Publicația Botoșăneanul dedică împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu (19 august) o serie de articole care evidențiază nu doar personalitatea complexă a compozitorului care a marcat muzica lumii, ci și locurile din Botoșani care păstrează amprenta geniului.
George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, judeţul Botoşani, şi este considerat cel mai important muzician român. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor. Se stinge din viaţă în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 şi este înmormântat la Père Lachaise din Paris.
Trei case din județul Botoșani sunt legate de numele lui Enescu, toate trei fiind în circuitul muzeal și turistic. Este vorba despre casele de la Liveni, Dorohoi și Mihăileni.
Primele două au fost în atenția autorităților în anii târzii ai compozitorului. Chiar când se afla grav bolnav la Paris, pentru a face impresie bună peste granițe, acolo unde dorohoianul era privit deja ca un titan al muzicii, autoritățile comuniste informează Direcția Muzee și Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii (adresa nr.3339 din 24 martie 1954) că, din eroare, ”casa de la Liveni unde s-a născut George Enescu a fost stricată de autoritățile Sfatului Popular în 1949".
O nouă adresă este trimisă de Sfatul Popular Dorohoi peste un an (17 mai 1955), la două săptămâni după trecerea compozitorului la cele veșnice. De data aceasta, ”tovarășii” propun înființarea caselor memoriale George Enescu în localitățile Liveni și Dorohoi.
Ministerul Culturii aprobă solicitarea venită de la Dorohoi privind obiectivele memoriale George Enescu din Liveni și Dorohoi. Cu acest prilej, se decide ca în locuința din Dorohoi să se amenajeze o casă memorială care să adăpostească tot mobilierul autentic ce se găsește în localitate (cf. Muzeul Județean Botoșani - "Memoria arhivelor botoșănene. George Enescu", Editura PIM, Iași, 2016).
Pe 25 iulie 1955, la Dorohoi ajunge reprezentantul Uniunii Compozitorilor din RPR, Viorel Cosma (30 martie 1923 - 15 august 2017), care propune refacerea casei și împrejmuirea ei, precum și refacerea puțului din curtea de la Liveni. Se solicită și amenajarea unui cămin cultural la Liveni. De asemenea, Viorel Cosma aduce în discuție (consemnată în procesul-verbal” faptul că "la Mihăileni este casa mamei compozitorului și trebuie ca acesteia să i se acorde o atenție deosebită. Se va îngriji mormântul mamei maestrului de la Mihăileni".
Muzeul ”George Enescu” de la Dorohoi este amenajat într-o casă veche, construită în stil moldovenesc. Casa a aparținut prin cumpărare lui Costache Enescu, tatăl muzicianului, din anul 1910, fiind locuită de acesta începând cu anul 1916.
Din anul 1919, după moartea lui Costache, a rămas moștenire lui George Enescu, pentru ca în anul 1946 să fie donată Academiei Romane. În anul 1957, după moartea compozitorului, casa a fost transformată în muzeu. Sălile expoziţiei de bază oferă vizitatorului un bogat material enescian, constituit din instrumente muzicale, picturi, programe de concert, din ţară şi străinătate, fotografii, cărţi, lucrări de artă, contemporane şi postume, redându-l pe marele muzician român.
După o îndelungată perioadă în care muzeele au fost închise, iar cultura s-a ”predat” doar online, turiștii deschid din nou ușile muzeelor.
”Este adevărat am avut o perioadă dificilă în care publicul nu a avut acces, dar am fost activi în online pe paginile Muzeului Județean, cu postări zilnice care au avut priză la public prin numărul mare de vizualizări. Vizitatorii au avut acces la tur virtual pentru cele două muzee. Așa fost publicul aproape de noi”,
Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi
Și poate că, de data aceasta, ”cultura online” a avut și darul de a ajunge mai ușor sub ochii tinerilor, le-a stârnit curiozitatea, i-a făcut să își dorească să vadă cu ochii lor muzee, expoziții, filme, spectacole de teatru.
