Unii sunt condamnaţi pentru tentativă de omor, alţii pentru înșelăciune sau pentru furt calificat.
Punerea în libertate avine după ce ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat cum vor fi puși în libertate deținuții care nu au condiții decente în pușcăriile românești.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoșani, Maria Valenciuc, a transmis un comunicat de presă din care rezultă că în urma deciziei ministrui justiției și după intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare, din Penintenciarul Botoșani au fost puşi în libertate 14 deținuți.
Sase dintre dintre ei din județul Iași, doi din județul Alba, doi din județul Botoșani, unul din județul Buzău și trei din județul Suceava. Fără a ne fi oferite datele personale ale celor trei pușcăriați puși în libertate în urma deciziei ministerului justiției, știm doar că este vorba despre o persoană condamnată pentru tentativă de omor, alta pentru înșelăciune iar o a treia, pentru furt calificat. Toate cele trei persoane au fost puse în libertate.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la începutul acestei săptămâni că în ziua de joi 19 octombrie va intra în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare, care prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiții necorespunzătoare deținuții vor beneficia de șase zile considerate executate. Ministrul a arătat că ieri, 19 octombrie, a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate în penitenciar în condiții necorespunzătoare deținutul are beneficiul unui număr de șase zile care se consideră efectiv executate. (…)
Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi deținuți care vor fi puși în libertate, după care, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulți deținuți vor dobândi beneficiul, vocația de a solicita liberare condiționată”, a anunțat miercuri Tudorel Toader, la Parlament.
El a spus că are “un plan coerent” de pentru rezolvarea problemei aglomerării din penitenciare, menționând că în luna ianuarie se va prezenta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și foaia de parcurs o va înainta până în ianuarie 2018.
El a subliniat că Ministerul Justiției lucrează la un proiect de lege privind executarea unor pedepse în regim de supraveghere electronică, adăugând că este așteptată și legea grațierii care se află în dezbatere la Parlament.
“Avem la Ministerul Justiției în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală, poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brățară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind grațierea, lege care a trecut de primă cameră și a trecut la cameră decizională”, a susținut Toader.
Potrivit acestuia, a fost achiziționat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni.
“Preluăm de la MApN o locație, trei foste unități militare, de la Unguriu, din Buzău, prin HG, pentru ANP și vom declanșa procedura, studiul de fezabilitate și toate celelalte. Înființăm acel institut pentru perfecționare, formare inițială și continuă de la Pantelimon, sediul fostului Parchet Național Anticorupție”, a adăugat Tudorel Toader.”Dinamica populației din penitenciare este în ultima perioadă una favorabilă, în sensul că numărul de intrări în penitenciar este mai mic decât numărul de ieșiri, de eliberări. Această sumă, acest cumul de măsuri de ordin legislativ, de ordin logistic, instituțional ne creează convingerea că, pe termen scurt, vom rezolva problemele din penitenciare”, a susținut ministrul Justiției.
Acesta a mai spus că demarează “procedurile pentru aducerea cetățenilor români deținuți în alte state să execute restul de pedeapsă în România, dându-le în scris garanții că restul de pedeapsă va fi executat cu respectarea cerințelor standardelor europene, cerințelor CEDO”.
“Din această dinamică vom găsi spațiul în care să asigurăm condițiile. Sunt convins că acest cumul de măsuri va fi de natură ca pe termen scurt să ne îndeplinim obligația față de cerințele hotărârii pilot, dar și față de ei, care deținuți sunt cetățeni români care suferă pedeapsa, actul privativ de libertate, dar care trebuie să execute pedeapsa în condiții decente, așa cum prevede și cerința CEDO”, a conchis ministrul Tudorel Toader. (Sursa: Monitorul de Suceava)
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Primăria Botoșani organizează LICITAȚIE publică pentru locuri de parcare noi
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Declarația zilei 8 noiembrie 2024
Gabriela Erdic
Nov 08, 2024
Gabriela Erdic
Nov 08, 2024