Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava a demarat de câteva zile un control privind modul în care gestionează Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava cele 24 de fonduri cinegetice pe care le are în administrare, 23 în Suceava şi unul în Botoşani.
Potrivit Monitorul de Suceava, Daniel Constantin Coroamă, inspectorul-şef al ITRSV Suceava, a precizat că se verifică acum exact ceea ce nu s-a putut controla în noiembrie 2013, atunci când preşedintele AJVPS Suceava, Nicolae Goicea, a refuzat să primească echipa de control care reprezenta Ministerul Mediului, ca autoritate centrală în silvicultură. Inspectorul-şef al ITRSV Suceava a mai spus că nu poate da mai multe detalii despre control până când acesta nu va fi finalizat.
Controlul din noiembrie 2013, în urma căruia AJVPS trebuia să rămână fără nici un fond cinegetic
AJVPS Suceava, condusă de Nicolae Goicea, a rămas cu cele 24 de fonduri cinegetice în gestionare deşi, conform unui act oficial al Ministerului Mediului, toate contractele trebuiau reziliate.
În noiembrie 2013, conducerea Direcţiei Generale de Politici, Strategii, Proiecte şi Control pentru Ape, Silvicultură şi Piscicultură din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, structură subordonată direct Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice de la acea vreme, a dispus un control cinegetic, în perioada 11-22 noiembrie 2013, la AJVPS Suceava, pentru a se verifica modul în care sunt administrate cele 24 de fonduri cinegetice ale AJVPS Suceava. Cu alte cuvinte, fondul cinegetic al statului român, a fost dat în administrare AJVPS Suceava.
Nicolea Goicea a refuzat însă controlul, comportându-se de parcă fondul cinegetic ar fi în proprietatea asociaţiei sale.
În aceste condiţii, concluziile raportului de control au fost clare: “AJVPS Suceava nu a respectat obligaţiile contractuale din contractele de gestionare a fondurilor cinegetice pe care le gestionează, împiedicând administratorul să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale”.
În aceste condiţii, la finalul controlului, membrii comisiei au dispus „transmiterea raportului la ITRSV Suceava, pentru a demara procedurile în vederea emiterii actului administrativ privind rezilierea de drept a contractelor de gestionare a faunei cinegetice de pe suprafeţele celor 24 de fonduri cinegetice gestionate de către AJVPS Suceava, pentru împiedicarea de către administrator a obligaţiilor care-i revin”.
Conform hârtiilor oficiale, inspectorul-şef al ITRSV Suceava, Daniel Constantin Coroamă, a solicitat în scris ministerului de resort avizul autorităţii publice centrale în silvicultură privind rezilierea celor 24 de contracte de gestionare a fondurilor de vânătoare cu AJVPS Suceava.
Practic, ITRSV Suceava este cea care trebuia să rezilieze contractul, însă, conform legii, avea nevoie şi de avizul ministerului de care aparţine. Acel aviz nu a mai fost însă dat nici până acum. Întrebat de reporterii Monitorului de Suceava unde s-a produs „scurtcircuitul”, Daniel Coroamă a precizat doar că el a solicitat emiterea avizului, însă nu a primit răspuns.
„Şi acum am făcut din nou o adresă pentru a ni se comunica motivele pentru care nu s-au reziliat contractele cu AJVPS Suceava şi cum trebuie să procedăm în continuare”, a declarat Daniel Coroamă, fără a dori să facă mai multe comentarii.
O întrebare firească ar fi şi de ce controlul oprit de Nicolae Goicea în noiembrie 2013 nu a fost reluat imediat, ci abia acum, la mijlocul anului 2015.
Gelu Puiu, ministru secretar de stat în acea perioadă: „Partea de control era în directa subordonare a doamnei ministru”. În perioada în care a avut loc controlul în urma căruia s-a stabilit ca AJVPS Suceava să piardă dreptul de gestionare a celor 24 de fonduri cinegetice, ministru secretar de stat la Ministerul Mediului era suceveanul Gelu Puiu. În condiţiile în care acesta era practic numărul 2 în minister, l-am contactat pentru a-l întreba dacă ştie de ce concluziile raportului de control nu au fost puse în aplicare.
Gelu Puiu, acum şef al Ocolului Silvic Adâncata, susţine că nu a avut legătură directă cu acel control şi nu avea putere de decizie în acest sens:
„Partea de control pe probleme de vânătoare era în directa subordonare a doamnei ministru, aceasta dispunea verificările şi măsurile care se impuneau”, a declarat Gelu Puiu. La vremea respectivă, ministru delegat al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice era Lucia Ana Varga.
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Ajut-o pe Dana să aibă o viață fără durere: Orice donație, oricât de mică, contează!
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Precipitații puține și temperaturi ridicate: PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile