Specialiștii au emis o informare meteo valabilă până în seara de Ajun. Vremea se schimbă radical față de ziua de duminică.
Un aer tropical a adus recorduri de temperatură. 22 decembrie 2019 intră în istorie ca cea mai călduroasă zi de iarnă din ultimii 60 de ani. Au fost 20 de grade în Călăraşi, Cernavodă şi Feteşti, 17 grade la Botoșani.
Solstiţiul de iarnă - sau debutul iernii astronomice - ne-a surprins cu soare şi temperaturi de primăvară, atât la malul mării, cât şi la munte.
În multe zone din ţară, temperaturile au fost şi cu 15-18 grade, peste normalul perioadei. Au fost 17 grade la Bucureşti şi Botoşani, 16 grade la Oradea şi 15 la Timişoara.
În schimb, începând de astăzi și până în ajunul Crăciunului, un ciclon mediteranean va aduce ploi, în special în Maramureş, Transilvania, Moldova şi Crişana. La munte, va ninge viscolit, iar o masă de aer mai rece intră în ţară din nord.
Estimările meteorologilor arată că, de Crăciun, temperaturile rămân ridicate pentru această perioadă. Maximele vor atinge 10 grade în vestul şi în sudul ţării, în timp ce în Maramureş şi în nordul Moldovei vor fi 4-5 grade şi lapoviţă.
Maximele vor fi cuprinse între minus 4 şi 5 grade, aproape de cele normale pentru decembrie. Sunt posibile ninsori la munte, în Transilvania şi în nordul Moldovei. Luna decembrie a acestui an are toate şansele să fie printre cele mai călduroase din istorie.
Meteorologii au emis o informare meteorologică valabilă de pe 22 decembrie, ora 20:00, până pe 24 decembrie, ora 20:00.
În intervalul menționat, va ploua temporar în cea mai mare parte a țării. Ploile vor fi mai frecvente în vest, nord-vest și centru unde local, îndeosebi în zonele de deal, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 20...30 l/mp. Din noaptea de luni spre marți (23/24 decembrie) în Maramureș și Transilvania și trecător în nordul Moldovei și Dealurile Crișanei se vor semnala și precipitații mixte.
Vântul va avea intensificări locale și temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari (în general de 55...60 km/h) în regiunile sud-vestice și pe spații mai restrânse în centrul teritoriului, iar în noaptea de duminică spre luni cu precădere pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre.
La Botoșani, săptămâna începe cu maxime de 10 grade și minime de 6. Cerul este mai mult noros și apar ploile slabe.
Marți, cerul rămâne acoperit de nori. Temperaturile sunt mai scăzute decât astăzi, avem 7 grade Celsius, cu minime de 5 grade și ploi slabe.
În prima zi de Crăciun este posibil să avem zăpadă. Meteorologii anunță precipitații mixte, cer mai noros și temperaturi de 5 grade Celsius. Minima nu coboară sub 3 grade.
Joi cerul rămâne înnorat, cu ploi slabe. Avem temperaturi minime de 2 grade, mercurul nu urcă însă peste 5 grade Celsius.
Ultima zi de Crăciun ne aduce temperaturi ceva mai ridicate. Avem cer parțial noros și maxime de 7 grade Celsius, însă minima coboară până la 1 grad.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O tânără a născut acasă un băiețel, cu câteva ore înainte a fost la Maternitatea Botoșani
Oana Sava
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Festivalul-Concurs „Mihail Sorbul” și-a desemnat câștigătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024