După o perioadă în care pandemia a ținut în umbră evenimentele de orice fel, restricțiile impunând societății alte priorități decât cele cu care eram obișnuiți, botoșănenii au început să aprecieze mai mult întâlnirile culturale, fie ele expoziții sau lansări de carte.
Sâmbătă, 5 iunie 2021, zeci de botoșăneni au fost prezenți la vernisajul expoziției organizate la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, în aceeași zi în care era inaugurat și primul muzeu din România, al etniei lipovenilor, care intră în circuitul național.
Vernisajul a avut loc în prezența gazdelor, reprezentate de Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, dar și a invitaților: deputatul Silviu Feodor - președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, Leonte Ivanov - profesor universitar doctor, șeful Catedrei de Slavistică a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, din partea oficialităților fiind prezenți primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.
Lucrările de pe simeze sunt semnate de către doi artiști care, chiar dacă sunt apropiați ca vârstă, vin din zone diferite ale picturii, cu un bagaj personal care îi diferențiază, dar deopotrivă îi și unește.
Marcel Alexa și Nadia Bârlădeanu sunt elevi ai pictorului profesor Victor Hreniuc, ambii absolvind Școala Populară de Artă, însă la distanță de cel puțin două decenii.
Un pictor al luminii, ancorat într-un tradiționalism ancestral, Marcel Alexa rămâne exponentul valorilor clasice, fidel discursului plastic cu care și-a obișnuit privitorul. Nu refuză modernismul cu orice preț, dar nici nu îi acordă credit suprem. Tocmai de aceea, pictura lui Marcel Alexa, chiar dacă previzibilă și lipsită de spectacularul strălucitor, este mereu proaspătă, indiferent că ne introduce în lumea florilor sau a clăirilor vechi din urbea Botoșanilor.
Interioare țărănești, secvențe din arhitectura urbană, ocupații tradiționale din cultura populară sau simple case îmbrăcate în nostalgia timpului trecut, toate acestea fac din Marcel Alexa un pictor al universului patriarhal. Nu uităm nici florile, de la margarete și liliac la hortensii, petunii, bujori. Toate amplasate într-un aer cromatic specific, într-o lumină blândă, cu aplecare către detaliu. Aurel Dorcu aprecia îndeosebi, la pictura lui Marcel Alexa, ”desenul precis, cu o linie de contur frumoasă, culorile clase, luminoase, cu dominante de alb, roz, temperat și o lumină generoasă, conferind cromaticei aerul de poezie”.
Poate că cel mai valoros aspect al picturii lui Marcel Alexa îl reprezintă universul citadin de odinioară, fiind un adevărat cronicar plastic al Botoșanilor, după cum remarca, la vernisajul din 5 iunie, și istoricul Gheorghe Median.
”Pictura lui Marcel Alexa este legată extraordinar de mult de Botoșani. El este de aici, un om care nu a plecat niciodată din orașul natal, un om care are mare talent și care a simțit că trebuie să și-l pună în valoare pentru interesul botoșănenilor. Cea mai mare parte a lucrărilor lui Marcel prezintă aspecte din orașul Botoșani. Nu și-a ales orice fel de spații pe care să le reprezinte în tablouri, ci le-a ales pe cele vechi. Pe cele care ne reprezintă cel mai bine, care fac ca acum Botoșanii să fie deosebit de alte orașe. Și pentru că sunt zone care sunt supuse pericolului de degradare, pericolului de a fi demolate, de a se rupe o tradiție”,
Gheorghe Median, istoric
În lucrările lui, Marcel Alexa a imortalizat zone din oraș, cum ar fi Centrul Vechi, cu obiective care și-au câștigat în timp valoarea de patrimoniu arhitectural, și amintim aici de Hotelul Rareș sau Casa Ankele.
Gheorghe Median a remarcat, deopotrivă, și latura umană a artistului.
”Este de apreciat, cu atât mai mult cu cât este un băiat extrem de modest. Nu a făcut niciodată paradă de ceea ce face și recunoașterea valorii sale este dovedită de faptul că foarte mulți botoșăneni și nu numai au în case tablouri semnate de Marcel Alexa. Anul trecut, Centrul de Conservare și Promovare i-a tipărit un album, care desigur va rămâne în biblioteci, cu imagini care vor vorbi și despre Botoșani, și despre acest pictor pe care eu îl apreciez foarte tare”,
Gheorghe Median, istoric
Etnograful Steliana Băltuță a fost cea care a prezentat lucrările expuse de Nadia Bârlădeanu. Cu o formulă compozițională diferită de cea a lui Marcel Alexa, într-o atmosferă solară și coloristică prin excelență feminină, abordând universul citadin dintr-o altă perspectivă, Nadia Bârlădeanu se află încă în zona experimentului pictural.
”Doamna Nadia Bârlădeanu, la 49 de ani, a decis să fie elevă a Școlii de Artă Populară, la clasa pictorului Victor Hreniuc, pe lângă profesia din domeniul medical”,
Steliana Băltuță, etnograf
Nadia Bârlădeanu a expus în ultimii ani la Galeriile ”Stefan Luchian”, la Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu”, la Mediateca Bibliotecii, la Muzeul Județean Botoșani. În 2021 a participat la Anuala Artiștilor Plastici botoșăneni.
Lucrările sunt solare, chiar dacă la început nu putea să scape de o anumită culoare, dând o tentă ternă tablourilor, și acest fapt ne amintește de revolta impresioniștilor. Iată că au ajuns la culorile solare, minunate. Din punct de vedere tematic, Nadia Bârlădeanu are și peisaje, dar și compoziții, dar și portrete. Culoarea este prezentă și în rame, așadar o asociere continuă, o armonie de culoare, luminozitate. Iată și pictura arhitectonică, plouă cu raze, deci tot luminozitate”,
Steliana Băltuță
Expoziția poate fi văzută la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, acolo unde la sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat și muzeul comunității.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer de 68 de ani AMENDAT la Botoșani: Polițiștii l-au lăsat fără „marfă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024