Prevenirea şi controlul, principalele aspecte neglijate de către pacienţi în lupta cu virusul HIV.
Afecţiunea cronică medicală numită SIDA este o boală cauzată de virusul HIV (virusul imunodeficienței umane) care intrat în organism nu ezită să ocupe teren.
Ei bine, acest virus nemilos nu creează în faza incipientă simptome în organism cu privire la infectare.
După mai bine de un an de zile, boala SIDA este prezentă în corp prin apariția semnalelor specifice.
,,HIV este virusul, adică este cauza, agentul etiologic. Infecția cu HIV este răspunsul organismului la pătrunderea virusului în organism. Este starea unei persoane care are anticorpi anti-HIV. Nu este obligatoriu să aibă simptome. În primii ani, stadiul este asimptomatic. Sunt persoane absolut normale care nu pot fi depistate decât prin testul HIV. După ani de zile când sistemul imunitar se deteriorează apar semnele. Este stadiul avansat al infecţiei cu HIV.”
Cornel Saradan, medic generalist în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.
Aceste semne pot fi infecții respiratorii, infecții digestive, boli diareice, infecții cutanate, pneumonii şi altele.
La Botoşani însă, noile cazuri de HIV-SIDA înregistrate pentru anul 2023 au fost reprezentate de un număr destul de mic.
Au fost puse în evidenţă şase cazuri noi de acest gen (3 HIV, 3 SIDA), iar din nefericire s-au constatat cinci decese.
Prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere şi Control al Infecţiei cu HIV-Sida, la nivelul judeţului au fost puse în evidență 265 de cazuri, din care 220 de persoane urmează tratament la nivelul Serviciului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.
Pe lângă cazurile nefericite cauzate de această boală cruntă prin decese, există însă şi persoane care reuşesc cu ajutorul tratamentului specific să trăiască cu ea, fără să fie stigmatizate.
,,Există persoane care fac tratament pentru a ţine multiplicarea virusului sub control ca să nu dărâme sistemul imunitar. Sunt anumite medicamente pe care le iau persoanele infectate cu HIV, în primul rând şi care doresc, în al doilea rând.”
a mai spus medicul.
Eliberarea acestui tratament se face gratuit, fiind decontat de Casa de Asigurări de Sănătate şi totodată persoanele seropozitive beneficiază şi de anumite facilități legate de transportul public şi plata impozitului.
De asemenea, când vine vorba de efectuarea unui test cu privire la prezența sau absența virusului în corp, fiecare pacient are parte de consiliere atât înainte de acesta, cât şi după.
(Sursă foto: depositphotos)
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024