Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Pompierii sunt cei care sting incendii și care scot oameni din ape. Tot ei intervin în accidente rutiere pentru descarcerarea victimelor. La ajutorul pompierilor se apelează când au loc inundații dar și când drumurile sunt blocate de zăpezi. Bineînțeles, din seria salvatorilor fac parte toți militarii din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) dar și echipajele medicale de la Ambulanță sau SMURD.
În spatele uniformei sunt oameni, spune căpitan Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt din ultimii 16 ani ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” a județului Botoșani. Oameni care au acasă familii și care dincolo de profesie, în cele mai multe dintre cazuri oferă și empatie dar și suport emoțional. Nu sunt plătiți pentru asta, o fac pentru că așa li se pare firesc. Omenește.
Prezentă la Botoșăneanul TV, Dorina Lupu și-a amintit de episodul din aprilie 2023 când județul Botoșani s-a aflat sub incidența unui Cod Roșu de ninsori și viscol.
„A nins în aprilie, ați văzut că pompierii au muncit pentru a ajuta oamenii care au rămas înzăpeziți și în zona Baisa dar și în celelalte localități ale județului. Pentru că, în cele 44 de ore cât a durat totul, mă refer de la primul apel și până la ultimul drum înzăpezit, au fost peste 1.500 de apeluri de urgență din partea cetățenilor. Toate gestionate în dispeceratul ISU – SAJ”,
cpt. Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani
Apelurile la dispeceratul integrat al ISU Botoșani în care pompierii lucrează alături de cei de la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) veneau cu sutele, din toate zonele afectate. Practic, timp de aproape două zile, dispecerii au stat cu telefonul la ureche, au acordat asistență și au transmis către structurile din teren apelurile disperate ale botoșănenilor.
Dorina Lupu își amintește de parcă s-ar fi întâmplat ieri: „Fiind un număr extrem de mare, vă dați seama cât de greu au fost de gestionat pentru că odată preluate trebuiau redirecționate către structurile care puteau să le rezolve”.
Pentru o mașină blocată în apropierea unei comune era sunat primarul sau Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), intervenindu-se cu tractoare sau oricare alte utilaje disponibile. Pentru un tronson de drum cu oameni blocați în nămeți erau sunați drumarii de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP) sau Secția Drumuri Naționale (SDN). În cazul localităților unde nu mai exista alimentare cu energie electrică sau gaz, erau contactați furnizorii de utilități.
Apelurile plecau încrucișat din „casa pompierilor”.
„E un volum extraordinar de muncă, atât în dispecerat dar și în teren. Am avut colegi care au stat mai bine de 12 ore în teren și dacă celor care erau în mașini le era greu pentru că au stat în mașini blocați în zăpadă, imaginați-vă cum a fost pentru colegii meu care erau afară, îi bătea vântul și pe ei, pentru că nu trebuie să uităm, în spatele uniformei de pompier sunt oameni. Nu sunt roboți. Și lor le-a fost frig și ei au avut bocancii uzi și pe ei i-a bătut vântul și lor le era foame și lor le era sete”,
cpt. Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani
Căpitan Dorina Lupu se află mereu în mijlocul evenimentelor. Alături de colegii ei care sar în sprijinul oamenilor, cu aparatul de fotografiat în mână, pentru a surprinde fiecare intervenție cu acuratețe.
Iar asta pentru ca populația să conștientizeze riscurile la care se expune în cazul în care nu se ține cont de sfaturile transmise de autorități, înaintea unui cod de vreme rea. Dar și pentru protecția salvatorilor care se expun cel mai mult în fața acestor intemperii extreme. Fiecare om în uniformă are acasă o mamă, o soție sau un copil care plâng.
Și fiecare salvator își face profesia cu pasiune.
„De exemplu, în aprilie câd au fost înzăpezirile am avut câteva fotografii cu colegi de-ai mei care aveau o pungă în mână. Ar fi spus oamenii, ce are în punga respectivă? Ei bine, au fost colegi care au văzut că în mașinile înzăpezite erau și copii și au oprit la un peco, au cumpărat toate dulciurile care erau acolo din banii lor și au trecut pe la fiecare mașină unde era un copil sau un bătrân sau o persoană care avea afecțiuni și au lăsat câteva dulciuri, câte un ceai cald. A fost făcută și o cantitate foarte mare de ceai cald la noi, la sediul ISU și trimisă către cei care erau acolo înzăpeziți”,
cpt. Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani
De cele mai multe ori la intervenții care implică ger și căderi masive de zăpadă, frigul este amplificat de viscol. Iar dacă sinistrații stau adăpostiți prin mașini sau în centre temporare de cazare, forțele MAI sunt cele care își desfășoară activitatea aproape exclusiv în exterior.
„Misiunea lor era să meargă cu șenilata și cu ce mașini mai puteam să intrăm noi și să intervenim, să preia oamenii din mașini și să-i aducă în municipiul Botoșani la locurile de cazare”,
cpt. Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani
O imagine sugestivă din 2017 cu un pompier care a intervenit la deszăpeziri reflectă cât o mie de cuvinte efortul depus de cei care intervin în situații de urgență.
Discuția pe această temă poate fi urmărită la minutele: 27:30 – 29:45 / 33:16 – 37:00, din materialul video de mai jos.
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Accident feroviar: Femeie lovită de trenul Dorohoi – Iași
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024