Orașul se pregătește intens de 1 Decembrie când va fi marcată Ziua Națională a României. Primăria vine cu prima surpriză pentru botoșăneni, amplasată în Centrul Istoric al orașului.
Este vorba despre un ansamblu de litere cu mărimi generoase și denumirea orașului care sunt colorate în verde.
Acest obiectiv a fost amenajat grație unui proiect transfrontalier cu Republica Moldova, implementat de Primăria municipiului Botoșani, manager de proiect Raluca Bălășcău, prin serviciul de management proiecte europene.
În anul 2022, la Botoșani a fost lansat proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani - Bălți”, finanțat cu fonduri europene. Prin acest proiect, în valoare de peste 1,5 milioane de euro, se urmărește ca orașele Botoșani și Bălți să se dezvolte din punct de vedere turistic.
Unul dintre obiective se referă tocmai la aceste litere din Centrul Vechi.
Inscripția „Botoșani” a fost realizată din litere volumetrice cu o înălțime de doi metri și o lungime a întregului ansamblu de aproape 10 metri.
”Centrul Istoric al Municipiului Botoșani reprezintă o prioritate pentru mine și mă bucur ca am putut realiza cu ajutorul colegilor un simbol de care să fim cu toții mândri”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Structura metalică are o fundație din beton și închideri din plexiglas, iar iluminarea este asigurată cu neoane, tuburi spectrale sau LED-uri.
Pe aceeași structură, în partea dreaptă va fi amplasată și denumirea prescurtată a proiectului „Eminescu – o cultură, o rută”, din litere volumetrice neiluminate, de culoare roșie, fixate cu bandă de oțel.
În cadrul proiectului, în oraș au mai fost amplasate totemuri digitale, panouri informative, un grup statuar în zona unuia dintre foișoarele din Parcul Mihai Eminescu cu poetul nepereche și Veronica Micle stând în picioare, dar și cu poetul așezat pe o bancă.
De asemenea, a fost creat un traseu inedit care pornește din Centrul Vechi și se oprește în zona Colegiului Mihai Eminescu și constă în amplasarea a 100 de bucăți de plăci din piatră naturală pe care sunt inscripționate strofele din poezia Luceafărul.
Lucrările încă se derulează, urmând să se dezlipească foliile și să se termine totul până pe 1 Decembrie.
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024