Ținta propusă în primele zile de la preluarea conducerii societății Nova Apaserv a fost deblocarea conturilor și efectuarea plăților restante urgente. Compania risca să fie deconectată de la electricitate și astfel nu mai putea furniza servicii către populație. Aceasta în condițiile în care salariații sunt neplătiți de deja două luni.
Gabriel Cîrlan susține că în prima săptămână de mandat a purtat o rundă de negocieri cu reprezentanții Aquaterm, atât la sediul societății cât și la cel al operatorului privat care într-un final a înțeles importanța serviciului care este unul de utilitate publică.
„Ne-am înțeles la modul că au suspendat executarea de pe unul dintre conturi, care este principalul cont, aproximativ 80% din bani se duc acolo. Nu a fost o înțelegere scrisă ci un „gentlemen's agreement” pot să-i spun, ca noi să plătim o sumă lunară, în jur de 500.000 de lei. Eu chiar azi (ieri, nota red.) încerc să le plătesc rata”,
Gabriel Cîrlan, director interimar SC Nova Apaserv SA
Din datoria care s-a ridicat la suma uriașă de 7.2 milioane de lei, au mai rămas de plată undeva la puțin peste 2 milioane, iar din calculele făcute de directorul liberal al societății cel mai probabil litigiul va fi stins în câteva luni de zile.
Între timp, Gabriel Cîrlan a accesat o nouă linie de credit pentru a plăti facturi restante către furnizori, mai ales pentru substanțe precum clor sau sulfați, necesare în stațiile de tratare a apei. Dar și pentru salariile angajaților.
„Chiar vreau să mă achit, oamenii chiar m-au înțeles. Am deblocat, adică am reușit să accesez o linie de credit de 3 milioane de lei, de unde plătesc E.ON-ul, ieri a expirat contractul cu ei și eram în pericol să-mi taie curentul. Cred că în jur de 500.000 de lei, acum se face ordinul de plată, îi dau la ANAF pentru că am executare aferentă lunii decembrie, urmează și ianuarie. Și restul, plăți în jos, de la furnizori, la Apele Române, salarii. Hotărâsem să nu dau salarii dacă nu rezolvam problema, ca să plătesc curentul”,
Gabriel Cîrlan, director interimar SC Nova Apaserv SA.
Noul director a mai explicat că nu a avut timp să analizeze cauzele care au dus la acest colaps financiar și nici motivele pentru care nu au fost identificate soluții pentru o rezolvare, măcar de moment.
„Nu am avut timp să analizez cauzele, de ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat, nu m-am gândit la asta, pentru că nu am timp. Nu mai are rost, ce să fac acum? Să mă plâng? Eu nu prea mă plâng”,
Gabriel Cîrlan, director interimar SC Nova Apaserv SA
În schimb, a tras un semnal de alarmă în privința faptului că deblocarea conturilor societății nu reprezintă decât un pas mic parcurs pentru redresarea operatorului de apă și canalizare al județului.
Iar pentru ca societatea să poată deveni profitabilă, așa cum se întâmplă în alte județe cu companii similare, este nevoie de o infuzie financiară, iar aici ar intra în scenă Consiliul Județean Botoșani. Proprietarul „de facto” al companiei.
„Nu înseamnă că dacă am deblocat această situație, operatorul poate opera în continuare foarte mult, fără un aport de capital, fără o capitalizare. Vreau să scot în evidență: ce am făcut eu acum cu deblocarea contului și accesarea liniei de credit reprezintă o gură de aer ca să o împingem mai departe. Dar repet, fără situația în care să găsim o infuzie de capital, nu se poate. Sursele sunt, eu nu am făcut declarații politice niciodată, chiar dacă sunt politic numit. Departe de mine gândul că putem trăi fără CJ care este proprietarul societății”,
Gabriel Cîrlan, director interimar SC Nova Apaserv SA
Nu în ultimul rând, Cîrlan susține că relația dintre operator și CJ trebuie să funcționeze pentru binele județului, și chiar are stabilită o întâlnire pentru această dimineață cu Cristian Nistor, administratorul public și Bogdan Dăscălescu, unul dintre vicepreședinți.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024