Matei, copilul în vârstă de doar câteva luni, din Botoşani, care avea nevoie de un transplant de ficat pentru a putea trăi, a trecut de curând prin intervenţia care îi va permite de acum să aibă o viaţă normală.
Intervenţia a fost făcută pe data de 16 mai la Clinica Universitară Saint-Luc din Bruxelles, iar în momentul de faţă, băieţelul este în perioada de recuperare după operaţie, medicii de acolo susţinând că se reface foarte bine comparativ cu alţi copii.
Copilul a fost salvat chiar de mama sa, care a putut să îi doneze o bucată din ficatul său.
„Operaţia a fost una reuşită, acum ne recuperăm amândoi, eu sunt bine, au trecut şi durerile şi am fost externată. Matei mai stă în spital, de câteva zile are temperatură şi trebuie să se vadă de ce, dacă este vorba despre o infecţie sau nu. Doctorii sunt mulţumiţi că se recuperează foarte bine, chiar mai bine decât alţi copii şi ecografiile şi analizele de sânge sunt foarte bune. Nu sunt complicaţii, sperăm să nu mai fie nici de acum încolo“, a povestit Ramona Andronic, mama băieţelului pentru Ziarul de Iaşi
Matei a fost diagnosticat cu atrezie biliară, o boală extrem de rară a ficatului, întâlnită la un nou-născut din 15.000, însă din cauză că a fost diagnosticat tardiv, singura lui şansă pentru a trăi a fost transplantul. Din păcate, acest tip de intervenţie este posibil în România, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, însă doar în cazul copiilor cu vârsta de minimum un an care cântăresc 10 kilograme, el având la acel moment 6,7 kilograme.
Deşi cazul reprezenta o urgenţă şi avea nevoie de intervenţie cât mai repede posibil, dosarul său nu fusese aprobat şi din această cauză nu putea pleca în străinătate. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au pregătit încă din luna februarie toate actele necesare, aceştia fiind cei care au luat legătura cu două clinici din Europa care fac acest tip de transplant, însă ceea ce lipsea era o singură aprobare.
Costul transplantului se ridică în total la 115.000 de euro, bani care însă nu vor reprezenta o cheltuială din partea părinţilor, fiind decontaţi prin Ministerul Sănătăţii. În următoarele luni, mama va mai rămâne cu Matei în Belgia pentru controale şi pentru supraveghere, fiind cazaţi la o casă de oaspeţi din zonă.
„Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi, în special doamnei doctor Camelia Ivănescu, a fost ca un înger pentru Matei, fără ajutorul dumneaei nu reuşeam să facem nimic, de asemenea doamnei profesor Ingrith Miron care s-a implicat în rezolvarea acestui caz, dar şi doamnei deputat Tamara Ciofu care ne-a ajutat să plecăm mai repede în străinătate. Va trebui să mai venim aici la patru luni după transplant, va trebui ca din trei în trei luni să facem o analiză la sânge, o dată pe an se va face şi biopsie, însă important este că ce a fost mai greu a trecut“, a completat mama copilului.
Afecţiunea cu care Matei a fost diagnosticat a fost observată încă din prima lună de zile de mama lui care a văzut că ochii şi pielea au culoarea galbenă, aşa că a mers la medicul de familie care i-a spus că e ceva normal, care va trece cu un tratament. De atunci şi până a fost diagnosticat şi pregătit pentru transplant, cei doi au stat mai mult prin spitale decât acasă.
„Recuperarea în urma transplantului va fi totală, va rămâne cu o imunosupresie pe viaţă, dar care scade treptat. Efectiv eşti ca un Dumnezeu în faţa copilului când faci transplantul, îi dai o viaţă nouă“, a explicat dr. Camelia Ivănescu, medic specialist pediatru, medicul curant al copilului.
La Spitalul de Copii au existat foarte puţine astfel de cazuri diagnosticate în ultimii 40 de ani, maximum 20, majoritatea la copii cu vârste mai mari decât cea a lui Matei.
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Comercianții nu mai trebuie să emită bon fiscal pentru plățile cu cardul, decât la cerere
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile