Ana-Andra e mamă la 20 de ani. Până joi, 20 noiembrie 2014 și-a crescut fetițele de doi ani jumătate, respectiv șase luni, în cătunul Gulioaia. Într-un grajd, clădire dezafectată a unui fost C.A.P.
Comunitatea știe de cazul Anei și autoritățile locale o monitorizează încă dinainte ca Marcela, cea de-a două copilă, să vină pe lume. Ieri, reprezentanții Serviciului Comunitar pentru Protecția Copilului au reușit, după numeroase tentative, să o convingă pe tânără să accepte ajutorul venit de la autorități. Astăzi stau cuminți, toate trei, la căldura din Centrul Maternal „Micul Prinț”.
De tată nu se știe nimic, parcă toate necazurile au venit odată cu Marcela, când pe iubitul Anei l-a înghițit pământul. Ana trăia alături de bunica ei și concubinul femeii de 45 de ani și erau săptămâni în care nu vedeau nici un leu în palme. Din clădirea în care trăiau, doar acoperișul le ținea de frig și ploaie, dar ele n-au pătruns atât de aprig în oasele micuțelor până ieri, când a nins toată ziua și păturile subțiri nu le mai puteau fi înveliș de nădejde.
„În prezent, mama cu cei doi copii se află în Centrul Maternal unde i se oferă protecție, îngrijire, atât copiilor, cât și mamei. Cu siguranță va fi inclusă într-un program de consiliere, de planning familial, de dezvoltare a abilităților în ceea ce privește creșterea și îngrijirea copiilor. Important este că a acceptat să iasă din acel mediu total impropriu pentru copii, din acel grajd în care au locuit până ieri și au acceptat serviciile de specialitate ale instituției noastre în cadrul Centrului Maternal”, a spus despre caz Felicia Mihai, director al Serviciului Comunitar pentru Protecția Copilului.
Serviciile de specialitate Ana le-a acceptat tare greu. Asta pentru că nu a fost educată, spune directoarea centrului să accepte sprijinul și suportul venit de la persoane străine. Nu se destăinuie cu ușurință.
„Ea este o persoană care comunică foarte greu, nu este sociabilă deși nu a creat probleme în comunitate, dar neșcolarizată, cu doar patru clase, care acceptă mai greu sprijinul și suportul din comunitate, dar important este că asistenta socială din cadrul Primăriei comunei Dângeni, a dovedit abilitățile necesare astfel încât a convins-o. Până să ajungă echipa specialiștilor de la noi ieri în teren, deja mama cu cele două fetițe erau pregătite pentru a ajunge în cadrul Centrului Maternal la noi”, a adăugat șefa de la Direcția Copilului.
Chiar dacă au fost crescute în condiții improprii, fetițele s-au atașat foarte tare de mama lor și aceasta nu s-a dezis niciodată de pruncii ei – este constatarea psihologului și a asistentului social care au preluat cazul.
Cum Ana a tot refuzat să accepte ajutorul din vară, când s-a întors în micul cătun, autoritățile locale au bătut la ușa fostei C.A.P., până când li s-a deschis. Ceea ce a fost greu însă pentru reprezentanții sociali, a fost să calce pe proprietatea privată și să îi scoată de acolo pe copii, spune directoarea Mihai.
„În primul rând, mama este cea care oferă suport copiilor. Atunci când mama nu poate, comunitatea. Comunitatea s-a implicat, ea a plecat de acolo, s-a întors înspre toamnă, deci e un caz complex, cu actori sociali din comunitate care s-au implicat atâta timp cât cazul a fost pe raza comunei respective”.
Acum Ana, Andreea și Marcela sunt la „Micul prinț” și urmează să petreacă prima iarnă sub căldura unui adevărat cămin.
Sursa foto: Pro TV
CITEȘTE:
Animalele scoase în noapte din casă, jeg înfiorător în casa cu zeci de câini şi pisici – GALERIE FOTO
Cum Să Vă Înregistrați și să Începeți să Pariați la Seven Casino?
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Momente grele pentru o familie cu patru copii: Casă distrusă de flăcări în această seară
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Șofer AMENDAT după o oprire în trafic: Polițiștii i-au „golit” mașina
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Botoșănean amendat de polițiștii locali după ce a plecat să arunce gunoiul „cu capul în traistă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024