Instituția de la Botoșani care are misiunea principală de a verifica lucrările publice și nu numai, se regăsește ea însăși într-o situație cel puțin ciudată. Inspectoratul Județean de Construcții care utilizează un sediu nou construit din anul 2009, funcționează se pare fără celebra autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).
Pionierii în construcții de la Botoșani s-au mutat în urmă șase ani de zile într-o clădire de 500 mp, cu parter si două nivele, dar și cu garaj. Pe atunci, pentru ridicarea imobilului s-a cheltuit 1 milion de lei. Și încă de atunci instituția funcționează fără a deține autorizația pentru prevenirea și stingerea incendiilor, acel aviz care a devenit arhi - cunoscut în întreaga țară din cauza tragediei de la Colectiv#. Iar motivul este unul simplu. Inspectorii de stat în construcții spun că nu au nevoie de el:
”Din conținutul fișei tehnice întocmită în vederea emiterii Acordului Unic pentru avizul privind prevenirea și stingerea incendiilor, necesar obținerii autorizației de construire a sediului Inspectoratului Județean în Construcții Botoșani , amplasat în municipiul Botoșani, Bulevardul Mihai Eminescu, rezultă că nu este necesară obținerea autorizației privind securitatea la incendiu, întrucât clădirea nu se încadrează în prevederile HG nr.1739/2006, fiind clădire cu destinație de birouri” – se arată în adresa semnată de Nelu Stelea, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții de la București.
Și totuși…
Inspectorii din cadrul ISU Botoșani vin cu o poziție și specifică cu o serie de articole din același act normativ.
”Pentru clădirile civile de birouri este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu, dacă se încadrează în prevederile art. 1, lit. d), j) și k) din HG nr.1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și anume:
- Fac parte din categoria monumentelor istorice la care se efectuează modernizări sau schimbări de destinație
- Sunt sedii ale autorităților publice, indiferent de aria construită
- Au aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp
Potrivit legislației în vigoare, se pare că autoritatea publică este asimilată consiliilor județene sau locale. Mai mult decât atât, inspectorii ISU vin cu precizări privitoare și la clădirile cu birouri private :
”Având în vedere că în legislația privind securitatea la incendiu nu se face diferență între clădiri de birouri aparținând sistemului public și cel privat, reglementările în vigoare privind securitatea la incendiu pentru clădirile în care funcționează sediile instituțiilor publice deconcentrate se pot aplica și clădirilor de birouri private doar în cazul în care aceste reglementări nu sunt emise de ministere de resort”, se mai arată în adresa ISU.
Sediul Inspectoratului de Stat în Construcții se află în imediata vecinătate a PUB-ului Society care li-a suspendat activitatea încă din data de 7 noiembrie 2015 și de atunci a rămas închis. Iar motivul a fost tocmai lipsa acestui aviz, deși este clar că profilul de activitate este total diferit.
Pompierii au demarat controalele la localuri publice pe 31 octombrie, adică exact a doua zi după uriașa dramă din clubul rock bucureștean și aproape că nu au găsit în municipiul reședință sau în județ discotecă ori club care să îndeplinească toate condițiile legale de funcționare. Cifrele vorbesc de la sine. Din amintita zi și până aproape de jumătatea lunii ianuarie, ISU Botoșani a verificat nici mai mult, nici mai puțin de 109 baruri, cluburi și discoteci. Ei bine, în urma acestor controale au fost aplicate 97 de amenzi, ceea ce înseamnă că 89% dintre locațiile de acest gen controlate au fost și amendate.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Transportatorii din Botoșani verificați de inspectorii de muncă: CE nereguli s-au găsit
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Avaria de sub casă a fost remediată, NU se mai întrerupe apa în municipiu
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024