Săvârșit tocmai de Ministerul Justiției, organismul care veghează la buna funcționare a sistemului judiciar și a înfăptuirii actului de justiție în mod corect.
Același minister care nu respectă o sentință judecătorească emisă de structuri aflate în propria subordine. Pentru că salariații din cadrul serviciilor de probațiune din întreaga țară și-au întrerupt alimentația total nu pentru că solicită majorări salariale. Ci pentru că cer punerea în aplicare a unei sentințe judecătorești veche de cinci ani.
Au fost 14 consilieri de probațiune de la Bihor care au intrat în greva foamei. Au urmat șapte și de la Arad. Și alți doi de la Cluj. Miercuri, greva foamei s-a extins în Moldova, patru salariați ai acestui serviciu de la Iași anunțau și ei că adoptă această formă de protest care afectează din punct de vedere psihic, dar mai ales al sănătății.
Serviciul de Probațiune Botoșani se alătură colegilor din țară. 12 consilieri printre care și șefa unității, Valentina Olariu au intrat în greva foamei începând cu ora 8:00.
Toți poartă haine de culoare neagră, cu semnificații profunde: nedreptatea, în primul rând și ulterior toate condițiile în care sunt nevoiți să lucreze. Subdimensionați și cu alocări financiare restrânse care au făcut ca adeseori salariații să cumpere cu banii proprii hârtie sau tonner.
Numărul consilierilor de probațiune aflați în greva foamei la nivel național a sărit de 100, în jurul amiezii zilei de 18 decembrie. Și continuă să crească.
„În fiecare zi tot am anunțat, numărul a crescut. La final de săptămână erau în jur de 50 de colegi în greva foamei. Este o colegă care este în cea de-a opta zi de greva foamei și cred că, cel mai dureros lucru este acela că în afară de un telefon primit de la secretarul ministrului Justiției, nimeni altcineva nu s-a interesat de noi”,
Spunea unul dintre consilierii de probațiune de la Botoșani
Niciun semn de îngrijorare, niciun semnal că revendicările din teritoriu sunt măcar luate în calcul. Banii există în bugetul Ministerului Justiției, iar speranțele că lucrurile se vor reașeza în făgașul promis în urmă cu 5 ani s-au năruit în luna decembrie 2023.
25%,
ar fi procentul prevăzut în sentință judecătorească a fi acordat în plus acestor salariați, a căror venituri au rămas neschimbate din 2017.
„În fluturașii de salarizare aferenți lunii noiembrie 2023, ar fi trebuit să se regăsească, materializate, toate promisiunile, angajamentele și reparațiile omisiunilor anterioare ale angajatorului Direcţia Națională de Probaţiune, ceea ce nu s-a întâmplat și nu ni s-au oferit până în prezent soluții concrete pentru primirea drepturilor salariale și a transelor care ni se cuvin conform hotărârilor judecătorești și a actelor administrative pană în data de 31 decembrie 2023 și siguranța efectuării plăților până la această dată”.
Asta se indică într-o adresă transmisă premierului Marcel Ciolacu, ministrului Justiției, Alina Gorghiu, directorului general al Direcției Naționale de Probațiune, Evelina Ouselati.
„Cumva ne așteptam la o reacție, măcar directorul Direcției noastre, măcar secretarul de stat să sune la acele servicii unde sunt probleme și să întrebe care e situația. Să încerce o mediere măcar sau o clarificare a problemelor noastre”,
Se mai spune din Serviciul de Probațiune Botoșani
Majorarea de 25% impusă de instanță în urmă cu cinci ani a fost reeșalonată. Din anul 2018, de la intrarea în vigoare a Legii nr.153/2017 privind salarizarea unitară în sistemul de stat, personalul de probațiune are salariile blocate la un calcul greșit și nu a înregistrat nicio reparație din partea angajatorului. În prezent, există hotărâri judecătorești, ordine ale ministrului justiției, bani în bugetul angajatorului pentru plata integrală a salariilor personalului de probațiune și, totuși, această plată nu s-a realizat.
La finalul celor cinci ani de așteptare prin Ordonanța „trenuleț” Guvernul dă o nouă reeșalonare, pentru alți cinci ani.
Ceea ce înseamnă că acești salariați ar putea aștepta un deceniu aplicarea unei sentințe judecătorești care datează deja de ani buni.
„Problema este că nu se pune în aplicare o sentință judecătorească prin care ne sunt recunoscute drepturi câștigate în 2017 privitoare la recalcularea salariului și acordarea salariului așa cum a fost stabilit de instanță și cum corect ar trebui să-l avem”,
Consilier probațiune Botoșani
Serviciile de probațiune din toată țara au solicitat până la data de 15 decembrie recalcularea, de urgență a salariului pentru luna noiembrie 2023, în acord cu un ordin al ministrului Justiției și punerea în plată a diferențelor rezultate, raportat la plata efectuată deja în luna decembrie 2023. De asemenea, plata restanțelor care au rezultat din valoarea de referință sectorială pentru lunile august – septembrie 2023.
Sentința de la Botoșani a fost pronunțată de Tribunalul Botoșani – Secția I civilă în dosarul nr. 1377/40/2019, definitivă prin Decizia civilă nr. 1177 din 17.11.2021 a Curții de Apel Suceava.
Important de știut este faptul că un consilier de probațiune debutant, care lucrează în unități cu scheme subdimensionate de personal, în condiții improprii, și cu sute de persoane care au săvârșit infracțiuni și pe care le redă societății pregătite de reintegrare, pleacă acasă cu 3.000 de lei într-o lună.
Și nu are voie să presteze alte activități în mediul privat, prin natura statutului.
Abia după o carieră care trece de două decenii, salariul poate atinge pragul de 6.000 de lei.
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Miss și Mister Boboc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: CINE sunt câștigătorii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024