Oficialii Consiliului Judeţean Iaşi au anunţat că, în cursul săptămânii trecute, au emis certificatul de urbanism pentru autostrada Ungheni – Iaşi - Târgu Mureş. Recent, şefii judeţului Neamţ au anunţat emiterea unui document similar pentru traseul din judeţul învecinat.
Deşi nu se ştie exact în baza căror studii va fi executată autostrada Iaşi-Târgu Mureş, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a solicitat avizul de urbanism de la autorităţile judeţene care sunt vizate de acest proiect.
Astfel, scrie Adevărul, după ce oficialii Consiliului Judeţean Neamţ au anunţat săptămâna trecută emiterea unui certificat de urbanism, luni cei de la Iaşi au precizat că au eliberat un act simular.
„În cursul săptămânii trecute, Consiliul Judeţean Iaşi a emis certificatul de urbanism solicitat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA la sfârşitul lunii iulie. Documentul a fost emis în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru autostrada Târgu Neamţ Iaşi, parte integrantă din autostrada Iaşi-Târgu Mureş“, au transmis şefii CJ Iaşi.
Potrivit oficialilor CJ, pe raza judeţului Iaşi, certificatul de urbanism vizează suprafeţe de teren situate pe teritoriile localităţilor: Moţca, Mirosloveşti, Stolniceni-Prăjescu, Paşcani, Heleşteni, Strunga, Costeşti, Târgu Frumos, Ion Neculce, Bălţaţi, Podu Iloaiei, Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria, Golăeşti.
În urmă cu zece ani au fost redactate trei studii de fezabilitate pentru cele trei tronsoane ale Autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş. Pentru că documentaţia nu a fost folosită la timp, în 2015 s-a reluat selecţia pentru reactualizarea studiilor. Pentru revizuirea studiilor de fezabilitate şi elaborarea proiectelor tehnice costurile sunt estimate la 18,7 milioane de lei.
Autostrada A8, Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni, care aşadar nu va trece deloc prin judeţul Botoşani, ar urma să aibă o lungime de circa 320 de kilometri. Potrivit cifrelor din Master-Planul General de Transport, execuţia tronsoanelor din A8 are costuri estimate la 4 miliarde de euro. Nu s-a stabilit sursa de finanţare clară pentru execuţia lucrărilor.
DESCARCĂ GRATUIT APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL
Zeci de sancțiuni și mai multe permise reținute de polițiștii botoșăneni în ultimele 24 de ore
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Broască prețioasă confiscată de la un botoșănean care va fi cercetat penal
Gabriela Erdic
Jan 17, 2025
CLIPUL ZILEI: Alexandru Cîmpanu a revenit la FC Botoșani și a ales un număr complicat pe tricou
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile