Societatea care a contractat serviciile de ridicare/blocare a autoturismelor parcate ilegal şi de administrare a parcărilor cu aparate automate de taxat are probleme cu Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DTIL) a Primăriei Botoşani, dar şi cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP). Suma totală aflată în litigiu se ridică la circa 100.000 de lei.
HSR ameninţă municipalitatea cu solicitări de daune
Anul trecut la SC Hi Speed Recovery SRL s-a efectuat o inspecţie fiscală, iar concluzia organelor de control a fost că firma ar fi plătit mai puţină redevenţă decât trebuia faţă de municipalitate. S-a calculat astfel o sumă de 18.306 lei care ar fi datorată de societate şi la care s-au adăugat penalităţi de 5.803 lei, acestea fiind valabile pentru perioada ianuarie 2009 – aprilie 2010.
Concluzia inspectorilor financiari a fost că HSR a plătit concesiunea către Primărie fără TVA. Conducerea societăţii a susţinut însă că potrivit contractului încheiat în 2009 la redevenţă nu se mai calculează şi taxa pe valoarea adăugată şi, ca atare, a refuzat să achite sumele menţionate. Astfel, în luna mai a anului precedent, la puţin timp după finalizarea controlului, DTIL a instituit poprire pe conturile agentului economic, procedură la care nu a renunţat nici până în momentul de faţă. HSR a deschis un proces prin care contestă amintitele sume, anunţându-se totodată că Primăria va fi trasă la răspundere pentru soluţia la care a apelat.
„Dacă instanţa spune că o datorăm o vom plăti, dacă spune că n-o datorăm atunci n-o vom plăti. În schimb, o să cerem daune la Primărie fiindcă ne-a blocat conturile timp de aproape un an de zile. De când am depus acţiunea şi până acum suntem cu conturile blocate. Direcţia de Impozite şi Taxe, potrivit Codului Fiscal, are o procedură foarte simplă: emite o somaţie de plată şi după aceea pune poprire pe cont”, ne-a declarat
Cezar Nicuţă, juristul HSR.
Iar Primăria ridică miza la 50.000 de lei
În ciuda măsurii luate DTIL nu a reuşit să încaseze vreun leu.
„Nu lucrăm numai cu cash, dar aşa a fost momentul, când au pus ei poprirea tocmai se plătiseră salariile şi conturile erau goale. Poprirea este permanentă, dar se pot retrage banii care îţi sunt necesari numai pentru plata salariilor. Nu au ridicat poprirea, ei vor banii. Pe ei nu îi interesează că mai ai de făcut o plată şi pentru combustibil sau pentru alte chestiuni, ei vor banii. Ei merg pe considerentul îmi dai banii şi dacă instanţa o să-ţi dea dreptate, noi o să ne compensăm”, a mai spus
Nicuţă.
De cealaltă parte, şefii de la municipiu susţin că, de fapt, suma datorată de societate ar fi mult mai mare, de circa 50.000 de lei şi ar reprezenta mai multe dări pe care societatea trebuia să le onoreze către bugetul local.
„Pe 30 decembrie anul trecut au spus că vin cu ordin de plată, cei de la Taxe şi Impozite i-au aşteptat, dar nu au mai venit”, a afirmat
Valerian Sănduc, directorul economic al Primăriei Botoşani.
Fiscul le-a găsit de plată jumătate de miliard de lei vechi
Aceasta nu este însă singura problemă de ordin fiscal pe care o întâmpină HSR. DGFP a efectuat la rândul său un control pe la punctele de lucru din ţară ale societăţii şi a stabilit că firma ar avea de plătit încă 50.000 de lei către bugetul de stat, în afara sumelor deja achitate. O parte a acestor bani ar proveni tot din TVA, Mai exact, societatea ar fi achiziţionat maşini şi ar fi beneficiat de deducerea taxei pe valoarea adăugată în funcţie de timpul în care respectivele sunt folosite pentru producţie, ori s-a constatat că unele dintre ele stăteau în parc. Finanţiştii au evitat însă să dezvolte subiectul.
„Ei o activitate aparte, sunt în contestaţie cu noi, s-ar putea să aibă dreptate sau nu şi aşteptăm întâi răspunsul la contestaţie”, a afirmat
Paul Mustiaţă, directorul adjunct al DGFP. Juristul HSR a confirmat depunerea unei contestaţii, precizând că, deocamdată, nu s-a primit nici un răspuns.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Puştanul de la HSR, gata de o lovitură de 2 milioane de euro
Primăria Câmpulung a scos indicatoarele Oprirea interzisă ca să scape de HSR