2021: au crescut prețurile la materialele de construcții. S-au scumpit electricitatea și gazele naturale. A urcat și prețul la pompă pentru orice fel de carburant. Populația așteaptă cu emoție noile facturi la căldură.
Există și luminița de la capătul tunelului, însă pentru o categorie socială redusă: „aneliștii”.
Guvernul a intervenit cu o Ordonanță de Urgență și a adus o serie de modificări la începutul verii la Legea 152/1992 privitoare la locuințele ANL destinate tinerilor.
Ceea ce înseamnă că din luna iulie a acestui an se recalculează toate chiriile plătite pentru aceste spații locative construite prin Agenția Națională de Locuințe.
În prezent, chiria pentru o garsonieră sau un apartament din astfel de blocuri este calculată după criterii noi.
Cu cât blocul este mai vechi și suprafața locuinței mai mică, cu atât scade și chiria.
Florinel Gornea, directorul adjunct al SC Locativa SA, societatea care administrează aceste locuințe:
„Sunt mai multe criterii, dar are o pondere foarte mare în calculul chiriei suprafața și vechimea blocului respectiv. La locuințele din cartierul Călugăreni suprafețele sunt puțin mai mari față de celelalte cartiere. Dar au și o vechime mai mare. De aceea chiriile au suportat niște modificări esențiale pentru chiriași, în sensul că au început să se reducă. Nu discutăm de majorări. Majorări la nicio chirie. Discutăm de chirii micșorate, cu valori destul de mari”.
Înainte de iulie 2021, la calcularea chiriilor ANL s-a ținut cont de veniturile declarate ale membrilor familiei. Acum acest aspect este insignifiant.
„Sunt cazuri la noi unde locuințe cu chirii de 500 de lei s-au dus până la 300 de lei, până la 240 de lei, chiar și la jumătate. Dar sunt și unele care s-au dus cu 20 – 30%, aici vorbim de locuințele mai noi”,
Florinel Gornea, director adjunct SC Locativa SA.
La Botoșani sunt peste 1.130 de locuințe ANL pentru care Locativa încasează chirii. Pentru toate se va efectua o recalculare, însă pentru a preîntâmpina situații de isterie generală, s-a luat decizia ca această procedură să fie făcută la expirarea contractelor de chirie, valabilitatea fiind în toate cazurile de un an, mai puțin la blocurile de pe Șoseaua Iașului unde perioada contractuală este de cinci ani.
Din luna iulie 2021 se vor recalcula retroactiv toate chiriile și există și riscul prin care Locativa să ajungă în situația de a datora bani chiriașilor.
În acest caz...
„Nu le restituim, probabil vor fi considerate niște plăți în avans, nu putem să dăm banii înapoi, dar v-am spus, în funcție de expirarea contractelor. La locuințele ANL acestea nu expiră odată, avem noroc, dacă ar fi toate odată ar fi o muncă titanică și multe nemulțumiri”,
Florinel Gornea, director adjunct SC Locativa SA.
Din sumele colectate din chiriile ANL, Locativa reține un procent de 42%, diferența fiind direcționată către ANL București.
Ceea ce înseamnă că și bugetul societății aflată în subordinea Consiliului Local Botoșani ar urma să sufere: „Da, va fi afectat și pentru anul viitor va fi o piatră de încercare să ne facem un buget cât de cât stabil”.
În cazul vânzării locuințelor ANL, șefii Locativa au solicitat mai multe clarificări la Agenția Națională privitoare la modalitatea de stabilire a prețurilor de vânzare. Dar este clar că și în acest caz vor exista scăderi semnificative.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024