Dispeceratul Poliției Locale este amenajat într-o clădire din centrul municipiului Botoșani, în imediata vecinătate a Pieței Mari.
Este monitorizat în trei schimburi de câte trei polițiști locali, ceea ce înseamnă că 24/24 cineva este atent la ce se întâmplă în oraș.
Sau cel puțin la zonele care pot fi urmărite prin intermediul sistemului public de supraveghere,
Dispeceratul a fost înființat în 2011 și la începuturile sale avea doar un sistem format din 36 de camere. Astăzi sunt aproape 150.
Primarul Cosmin Andrei are planuri mari cu acest centru de monitorizare video.
În primul rând, acolo unde imaginile surprinse erau neclare și inutile în anumite dosare de cercetare, camerele au fost înlocuite cu unele mai performante.
Zonele în care au fost amplasate nu vor fi date publicității pentru a fi evitate intenționat de persoane cu comportament antisocial. Ce este însă de reținut este că actualele imagini sunt de o claritate uimitoare chiar și pe funcția zoom.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Am îmbunătățit calitatea cât și numărul camerelor din obiectivul acesta al nostru special, Centrul Istoric. V-am arătat acest lucru dar observați că este un spațiu insuficient, a crescut foarte mult numărul de camere și nu mai poate fi supravegheat în timp real cu colegii pe care-i avem la dispecerat, avem nevoie de mai mulți polițiști locali. Pe viitor acest lucru se va schimb, vom ajunge în câțiva ani vă garantez, la peste 1.000 de camere video montate”,
Pe viitor, Primăria continuă să investească în sistemul de supraveghere pentru a se atinge obiectivul primarului.
Care nu este nicidecum acela de a răpi intimitatea botoșănenilor de bună credință, ci de a-i proteja de cei care sunt la polul opus.
În Botoșani se vor achiziționa camere care să fie dotate cu atenționări cu softuri bazate pe inteligența artificială care vor semnala anumite situații deosebite. În momentul în care senzorul înregistrează o mișcare suspectă, emite un sunet acustic și atrage atenția dispecerului.
La acest moment se lucrează la documentația necesară pentru depunerea proiectului.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Chiar dacă pare că avem un număr mare de camere și de monitoare, vom avea un spațiu mai generos pe un proiect cu fonduri europene pentru un centru pe care o să-l facem la incubatorul de afaceri de pe Șoseaua Iașului în spațiul expozițional pe care-l gestiona Locativa și pe care o să vi-l prezint într-un viitor apropiat”
Anul trecut au fost montate 28 de camere video în plus în Centrul Istoric.
De asemenea și în piața mare au fost înlocuite acele camere cu unele performante și care transmit o imagine într-atât de clară încât se poate citi prețul la varză de pe tarabe, de la o distanță considerabilă.
Iar rezultatul s-a văzut: „Eu vă spun pe scurt ce am primit de la Poliția națională, a scăzut infracționalitatea în Piața Mare, acolo unde avem camere performante”, a mai transmis primarul.
„Camerele sunt de foarte mare utilitate astfel încât reacția echipajului din teren este promptă și mult mai scurt timpul de intervenție până la locul contravenției sau infracțiunilor care se petrec pe raza municipiului Botoșani”
Lucian Deleanu, director Poliția Locală
Un adolescent a lovit literele din Centrul Istoric. Un altul a încercat să spargă obiective din parcul recent amenajat din cartierul Adrian Adamiu, o zonă în care oamenii s-au plâns de faptul că nu au parte de astfel de obiective iar copiii lor sunt discriminați.
Un alt parc modern este cel de pe Vârnav. Și aici, tot un adolescent a provocat distrugeri. Ceea ce probabil că nu știau acești huligani este faptul că aceste obiective sunt supravegheate video.
Cosmin Andrei, primar
„Am avut trei investiții noi în municipiul Botoșani în zone de agrement și parcuri: Vârnav, Adamiu și Centrul Istoric, acolo unde au fost distrugeri și aceste distrugeri din păcate, au fost cauzate de către minori. Le-am transmis colegilor să-mi redacteze plângerile penale și am înaintat aceste plângeri către Inspectoratul Județean de Poliție pentru distrugere, dosare care sunt în lucru și au parcursul lor firesc. Dar vreau să vă transmit că am avut toleranță zero pentru investițiile noi”,
Pe viitor se dorește ca din numărul îndrăzneț de 1.000 de camere video, o parte consistentă să fie alocată zonelor din preajma unităților de învățământ.
Și de asemenea se va ține cont și de sugestiile polițiștilor și jandarmilor pentru zone care prezintă risc infracțional.
Atragerea fondurilor europene pentru un dispecerat modern readuce în atenție o discuție mai veche, despre acel dispecerat integrat.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Am mai transmis acest lucru și o voi face cu siguranță după ce finalizăm investiția. Nu avem nicio problemă să colaborăm să avem în acest centru integrat pe care-l înființăm colegi de la Inspectoratul Județean de Poliție dar și de la jandarmi și alte structuri dacă este cazul să fie prezenți în dispeceratul nostru. Au fost discuții de-a lungul vremii iar această colaborare a funcționat în sensul în care dlor au cerut înregistrări pentru faptele antisociale care s-au întâmplat. Nu au avut o prezență fizică motivat probabil și de lipsa personalului pe care-l au în coordonare”,
Centrul Poliției Locale în care sunt monitorizate camerele video ale orașului este deschis non-stop. Se lucrează în trei ture cu câte un polițist local.
O singură persoană care timp de opt ore neîntrerupt trebuie să stea cu ochii în monitoare pentru a urmări dacă există activitate suspectă în vreo zonă pentru a direcționa patrula Poliției Locale sau chiar jandarmii.
Sonica Cîniparu este polițist local și lucrează în dispecerat de la înființare, din urmă cu 17 ani. Este conștientă de responsabilitatea postului și i-ar veni bine un coleg în plus.
Sonica Cîniparu, polițist local
„Este dificil pentru o singură persoană să supravegheze toate camerele de supraveghere. Iar noi, pe lângă camerele de supraveghere, mai avem și baza de date, trebuie să facem și verificările la colegii din teren. Este dificil, într-adevăr, trebuie să se facă angajări să fim măcar doi. Când s-a înființat dispeceratul am început cu 50 de camere și erau doi polițiști locali, acum este doar o persoană”
Prin camerele video ale orașului, din dispeceratul Poliției Locale sunt monitorizate străzi, platforme de colectare deșeuri, zone de agrement, unități de învățământ, etc.
Polițistul local care este de serviciu semnalează dacă există congestii în trafic, accidente rutiere, grupuri suspecte de persoane, distrugeri ale domeniului public și altele.
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Șofer botoșănean găsit încarcerat după un accident cu mașini ajunse în șanț
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
S-a făcut anunțul mult așteptat: CÂND intră banii pe cardurile de energie
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Morți de aproape 7 milioane de euro anul trecut la Botoșani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile