Consiliul Judeţean şi municipalitatea botoşăneană derulează două mega-operaţiuni prin care prejudiciază bugetul de stat cu circa 140 de milioane de lei. Prin falimentarea cu bună ştiinţă a unor societăţi şi înfiinţarea altora noi, cu acelaşi obiect de activitate, se încearcă să se scape de datorii impresionante. Pentru astfel de fapte orice privat ar fi fost probabil la această oră în atenţia organelor de cercetare penală.
Apa Grup, “omorîtă” pentru datorii de 70 de milioane de lei
Tonul a fost dat de SC Apa Grup SA, unitate al cărei acţionar principal este Consiliul Judeţean. În luna noiembrie a anului precedent a fost înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului SC Nova Apaserv SA, agent economic cu acelaşi profil de activitate ca şi încă actualul furnizor de servicii de apă şi canalizare. Acţionar majoritar este tot Consiliul Judeţean, iar minoritari sînt 49 de consilii locale. S-a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară care îl are ca şef pe preşedintele Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac şi o Adunare Generală a Acţionarilor, dar şi un consiliu de administraţie. Ei bine, din acest din urmă consiliu fac parte exact şefii actuali ai SC Apa Grup SA, adică directorul general Maricel Georgescu, directorul tehnic Cătălin Fetcu şi directorul de exploatare Stelian Dumitrescu. Primii doi fac parte cam de un deceniu din conducerea SC Apa Grup SA, ceea ce înseamnă că sînt răspunzători în bună măsură de starea deplorabilă în care a ajuns unitatea. Acesta nu a constituit însă un impediment în a fi promovaţi şi în fruntea SC Nova Apaserv SA. Acum, acest “Nova Apaserv” este în plină procedură de licenţiere, urmând practic să preia activitatea de la actuala “Apa Grup”. Dar nu va lua doar şefii şi activitatea. „Un nou operator nu îl poţi înfiinţa cu oameni care nu au nici o experienţă în gospodăria comunala, apă şi canal. Este clar că noul operator va trebui să preia un segment foarte mare din actualii angajaţi. Din punctul meu de vedere, cel puţin pentru primele 12 luni vor fi preluaţi salariaţii”, ne-a declarat Albert Tănasă, purtătorul de cuvînt al SC Apa Grup SA. Cît despre bunurile „Apa Grup”, acesta spune că vor fi utilizate prin chirie, ori cumpărate. Cu alte cuvinte, noul operator preia cam totul… doar datoriile sunt însă „uitate”. Şi acestea nu sunt tocmai mici. Este vorba de circa 70 de milioane de lei numai la bugetul de stat. „Datoriile actuale ale Apa Grup… ele rămîn. După intrarea în activitate a noului operator, principala activitate a Apa Grup va fi recuperarea actualelor creanţe”, a mai spus Tănasă.
Termica, răcită pentru debite la stat de peste 75 de milioane de lei
Cam după aceeaşi schemă se acţionează şi în termoficare. AGA a aprobat divizarea SC Temica SA şi constituirea SC Modern Calor SA. Noua societate, căreia pe 7 mai i-au ieşit toate actele de la Oficiul Registrului Comerţului, preia majoritatea angajaţilor de la vechea unitate, adică în jur de 200, Termica rămînînd şi după o nouă serie de concedieri doar cu aproximativ 50. Ca şi la apă, SC Modern Calor SA e condusă cam de aceeaşi oameni care au avut rolul lor în situaţia actuală jalnică a societăţii Termica. Astfel, director general al SC Modern Calor SA este nimeni altul decît Ion Diaconu, cel care a condus vechea societate după preluarea conducerii municipalităţii de primarul Cătălin Flutur, iar în consiliul de administraţie îi regăsim pe expeditorul internaţional Constantin Zărnescu şi profesorul de sport Ioan Strujan, cei care ani de zile au făcut parte şi din consiliul de administraţie al SC Termica SA. Această societate are datorii la stat de circa 76 de milioane de lei,pe care, bineînţeles, Modern Calor nu le preia. În schimb, după ce preia şefii şi marea parte a personalului, o să îi preia şi activitatea. Astfel, la o şedinţă a consiliului de administraţie din 21 mai s-a aprobat depunerea unei scrisori de garanţie pentru participarea la licitaţia organizată de Consiliul Local pentru serviciul de distribuţie a energiei termice. În consecinţă, Termica va rămîne cu datoriile uriaşe şi cu partea de producere a energiei termice, iar Modern Calor va distribui şi va factura energia termică către populaţie. Nici aleşii locali nu se prea feresc să recunoască faptul că totul s-a făcut pentru a scăpa termoficarea de datorii. „Tot ce a fost proprietate privată ori a preluat Primăria, ori a trecut la Modern Calor. Probabil că asta a fost ideea, dar nu e neapărat una rea dacă asta este pentru că Termica este totuşi o unitate cu funcţie socială”, a afirmat consilierul local Gheorghe Vâzdoagă, membru AGA al acelor două societăţi.
Fiscul este îngăduitor în faţa manevrelor
Rămîn astfel, însumat, debite de peste 140 de milioane de lei la bugetul de stat. În timp ce alţi economici, care au datorii incomparabil mai mici, sunt executaţi silit de Direcţia Generală a Finanţelor Publice, pentru arieratele uriaşe înregistrate de SC Apa Grup SA şi SC Termica SA finanţiştii nu mai par să fie chiar atît de drastici. Ei susţin că ambele unităţi derulează sau sînt pe cale să implementeze programe europene, iar eventuale măsuri foarte dure ale Fiscului ar putea pune în pericol bunul mers al acestora. „Este foarte important ca aceste finanţări să nu se sisteze. Dacă pierdem şi aceste surse de finanţare înseamnă că, din punctul de vedere al serviciilor oferite de aceste societăţi, nu avem altă soluţie. Vrea cineva să cumpere conducta de apă care vine de la Cătămărăşti? Sau castelul de apă? Dacă cineva crede că poate lăsa o comunitate fără apă caldă sau apă rece înseamnă că discutăm despre alte lucruri”, ne-a declarat Petru Luca, director adjunct DGFP. Deşi este evident că scopul principal al reorganizării este să se tragă statul în piept de zeci de milioane de euro, şefii DGFP susţin că nu prea au ce face. „Aici sunt două paliere de discuţii. În primul rînd Fiscul nu dă aviz de legalitate. Patrimonial unităţile sunt ale Consiliului Judeţean şi Consiliului Local şi acţionarii organizează activitatea fără avizul Fiscului”, a mai arătat Petru Luca. Chiar dacă ar vrea să execute ceva silit DGFP nu prea ar avea mare lucru de scos la vînzare. Majoritatea bunurilor celor două societăţi se află în proprietatea Consiliului Judeţean şi Consiliului Local, iar SC Apa Grup SA şi SC Termica SA doar le administrează astfel încît finanţiştii nu se pot îndrepta împotriva lor.
Şefii au făcut datorii pe salarii de invidiat
Directorii care trec de la firmele îngropate în datoriile la altele noi nu s-au putut plînge vreodată că, din punct de vedere salarial, au suferit în vreun fel. Maricel Georgescu încă are un salariu brut de 6.000 de lei la SC Apa Grup SA, iar Ion Diaconu tot cam pe acolo a fost plătit o bună bucată de vreme la SC Termica SA. Nici un director general sau adjunct ori vreun membru al consiliilor de administraţie nu a fost sancţionat vreodată pentru neîndeplinirea criteriilor de performanţă sau pentru acumularea unor datorii uriaşe.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un fost procuror-șef originar din Botoșani vrea să revină în meserie
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile