Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un ghid legislativ pentru alegerile locale din iunie ce a fost distribuit către forţele subordonate din ţară, iar pe site-ul instituţiei a fost publicată o informare pentru alegători, privind contravenţiile şi infracţiunile pe timpul campaniei, informează zf.ro.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un ghid legislativ pentru alegerile locale din iunie ce a fost distribuit către forţele subordonate din ţară, iar pe site-ul instituţiei a fost publicată o informare pentru alegători, privind contravenţiile şi infracţiunile pe timpul campaniei. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunţat că au elaborat şi au distribuit la forţele subordonate din ţară, ce vor fi implicate în procesul de organizare şi supraveghere, un ghid legislativ privind contravenţiile şi infracţiunile pe timpul campaniei şi în ziua votului. Totodată, pe site-ul MAI a fost publicat un buletin informativ ce poate fi accesat de alegători, aici fiind găsite informaţii despre ce prevede legea şi, de asemenea, care sunt contravenţiile şi infracţiunile, Buletinul informativ începe cu noutăţile legate de ziua votului. Astfel, alegătorii sunt informaţi că la aceste alegeri, printre altele, vor primi trei buletine de vot, cu excepţia Bucureştiului unde vor fi patru, şi că va fi în funcţiune sistemul informatic de monitorizare a votului.
La capitolul contravenţii electorale, pe site-ul MAI se arată că printre acestea se numără: "prezenţa altor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot – se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală – se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei; comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare - se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei".
Acestea sunt doar câteva exemple, apoi făcându-se trimitere, pentru mai multe detalii, la capitolul V din legea 115-2015. Reprezentanţii MAI scriu şi care sunt infracţiunile electorale şi pedepsele pe care le riscă cel care încalcă legea.
"Printre aceste infracţiuni, se enumeră: oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (excepţie fac bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.; împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani; Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani; fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani", se mai arată pe site-ul instituţiei, făcându-se apoi trimitere la prevederile Codului Penal.
Cei de la Ministerul de Interne au făcut şi trei spoturi ce vor fi difuzate la TV pe timpul campaniei iar 22.000 de afişe de informare au fost deja trimise în ţară.
VEZI ȘI: Campania a debutat cu sapă, cârpă, lanternă și un mister de proporții de la Flutur – VIDEO & GALERIE FOTO
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Șofer de 68 de ani AMENDAT la Botoșani: Polițiștii l-au lăsat fără „marfă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024