După aproape doi ani de zile, un botoșănean a reușit să câștige un proces cu firma de ridicat mașini Hi Speed Recovery. Instanța i-a dat câștig de cauză acestuia și a obligat HSR-ul să îi restituie suma de 238 de lei, constând în tariful pentru ridicarea mașinii, prin anularea procesului verbal de constatare încheiat în ziua incidentului. În ciuda deciziei dată de instanță, botoșăneanul nu a intrat încă în posesia banilor, întrucât de circa o lună de zile, susține că este amânat de angajații firmei de ridicat mașini.
Cazul lui I. M. a ajuns în atenția judecătorilor după ce, în data de 3 august 2009, acesta și-a parcat mașina pe strada Unirii, cu două roți pe trotuar, fapt pentru care a fost amendat contravențional cu avertisment, iar vehiculul i-a fost ridicat de către angajații HSR. Motivul care l-a determinat pe nemulțumit să apeleze la instanță a fost faptul că, măsura luată de HSR i s-a părut prea aspră și a considerat că, ar fi trebuit doar să îi fie blocate roțile, așa cum s-ar fi întâmplat cu un alt autoturism parcat în același loc. Mai mult, din înscrisurile depuse la dosar a reieșit că botoșăneanului i s-a ridicat mașina pe data de 3 august 2009 în jurul orelor 11:54, iar constatarea faptei s-a efectuat la orele 11:55, prin proces verbal de constatare însă ulterior ridicării autoturismului. Drept pentru care, judecătorii au dispus anularea procesului verbal dar și returnarea de către HSR a sumei plătite de deținătorul mașinii ridicate.
”HSR amână plata sumei de 238 de lei de circa o lună de zile”
Cu hotărârea definitivă și irevocabilă în mână, I.M., botoșăneanul care a câștigat lupta în instanță cu HSR, a solicitat angajaților acestei firme returnarea sumei plătită în 2009 pentru ridicarea mașinii, printr-o adresă din data de 7 aprilie 2011. Răspunsul juristului de la HSR a fost unul neașteptat și anume că acest lucru se va întâmpla în funcție de încasările realizate. Mai mult, I.M. susține că a dat zeci de telefoane în care i s-a promis returnarea banilor în termen de maxim două săptămâni de zile, însă promisiunile nu au fost onorate nici după aproape 1 lună de zile. ”
L-am contactat telefonic pe juristul din cadrul HSR care s-a arătat extrem de deranjat de faptul că îl stresez cu atâtea telefoane. El susține că este jurist și nu are acces la banii societății, iar într-un final nu mi-a mai răspuns la telefon. Nu este vorba despre bani, este o chestie de principiu, mie când mi-a fost ridicată mașina am stat după gard și a trebuit să plătesc, ei când trebuie să dea, nu mai sunt atât de promți”, a afirmat
botoșăneanul în cauză. I.M. a adăugat că, ultimul contact cu juristul HSR a avut loc sub forma unui SMS telefonic, din partea acestuia, datat în 20 aprilie prin care era informat că ”
Verific acum dacă sunt bani la birou și vă sun într-o oră. O zi bună!”.
HSR: Pană de fonduri din cauza primelor de Paște către proprii angajați
De cealaltă parte, contactat de reporterul
Botoșăneanul.ro, juristul firmei HSR recunoaște faptul că ar exista o întârziere la returnarea ”uriașei” sume de 238 de lei, însă că acest lucru a fost condiționat de sărbătorile pascale și de bonusurile către angajați din această perioadă care ar fi golit vistieria firmei. El i-a recomandat botoșăneanului să se adreseze serviciului de contabilitate din cadrul HSR pentru a-și recupera banii câștigați în instanță. ”
Am spus, în funcție de posibilitățile financiare ale HSR o să i se restituie suma. Este un cetățean al municipiului Botoșani care a câștigat în instanță, într-adevăr este posibil să se fi depășit perioada în care trebuia să returnăm suma. Cei de la contabilitate se ocupă. Ideea este că a fost și perioada sărbătorilor pascale și vă dați seama că s-au efectuat niște cheltuieli și cu proprii salariați. Eu am mai fost contactat cu astfel de situații și am indicat sediul societății pentru a lua legătura cu cei de la contabilitate. Nu sunt eu cel care restituie sume, eu doar verific hotărârile dacă îndeplinesc cerințele legale în sensul de a fi definitive și irevocabile și le spun mai departe conducerii societății pentru plată. În mod sigur i se face plata”, a explicat
Cezar Nicuță, juristul firmei HSR. Cezar Nicuță a mai precizat că, până în prezent nu au fost înregistrare cazuri de executare silită pentru nerestituirea unei sume de acest gen, în condițiile în care acest proces nu este singurul pierdut de firma de ridicat mașini.
Angajați ”neglijenți” ai HSR arși la buzunare
Dat fiind faptul că pe rolul instanțelor de judecată au mai fost înregistrate și alte acțiuni împotriva firmei de ridicat mașini care au fost soldate în favoarea cetățenilor, juristul din cadrul HSR susține că deja s-a recurs la efectuarea unei analize a acestor acțiuni, pentru a se depista cine se face vinovat de hotărârile judecătorești nefavorabile. ”
Culpa în unele situații a aparținut propriilor noștri salariați, care nu au efectuat fotografiile cum ar fi trebuit, în alte situații culpa aparține împuternicitului, primarului sau Poliției Locale care a consemnat în mod greșit sau din diverse motive a întocmit dispoziția de ridicare înainte de întocmirea procesului verbal, deci pe chestiuni de vicii de procedură, iar alții pe chestiuni de fond”, a mai spus
Cezar Nicuță. Juristul a mai adăugat că, în cazul proceselor pierdute de firma de ridicat mașini, se va face o analiză pentru a se depista unde și cine a procedat greșit la momentul aplicării regulamentului de blocare/ridicare a mașinilor, reglementat prin Hotărâre de Consiliu Local. ”
Am luat și eu o situație cu plățile efectuate pentru a putea departaja aceste situații, unde au greșit salariații noștri, cărora în mod sigur le vom reține din salarii aceste sume, dacă greșeala rezultă din considerentele hotărârilor judecătorești, iar pentru celelalte hotărâri în care greșeala aparține împuternicitului, primarului sau Poliției Locale, ne vom îndrepta împotriva acestora, pe cale judecătorească pentru recuperarea sumelor”, a încheiat
Cezar Nicuță.