Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune solicită identificarea unor soluții urgente de corectare a inechităților aplicate sistemului de probațiune și asumarea lor publică, prin relevarea unor pași concreți de acțiune.
Aproximativ 400 de consilieri de probațiune din întreaga țară sunt în grevă generală de 7 zile și angajatorul, Direcția Națională de Probațiune, împreună cu Ministerul Justiției, nu au avut nicio reacție publică pe acest subiect, se arată într-un comunicat transmis de Serviciul de Probațiune Botoșani.
Miercuri, 10 mai, a fost zi de salarii în instituțiile subordonate Ministerului Justiției.
Recentele ordine emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care toți angajații instanțelor și parchetelor, de la magistrat până la șofer și aprod, beneficiază de recalcularea salariilor în baza unei valori de referință sectoriale (VRS) de 605,225, neplafonate de Legea cadru 153/2017, au început să producă efecte, salariile mărite find deja puse în plată sau urmând să fie puse în plată începând cu luna mai 2023.
În comunicatul de presă din 10 ianuarie 2022, ministrul Justiției, dl. Cătălin Predoiu, a precizat că mărirea salarială prevăzută de OUG 20/2016, a introdus în familia ocupațională Justiție un nou VRS, de 605, 225 lei, de care s-au folosit ulterior toate celelalte categorii de personal din familia Justiție, pe principiul nondiscriminării față de consilierii de probațiune, mai puțin destinatarul OUG 20/2016, SISTEMUL DE PROBAŢIUNE fiind singura instituție din Ministerul Justiției PLAFONATĂ prin Legea cadru 153/2017.
Erorile de calcul ale Direcției Națională de Probațiune, în machetele de salarizare care au stat la baza propunerilor de grile pentru Legea cadru 153/2017, nu au fost corectate până în prezent, în ciuda multiplelor demersuri (petiții, adresa, proteste publice, greve, acțiuni în instanță și executare judecătorească) realizate de către consilierii de probațiune, demersuri care însumează un istoric de peste 5 ani.
Cum explică ministrul Justiței faptul că un sofer sau aprod, personal cu studii medii și responsabilități reduse este salarizat cu un VRS de 605,225 lei, în timp ce consilierii de probațiune au rămas blocați, din 2018 până în prezent, la un salariu calculat în baza unui VRS de 347,109, ca urmare a plafonării Legii cadru 153/2017!?
În viziunea Ministerului Justiției, managementul de top are ca principiu promovarea unui raportul invers proporțional dintre complexitatea muncii, nivelul de risc, nivelul de studii și nivelul de salarizare?
Sau prin principiul nediscriminării nondiscriminaților, relevat de către domnul ministru Cătălin Predoiu tot în comunicatul din 10 ianuarie 2022?
Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune solicită identificarea unor soluții urgente de corectare a inechităților aplicate sistemului de probațiune și asumarea lor publică, prin relevarea unor pași concreți de acțiune.
Forța Dreptei în grup la urne: Am votat pentru români, am votat pentru botoșăneni - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Primarul Cosmin Andrei, vot cu soția și cu gândul la investițiile orașului – LIVE
Oana Sava
Nov 24, 2024
Prima ciocnire politică în ziua „prezidențialelor”: N-a avut nimeni niciun limbaj – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
PREZENȚA la vot în Botoșani: Sătenii sunt cei mai harnici votanți
Diana Arici
Nov 24, 2024