Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
După completarea CA, din comitetul menționat fac parte: Narcis Ștefan – Pro România, Gabriel Atudoroae – ALDE și Andrei Beilic – PSD.
Potrivit legii, aceasta este structura care întocmește criteriile de selecție a directorului general. Și tocmai aici au punctat cele două formațiuni.
Dat fiind faptul că nimeni dintre cei peste 10 administratori și directori pe care compania de apă și canalizare a județului i-a avut în ultimii patru ani nu era absolvent de hidrotehnică, s-a discutat inițial ca la concursul pentru ocuparea postului de director general să fie admiși doar hidrotehnicieni.
Simțind probabil ceea ce se întâmplă, social-democratul din comitet a cerut lărgirea ariei de selecție și într-un final s-a hotărât să fie admiși ingineri, indiferenți de specialitate. Însă cu o precizare extrem de importantă.
”Propunerea mea inițială a fost să fie absolvent de hidrotehnică. După aceea am făcut un compromis și am zis ca specializarea hidrotehnică să fie un avantaj în punctaj. Și în ordonanța 109 (OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice – n.r.) se spune clar că trebuie să se ia în considerare specificul activității, în sensul să nu mai facem experimente ca în trecut cu economiști și juriști și așa mai departe. Mai ales că și situația este așa cum este, să căutăm un specialist. Și am făcut chestiunea aceasta: specializarea hidrotehnică prezintă un avantaj”,
Narcis Ștefan, membru CA.
Mai exact, se pot înscrie doar ingineri la concurs, însă absolvenții de hidrotehnică vor primi din start un punctaj mai mare.
În rest, oricare doritori, fie ei juriști, economiști, profesori, nu se pot înscrie la concurs.
Consiliul de administrație s-a întrunit luni sub conducerea lui Doru Constantin, desemnat președinte cu sprijinul PSD chiar la ședința în care a devenit membru al CA.
Pe ordinea de zi figura și un punct privitor la aprobarea criteriilor de selecție stabilite de comitetul de remunerare și nominalizare, numai că Doru Constantin l-a eliminat, anunțând că îl va supune dezbaterii la următoarea întrunire a CA.
Decizia sa survine însă și avertismentului pe care Narcis Ștefan l-a făcut, și anume că acel comitet este singurul în măsură să stabilească amintitele criterii de selecție și că acestea nu trebuie votate și în CA.
”N-are puterea să facă asta președintele consiliului de administrație și nici plenul CA. Legea spune foarte clar: comitetul face criteriile. Dar până ce anunțul nu apare public, nu este oficială cerința aceasta. Eu consider că CA nu are competență pe tema aceasta. În momentul în care ne-a dat mandatul să ne ocupăm noi, comitetul și cu expertul, ei nu mai au treabă”,
Narcis Ștefan, membru CA.
Coincidență sau poate nu, restrângerea ariei de selecție a directorului general îl avantajează tocmai pe secretarul coordonator al ALDE Botoșani. Gelu Matei lucrează deja la SC Nova Apaserv SA pe postul de șef serviciu tehnic, fiind unul dintre apropiații din partid ai lui Florin Țurcanu. De altfel, la alegerile locale de anul trecut a și candidat atât pe lista liberalilor-democrați pentru Consiliul Județean, de pe poziția opt, cât și pe cea pentru Consiliul Local, de pe locul zece.
Pe de altă parte, aceeași manevră nu îi mai oferă vreo șansă lui Doru Constantin, cel nominalizat public de Doina Federovici, de a intra în cursa pentru funcția de director general pentru simplul fapt că el este jurist. După cele întâmplate, Doru Constantin s-ar fi confesat unui membru CA că, de fapt, nu îl interesează postul de director general.
Nu este totuși exclus ca la concurs să apară un absolvent de hidrotehnică de la o companie de prestigiu din Botoșani, cu experiență în proiectele de apă și canalizare, iar Gelu Matei să ocupe un post de director adjunct.
Toate aceste lucruri se întâmplă după ce plenul Consiliului Județean Botoșani a hotărât să completeze CA-ul de la ”Apă” cu doi oameni de la PSD și doi de la ALDE.
Aceasta în baza unei înțelegeri PSD – ALDE prin care Doina Federovici a trecut SC Nova Apaserv SA în coordonarea vicepreședintelui ALDE al CJ, Bogdan Dăscălescu și a mijlocit desemnarea a doi democrat-liberali în CA.
Reprezentanții ALDE i-au promis Doinei Federovici că vor face echipă cu social-democrații și având majoritatea în CA (ceilalți trei membri sunt de la Pro România și PNL – 2) vor înlesni numirea lui Doru Constantin pe postul de director general.
Așa cum însă se întâmplă uneori cu negocierile purtate cu o formațiune condusă direct sau prin intermediari de Florin Țurcanu, după ce membrii ALDE au intrat în CA, cineva s-a răzgândit și planul pare să nu mai funcționeze.
De altfel, încă înainte ca reprezentanții ALDE să fie propulsați în CA, unul dintre liberali prevedea producerea unei surprize.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Cătălin Silegeanu, Candidat AUR la Senatul României: "Reconstrucția României, Prioritatea Noastră"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
COD GALBEN de ceață și polei pentru județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024