Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Întreaga manifestație i se datoarează fără doar și poate părintelui Ciprian Grădinaru, fiu al comunei și un preot cu har, cum este descris de majoritatea celor care i-au auzit cuvintele. I se spune ”chirurgul sufletului” pentru că știe a aduce mângâiere prin vorbele sale și face ca orice necaz oricât de greu să poată fă petrecut.
Părintele s-a născut în comuna Hlipiceni, locul pe care nu l-a dat uitării. Slujește la București, în Catedrala Mânturii Neamului și se retrage în reculegere la Sihăstria Neamț. Dar ține o legătură strânsă cu comuna care l-a oferit lumii.
Datorită demersurilor sale dar și a administrației publice locale sau județene, Biserica Sfântul Nicolae din comună a obținut fondurile necesare pentru lucrări de reabilitare. Investiția a fost realizată prin Compania Națională de Investiții (CNI) spre care s-au adresat mulțumiri generale în cursul zilei de astăzi.
Resfințirea Bisericii de la Hlipiceni s-a desfășurat într-un eveniment religios care nu va fi dat uitării curând. Au ajuns în comuna botoșăneană peste 50 de înalți prelați în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, fiind săvârșită o slujbă cu adevărat impresionantă. Pe scena amplasată în aer liber lângă Biserică au urcat episcopi și arhiepiscopi din întreaga țară românească dar și din Republica Moldova.
Ceremonialul a avut loc în fața a sute de credincioși botoșăneni dar și a unui însemnat număr de pelerini veniți din toate colțurile țării, auzind de părintele Ciprian Grădinaru. Un cor de femei care a cântat cântece religioase a ajuns la Hlipiceni cu un autocar, tocmai din Maramureș.
„De astăzi înainte glasul clopotelor și cântecul de argint al îngerilor vă vor chema pe dv. iubiților credincioși, ca lăsând acasă toate grijile dv. lumești, cu picioare vesele cum spune în canonul Pascal pentru a vă întâlni în rugăciune”
„Sfântul Ierarh Nicolae este prezent iată astăzi și prin Sfintele lui Moaște la Biserica lui din această localitate. Trebuie așadar iubiților să ne înmulțim rugăciunea, pentru că trăim vremuri destul de grele, vremuri de criză duhovnicească, de criză a credinței și lucrurile acestea se întâmplă datorită crizei rugăciunii. Noi oamenii ne rugăm foarte puțin și nu știm cum să ne rugăm, de aceea și nouă de multe ori ar trebui să ne adresăm Mântuitorului Isus cum s-au adresat sfinții apostoli: Doamne, învață-ne să ne rugăm”,
a predicat de pe scenă unul dintre înalții prelați
A îndemnat ca fiecare dintre noi să rostească dimineața și seara, la ceasuri de răgaz rugăciunea „Tatăl Nostru” care cuprinde întreaga epistolă a Vechiului și Noului Testament, o rugăciune a iubirii, o rugăciune a dragostei milostive față de Dumnezeu și față de aproape.
Ceremonialul religios a început la ora 8:30 și s-a terminat undeva aproape de ora 13:00. Au asistat la acest eveniment și oficialitățile botoșănene, Gheorghe Sorescu, subsecretar de stat în cadrul MAI, prefectul Sorin Cornilă, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, parlamentarii Dan Șlincu, Costel Șoptică și Lucian Trufin. Oameni de afaceri și oameni simpli. Mulți în straie populare.
Centrul comunei a devenit neîncăpător pentru sutele de mașini și oameni. Echipajele de Poliție și jandarmi s-au aflat la datorie și au vegheat ca evenimentul să nu fie umbrit de niciun fel de incident.
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime: Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024