Reguli schimbate în timpul jocului, cam aşa poate fi descrisă activitatea de recenzare derulată cu începere din 20 octombrie cu privire la furnizarea, sau nu, a Codurilor Numerice Personale. O gafă făcută la nivel central de purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică are ca drept rezultat crearea unui haos în teritoriu printre recenzorii care în loc să numere populaţia, poartă discuţii în contradictoriu cu privire la deja celebrul CNP.
Unii dintre botoşăneni au furnizat datele necesare pentru ca un formular să poată fi declarat complet în cadrul Recensământului General al Populaţiei şi Locuinţelor. Alţii mai preocupaţi de mesajele lansate de presa centrală au refuzat vehement să îşi declare aceste date, mult prea personale în propria opinie, în timp în ce cea de-a treia categorie se află cei care le-au comunicat recenzorului CNP-ului pentru ca ulterior să le pară rău şi să îi hărţuiască pe aceştia în vederea ştergerii acestuia din formular. Cam aceasta ar fi o frântură din ceea ce se întâmplă în cazul acestui recensământ european. Reprezentanţii municipalităţii ridică din umeri şi susţin că deocamdată nu au primit nici un fel de precizare despre cum se va proceda mai departe, însă cel mai probabil recenzorii vor suna din nou la uşile celor care nu şi-au dat CNP-urile.
„Nu ştiu ce se va întâmpla cu cei care nu au dat CNP-ul dar este obligatorie completarea acestuia. Probabil vor reveni recenzorii la domiciliile celor care nu au dat, dacă o să aibă timp. S-a ieşit prost atunci în presa centrală de la Statistică că nu este obligatoriu furnizarea CNP-ului şi nu am cum să ştiu în acel interval câţi sunt care nu şi-au dat, până s-a revenit, până s-a corectat, oamenii cereau înapoi formularele care să nu mai fie trecut CNP-ul, nu am cum şti câţi sunt, nici măcar nu pot estima”, susţine
Ioan Apostu, secretarul Primăriei Botoşani. Pe municipiul Botoşani, media de recenzare este de peste 50% potrivit ultimelor centralizări efectuate, fiind număraţi până acum aproape 57.000 de botoşăneni.
Gabriela ERDIC