În urma unor verificări efectuate în ultima săptămînă, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au depistat o cantitate semnificativă de produse expirate care se aflau pe rafturile unor puncte comerciale. Controalele au fost efectuate în mediul rural şi au vizat un număr de 10 operatori economici. Şase dintre aceştia au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 5.000 de lei fiecare. „
În urma verificărilor am găsit la comercializare o cantitate de 20 de kilograme de carne expirată, 10 kilograme de produse de patiserie, 11 cutii de iaurt Danone, jumătate de kilogram de cremă tartă de fructe precum şi 2 kilograme de pîine cu gramaj necorespunzător. Întreaga cantitate a fost retrasă de la comercializare şi distrusă”, a declarat
Alexandru Zarug, director coordonator CJPC. Totodată, şeful acestei instituţii a mai declarat că, în urma unei vizite efectuate la Regionala Iaşi, a luat la cunoştinţă despre un proiect de lege care va intra în dezbatere privind majorarea sancţiunilor aplicate agenţilor economici care încalcă legea. „
Noi aplicăm în prezent o lege care prevede sancţiuni mai blînde, însă se doreşte ca aceste amenzi să fie aduse la nivelul legii 363 care este extrem de strictă şi care prevede sancţiuni de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, în funcţie de gravitatea faptei. Practic, un agent economic cu 100 de kilograme de carne expirată de exemplu primeşte aceeaşi amendă cu unul care are o găină la vînzare”, a mai spus
Alexandru Zarug. În acest fel, se doreşte responsabilizarea operatorilor economici care comercializează produse alimentare în vederea evitării situaţiilor în care în galantare sunt expuse produse expirate, care pot pune în pericol sănătatea populaţiei.