Oficialităţile Botoşaniului par să fi găsit soluţia pentru a-i determina pe profesori să renunţe la protest. Aceasta nu este nici într-un caz una financiară, adică nu li se plătesc salariile, ci una… „constructivă”. Mai exact, fix în zona din Piaţa Revoluţiei unde cadrele didactice se strâng de o săptămână şi fac mitinguri sau marşuri s-a trecut la scoaterea pavelelor.
Zona a fost înconjurată cu gard şi panouri de muncitorii SC Victor Construct SA, astfel încât personalul din învăţământ nu mai poate desfăşura acţiuni revendicative în faţa Palatului Administrativ, acolo unde are biroul prefectul Cristian Roman. Motivul împrejmuirii zonei îl reprezintă faptul că firma în cauza este câştigătoarea unei licitaţii organizate de Primăria Botoşani în cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbană care presupune şi înlocuirea pavelelor din centrul municipiului. Iar toate acestea se întâmplă după ce Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ a anunţat luni că se va scoate autorizaţie pentru a se organiza manifestaţii de protest în Piaţa Revoluţiei toată săptămâna. La câteva zeci de ore după ce a făcut public acest lucru zona a fost blocată.
Tactica nu este una nouă. La Bucureşti, una dintre asociaţiile de revoluţionari a „închiriat” pentru proteste zona din faţa Palatului Cotroceni pe câteva luni de zile. Asociaţia nu organizează de fapt nici un protest, însă orice alt sindicat care ar vrea să facă acolo un miting sau o pichetare nu poate pentru că zona este… rezervată.