Trei dintre inspectorii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean au fost infectați cu coronavirus.
În primă fază s-au tratat la domiciliu fiindcă prezentau o formă ușoară a bolii însă au ajuns la spital după ce starea lor de sănătate s-a agravat.
Au făcut acea „furtună citokinică” care deseori apare cu o jenă respiratorie care se poate transforma într-un simptom respiratoriu acut sever.
Este cazul pentru o persoană din cinci sau șase care are nevoie de internare pentru a depăși boala, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Dificultăți de respirație, senzația că ai plămânii prinși într-o menghină, buze care încep să aibă nuanța de albastru - sunt semnale de alertă pentru un consult de urgență.
„Cei de la Insepctoratul Școlar pe care i-am trimis acasă prima dată acum sunt toți internați pentru că a evoluat, în cea de-a șaptea zi de covid pozitiv au făcut forma asta furtună citokinică și sunt toți pe două surse de oxigen”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Șefa DSP susține că a fost martora multor contradicții medicale, cu pacienți care aveau tot felul de afecțiuni și plecau acasă cu bine sau persoane care nu aveau alte boli și a căror stare de sănătate se agrava subit.
„Acest virus are o evoluție imprevizibilă la bolnavi. Nu înseamnă că toți bolnavii care au comorbidități, care au patologie merg prost din punct de vedere al pacienții. Și atunci și atunci, pacienții de la Adășeni spre exemplu, deși sunt o categorie greu de stăpânit, au fost aduși pe rând. Toți au fost investigați de medicii specialiști și li s-a dat recomandări”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Citokinele sunt substanțe produse de celulele sistemului imunitar pentru a regla acțiunea imunitară, în principal pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este un răspuns natural de apărare a unui organism agresat.
Dar, în cazul "furtunii de citokine", se observă o ambalare a acestui sistem care conduce la o reacție hiperinflamatorie ce poate deveni mortală.
Furtuna ar trebui calmată la nivelul plămânilor fără să fie scăzute barierele imunitare ale bolnavilor. Pentru moment, medicina tatonează și multiplică testele de urgență, în timp ce pandemia progresează.
La Paris, grupul public AP-HP a lansat în ultimele zile testul CORIMMUNO care verifică mai multe medicamente împotriva acestor reacții inflamatorii excesive.
"La ora actuală", nu există "nicio" abordare terapeutică eficientă și dovedită împotriva acestui fenomen. Administrarea de corticoizi, medicamentele curente folosite în procesele antiinflamatorii, ar fi "cu siguranță dăunătoare" pentru bolnavii de Covid-19, arată specialiștii.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Adolescentă căutată la nivel național, depistată de jandarmii botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Prăpăd după BLOCADA: Zeci de șoferi au rămas fără permis la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Cum să îi implici pe cei mici în pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Directorii de instituții se întrec în citit rapoarte „roz"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Reacția lui Cornel Șfaițer, după remiza cu Botoșani: Am fi meritat mai mult după aspectul jocului
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024