”Sunt încântată să vă spun că George Enescu reprezintă interes pentru tineri și nu numai. După Revoluție s-a scris foarte mult despre George Enescu, informații care până atunci nu puteau fi publicate, datorită regimului politic”,
Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi
Or informația, prin intermediul rețelelor de socializare, poartă mai ușor poveștile cu iz de legendă, idile neștiute, istorii despre geniul pe cât de iubit, pe atât de neștiut la el acasă.
”Cei mai mulți vizitatori sunt impresionați de arhitectura casei, de camera maestrului, pianul care i-a aparținut, de “povestea locului” și de Enescu artist. Mulți nu știu nimic și sunt fascinați de ce aud, dar mare parte din cei care vin știu câte ceva. Vor să afle mai mult. Merg și la Liveni, mereu le recomand să meargă și acolo. Uneori chiar merg întâi acolo și apoi vin aici”,
Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi
Restricțiile nu i-au făcut pe oameni să renunțe la cultură. Dimpotrivă, spune Lidia Alexie. Publicul s-a întors parcă mai numeros, parcă mai dornic de informație, de experiențe inedite în spațiile muzeale.
”Au revenit oamenii, chiar mai mult ca niciodată. Cred că neplecând în afară, mulți turiști – foarte mulți din București, organizați pe familii, câte două-trei – au manifestat și mai mare interes decât altădată în perioada verii, când era aproape părăsită casa… Acum chiar vine multă lume. Și în perioada pandemiei online a mers foarte bine. Și vin mulți turiști și din străinătate”,
Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi
Lidia Alexie, muzeograf în cadrul Muzeului "George Enescu" din Dorohoi, își așteaptă ca în fiecare an publicul, turiști din Botoșani sau din țară, nu puțini fiind și iubitorii lui Enescu de peste granițe.
Ziua de 19 august 2021, data la care se împlinesc 140 ani de la nașterea maestrului George Enescu, va fi sărbătorită la Dorohoi și Liveni printr-o serie de evenimente ce se derulează în cele două muzee.
La Dorohoi, publicul vizitator este așteptat cu o expoziție temporară “Enescu 140” - expoziție foto-documentară ce va fi vernisată joi, la 11.00, după care urmează un moment muzical, “Tineri muzicieni în recital“ (pian) cu elevi dorohoieni îndrumați de profesoara Gherghina Gusulei. În încheiere va fi și un moment de muzica populară.
Iar programul nu se sfârșește aici.
Duminică, 22 august 2021, la ora 12.00, la Casa Memorială “George Enescu” Liveni se va desfășura un concert care completează aniversarea: turneul “Rădăcini”.
În aceeași zi, la ora 18.00, același concert va fi susținut la Muzeul Memorial “George Enescu“ Dorohoi.
În cadrul turneului se prezintă publicului și expoziția "Enescu 140 - Rădăcini" a Muzeului Național ”George Enescu” din București.
„Rădăcini” este turneul de concerte organizat de Asociația Klavier ART în parteneriat cu Muzeul Național ”George Enescu” în perioada 30 iulie - 29 august 2021, cu scopul de a aduce muzica românească mai aproape de tineri, într-o tonalitate contemporană. Organizatorii își doresc să valorifice, pe lângă compoziții în primă audiție, o formulă camerală rar exploatată în România – vioară și pian la patru mâini. Proiectul este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, interpreți fiind Andrei Mihail Radu - vioară, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu - pian la patru mâini
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Meteorologii au prelungit CODUL GALBEN de ceaţă şi polei : Vizibilitate tot mai scăzută
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Blocada de seară: Amenzi pentru drifturi și viteză, polițiștii au răscolit puțin și barurile
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Se caută doi tineri medici pentru Urgențe, candidații dau examenul la Iași
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Jandarmii botoșăneni, la ceas de bilanț: Mii de amenzi date, an cu o sumedenie de misiuni
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Panouri publicitare dezafectate din mai multe zone ale orașului
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile