Joi la municipiu s-a dezbătut bugetul pe 2011. Cuvîntul „dezbătut” e de fapt mult prea pretenţios pentru jumătatea de oră în care s-a discutat pe seama proiectului. A fost mai mult o formalitate începută timid şi terminată penibil. De ce spun asta? Pentru că opoziţia din Consiliu s-a făcut că face opoziţie. Au luat cuvîntul la vreun sfert dintre consilieri, toţi de la partidele aflate teoretic în opoziţie. S-au rostit lucruri grele, precum „buget decapitat”, „mai grav decît pare”, „bugetul este într-o continuă scădere”. N-ar fi bani pentru plata cadrelor didactice decît pînă în august, nu sunt fonduri suficiente pentru drepturile băneşti ale însoţitorilor persoanelor cu handicap, Guvernul nu asigură partea de subvenţie de care răspunde, grosul banilor încasaţi de la botoşăneni se duc pe subvenţie la Modern Calor şi Eltrans. Sunt lucruri certe, pe care nici primarul nu le-a negat pentru că nici n-o putea face, cu vorbele te mai poţi juca, cu cifrele e mai greu.
Faza dură este că după ce au zugrăvit bugetul în culori apocaliptice, nici unul dintre consilierii care au făcut chestia asta nu au votat împotrivă. Cel mult s-au abţinut… Păi cum vine asta? Eşti conştient că nu-i bun, că o să fie nasol, eşti nemulţumit, mai şi spui la toată lumea asta, iar cînd e momentul să iei cu adevărat atitudine, te fofilezi? E ca şi cum mergi la o reprezentanţă auto, faci un drive test cu nu’ş ce maşină, nu-ţi place, îi spui omului de acolo că automobilul e de rahat, că e puturos, că accelerază greu, că nu-i spaţios, iar după aia îi dai banii pe maşină şi ieşi cu ea pe uşa showroom-ului.
Nu oameni buni, asta nu e opoziţie. Ştiu, o să-mi spuneţi că, de fapt, v-aţi abţinut. Eu cred că botoşănenii v-au trimis acolo nu ca să vă băgaţi capul în nisip, că aşa se cam traduce chestia cu abţinutul, ci să luaţi atitudine, să aveţi o părere care să o exprimaţi, adică să votaţi. Dacă şi electoratul s-ar abţine dvs. din ce consiliu mai făceaţi parte acum? Poate din consiliul de familie. Ştiu, o să ziceţi că oraşul are nevoie de buget. Dar aici este valabilă iarăşi faza cu maşina. Adică na, o fi ea proastă, puturoasă şi mare consumatoare de carburant, dar avem nevoie de-o maşină.
Dacă „portocaliii” sau, pardon, „verzii” au ajuns să facă în ţara asta ceea ce fac este pentru că în România nu există o opoziţie adevărată, puternică. Iar o mare parte din vină pleacă de aici, de jos, din municipii şi judeţe. Poate să mai facă Ponta şi Antonescu 13 USL-uri din alea, dacă Ţurcanu împarte banii judeţului cu Flutur, după care îi cere fax lui Marcu să vadă ce au de discutat despre aplicarea protocolului, PDL-iştii o să-şi facă liniştiţi de cap în judeţul şi-n ţara asta. Pentru că voi, cei din oficiala opoziţie, vă jucaţi de-a chestia asta. Ba o puneţi de-o opoziţie la Flutur, ba de una la Ţâbuleac… şi ţin atît de mult că se votează bugetele în vreo 30 de minute, cu tot cu alea în care se ascultă imnul.
Sergiu BĂLĂŞCĂU