Doi primari cu multe mandate în spate au turnat la Securitate înainte de revoluţie. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) le-a eliberat acte în care sunt menţionate informări pe care aceştia le-au trimis fostului organ comunist de represiune în urmă cu mai bine de un an. Bineînţeles însă că respectivii nu au avu vreun interes să le fac publice.
„Subsemnatul Atomei Viorel, de profesie responsabil prestări servicii din cadrul Consiliului Popular Hudeşti, cooperând în mod secret, activ şi organizat cu organele de securitate pot furniza date şi informaţii despre: F.C. membru cooperator din comuna Hudeşti, este o persoană care creează probleme în comuna Hudeşti, N.C., de profesie fierar în cadrul CAP Hudeşti, ferma Mlenăuţi, anterior acesta a încercat să treacă în mod fraudulos frontiera de stat a ţării noastre”, aceasta este doar una dintre notele informative pe care
Viorel Atomei (foto cu cocardă), actualul primar al comunei Hudeşti le-a transmis înainte de revoluţie. Viorel Atomei a fost recrutat în octombrie 1988, când avea doar 27 de ani, însă în doar 14 luni până la revoluţie a avut destul timp să îşi pârască oamenii din comună. El a semnat angajament cu Securitatea şi a avut numele conspirativ „Tanţu”.
„Mai pot furniza date şi informaţii despre: persoane care ascultă şi comentează posturile de radio reacţionare; persoane care ar intenţiona să treacă în mod fraudulos frontiera de stat a ţării noastre; persoane care se manifestă nemulţumite de condiţiile de muncă şi de viaţă”, se arată într-o altă notă informativă a lui
„Tanţu”. Printre alţii, aceştia îi menţionează pe C.C., economist la ferma Mlenăuţi şi R.D. membru cooperator sectant în comuna Baranca.
CLICK ŞI VEZI DOCUMENTUL CU TURNĂTORIILE PRIMARULUI DE HUDEŞTI
Ştefan Cojocariu, primarul comunei Dimăcheni, a fost recrutat ceva mai devreme, în 1986, pe când era tehnician la CAP şi veau oar 22 de ani, „
pentru a sesiza persoanele care sustrag din avutul obştesc, care comit furturi de pe câmp şi din sectorul zootehnic şi din CAP”. Iniţial a colaborat „pe linie de miliţie”, cu numele conspirativ „Drăgoi”, după care a fost trecut pe linie de Securitate. Din actul eliberat de CNSAS rezultă că acesta a turnat o femeie din comună.
„În urma sarcinilor trasate sursa vă informează despre numita B.M. din satul Dimăcheni că se află la sediul CAP din Dimăcheni unde mai erau numiţii C.G., Z.I., C.A. Aceasta a început să afirme că la ora actuală oamenii muncesc degeaba şi munca lor este considerată că ar fi foarte uşoară. Sursa mai arată că aceasta afirma că oamenii anul acesta nu vor primi nici un fel de produse, motivând că cei de sus dau lege şi discută pe spinarea oamenilor”, arată
Ştefan Cojocariu „Drăgoi” într-o notă informativă. În urma acesteia femeia B.M. a fost pedepsită (nu se precizează în acte în ce fel) şi a devenit brusc mulţumită de nivelul de trai din România, conform unei alte note informative trimise de acelaşi Ştefan Cojocariu.
CLICK ŞI VEZI DOCUMENTUL CU TURNĂTORIILE PRIMARULUI DE DIMĂCHENI
Culmea este că, în ciuda tuturor celor relatate şi altor asemenea, Viorel Atomei şi Ştefan Cojocariu, care candidează pe listele USL pentru un nou mandat, nu au primit totuşi verdict de colaboratori.
În schimb au astfel de verdicte primarul de la Milaneca Ioan Ursachi, care nu a mai fost agreat de democrat-liberali pentru un nou mandat şi candidează pentru USL şi Costinel Ciubotariu, care în 2008 a ieşit primar tot pe listele PDL, după care a trecut la PER şi candidează la Mişcarea pentru Botoşani. De asemenea, PRM-istul Ioan Muha de la Dorohoi a fost chiar ofiţer de Securitate.
CITEŞTE ŞI:
Încă un turnător la Securitate în administraţia publică
Cel mai tare primar din judeţ, turnător la Securitate – LISTA nouă a informatorilor din primării