Un exemplu în acest sens este Serviciul Județean de Metrologie Legală (SJML). O instituție de stat mai puțin cunoscută publicului larg deși lucrurile ar fi trebuit să stea altfel, adică vizibilitatea să fie una crescută.
Serviciul de Metrologie se ocupă în principal cu măsurarea legală și industrială. Însă, ca să înțelegeți mai bine ce ar trebui să facă în teorie, trebuie să vă spunem că intră în atribuțiile celor din această instituție să verifice, spre exemplu, aparatele de măsurare din piețe sau magazine.
Dacă au făcut-o și au rezolvat din problemele care se cunosc, mai ales în piețele botoșănene, nu avem de unde ști. Pentru că nu există nicăieri vreun raport de activitate sau vreo prezentare a rezultatelor Serviciului de Metrologie Botoșani.
Mai mult, deși legea obligă fiecare instituție să aibă pagină web proprie, în acest caz există doar un site național și acesta actualizat mai rar.
La secțiunea „rapoarte” vedem că ultimul actualizat datează din 2023.
Revenind la Botoșani, această unitate de stat este condusă de Vasile Trofinov (foto jos) de o mulțime de ani. Un șef care mai este chemat prin comisii la Prefectură și care în general nu este controlat de nimeni și nu răspunde decât în fața șefilor superiori de la București.
Sediul SJML Botoșani este undeva în strada col. Tomoroveanu, în imediata apropiere a Direcției de Sănătate Publică. Ani la rând prezenta imaginea unei clădiri aproape abandonate, cu pereți scorojiți și cu un acoperiș în care apa se infiltra frecvent.
Acest serviciu s-a transformat într-un simplu punct de lucru. Activitatea, potrivit reprezentanților Biroului Român de Metrologie Legală (BRML), nu ar urma să fie afectată în vreun fel.
Singurul afectat este șeful de serviciu, Vasile Trofinov care își pierde funcția de conducere. Și probabil și o serie de adaosuri la salariu, aferente postului de conducere, cunoscute drept sporuri în limbaj bugetar. Oricum era un șef cu numai patru oameni în subordine.
Potrivit structurii naționale există o Hotărâre de Guvern care datează din 2002 privind organizarea și funcționarea Biroului Român de Metrologie Legală.
În structura acestei unități de stat funcționează direcțiile regionale de metrologie legală Bacău, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Ploiești, Timișoara, unități fără personalitate juridică.
Astfel, Direcția Regională de Metrologie Legală Bacău are în zona teritorială de competență Serviciul Județean de Metrologie Legală Botoșani.
răspuns BRML
„Serviciul Județean de Metrologie Legală Botoșani este condus de directorul Direcției Regionale de Metrologie Legală Bacău iar numărul salariaților ce-și desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Judetean de Metrologie Legală Botoșani este de 5 (cinci). Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al Biroului Român de Metrologie Legală publicat pe site-ul instituției, reorganizarea administrativă nu a afectat activitatea propriu-zisă a Serviciului Județean de Metrologie Legală Botosani”,
Printr-o solicitare transmisă în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public, am vrut să știm motivul pentru care Serviciul de Metrologie de la Botoșani nu își prezintă rapoarte de activitate periodice, așa cum prevede legislația în vigoare în cazul instituțiilor publice.
răspuns BRML
„Serviciul Județean de Metrologie Legală Botoșani, unitate fără personalitate juridică, nu deține pagină web proprie, informațiile publice fiind furnizate de Biroul Român de Metrologie Legală (organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului) pe pagina web.www.brml.ro”
La o simplă căutare pe pagina web menționată, despre Botoșani nu este generat vreun răspuns privitor la activitatea acestei instituții.
În schimb, este publică declarația de avere a fostului șef de la Botoșani, Vasile Trofinov.
Acesta își încheie mandatul de șef cu mai multe proprietăți imobiliare dar și depozite bancare. Și fără datorii.
Deține un teren în suprafață de 3.000 mp în intravilanul municipiului Botoșani dobândit prin contract de vânzare cumpărare.
Și a moștenit singur sau alături de rude probabil, mai multe terenuri agricole în județele Suceava și Iași cu suprafețe generoase.
Este vorba despre unul la Suceava de 39.300 mp și două la Iași, în suprafață de 37.700 mp, respectiv 31.500 mp. Astea fiind cele mai mari fiindcă mai are și alte terenuri, cu dimensiuni mai reduse.
Mai are un apartament primit moștenire în municipiul Botoșani, dar și o casă în suprafață de 220 mp, în posesia căreia a intrat în 2020.
Și o a doua casă de locuit și-a construit-o singur.
Conduce un Audi cu an de fabricație 2018 pe care l-a cumpărat.
Și are patru depozite bancare în lei:
Nu are niciun credit.
Din activitatea la Serviciul de Metrologie, Vasile Trofinov a avut un venit anual în 2023 de 69.027 de lei, adică undeva la 5.725 lei pe lună. La această sumă s-au adăugat 2.059 lei venituri din arendă.
Cât despre soție, nu există ceva specificat în declarația sa de avere.
Elias Charalambous înainte de partida cu Botoșani: Toate echipele au suferit acolo
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Unul dintre cei mai iubiți preoți de la Botoșani își serbează ziua de naștere
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Anunț de ultimă oră pentru șoferi: Activitate blocată la RAR
Oana Sava
Nov 21, 2024
ASTĂZI: Liviu Ștefan a renunțat la funcția de director general, dar rămâne la Nova Apaserv
Gabriela Erdic
Nov 21, 2024
Mandat validat la Curtea de Apel: S-a decis CINE îi ia locul lui Lucian Trufin la CJ
Oana Sava
Nov 21, 2024