La fel de bine pregătiți, cu vechime și cu aceleași competențe precum colegii lor din spitale, dar tratați diferit.
Asistenții din medicina de familie au ajuns la capătul răbdărilor. Aud în fiecare zi de majorările din sistemul sanitar, însă spun că de fiecare dată ei sunt lăsați de izbeliște, pasați de la o autoritate la alta, pentru ca în final să li se explice că cei care ar trebui să le dea bani mai mulți este medicul la al căror cabinet își desfășoară activitatea. Numai că și aici ușa li se închide în nas: nu sunt bani.
De la 1 iulie 2019, spun asistenții, medicii au beneficiat de anumite creşteri, fiind majorată valoarea punctului „per capita“ de la 5,99 lei la 7,72 lei, iar valoarea „per serviciu“ de la 2,80 lei la 3,74 lei. Cu toate acestea, salariile lor rămân la fel de mici. Din toată țara, peste 16.000 de asistenți încearcă să își spună oful și să se facă auziți. Printre ei, mulți din Botoșani.
”Suntem angajați majoritatea cu salariul minim pe economie, nu avem spor de vechime, nici de grad principal, nici bonuri de masă sau tichete de vacanță! Majoritatea facem și munca femeii de serviciu pe aceiași bani, nu avem voie să ne luăm concediul de odihnă, pentru că nu are cine să ne înlocuiască în cabinet, dar nici nu ni se plătește dacă nu-l efectuăm”,
Maria C., asistent medical
Femeia spune că este adevărat că de la 1 iulie au crescut veniturile în cabinetele de medicină de familie cu 30%, dar că salariile asistenților au rămas tot la nivelul minim pe economie.
Chiar dacă au sesizat forurile superioare, au depus plângeri, au explicat situația în care se află, nu s-a schimbat nimic. Răspunsul este același: medicii de familie sunt cei care trebuie să le majoreze salariile.
”Am făcut nenumărate plângeri la Ministerul Sănătății, la Casa Națională, la Guvern. Toți spun că salariul asistentului se stabilește prin negociere directă. Nu este posibil așa ceva, pentru că nici un medic nu este obligat prin lege să mărească salariul, iar dacă legea nu obligă, ne țin în continuare ca pe muncitorii necalificați”,
Maria C.
Nedreptatea este de neacceptat, spune asistenta medicală, în condițiile în care au aceeași calificare și competențe profesionale ca și colegii lor din spitale.
”Ministerul Sănătății ne ignoră și ne umilește. Plătim singuri malpraxis, autorizație de liberă practică, cursuri, tot din salariul minim. Noi nu avem nici măcar salariul femeii de serviciu din spital”,
Maria C., asistentă
Sunt în continuare la mâna medicului de familie, se plâng asistenții. Ministerul Sănătății a crescut valoarea punctului pe cabinete, tocmai pentru că medicii au spus că nu au bani să își plătească asistenții, însă, spune Maria C., acum nici 10% din medici nu au mărit salariul asistentului.
”Nu e posibil să trăim cu asemenea salarii, vom avea pensii de asistați social”,
spune cu năduf asistenta medicală Maria C.
Sunt voci care spun că această discriminare la care sunt supuși asistenții medicali din Medicina de familie are repercusiuni multiple. O soluție ar fi ca plata personalului medical să fie făcută direct de către Ministerul Sănătăți, prin Direcția de Sănătate Publică din teritoriu. Grija pentru asistenții medicali din medicina de familie ar duce la evitarea anumitor costuri pricinuite de zilele de spitalizare pentru anumiți pacienți, iar prevenția bolilor în mediul rural ar fi mult mai eficientă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024