Cearta politică pe Pilonul II de pensii a ajuns în atenția Comisiei Europene.
Deputatul PSD Marius Budai a dat de înțeles că politicienii Opoziției au interese în zona administratorilor Fondurilor de Pensii, de vreme ce insistă atât de mult să fie menținut sistemul prin care românii sunt obligați să contribuie la Pilonul II de pensii.
”Românii trebuie să aibă libertatea de a decide dacă contribuie la Pilonul I de pensii, cel de stat, sau la Pilonul II, privat”,
a punctat Marius Budai, deputat PSD, într-o intervenție pentru Digi24.
Refuzul PNL de a lua în calcul o astfel de posibilitate poate ascunde interese în zona celor care administrează pensiile private, a mai spus Budai.
Liberalul Florin Cîţu a anunțat că Guvernul României ar fi informat deja Comisia Europeană despre intenţia de desfiinţare a Pilonului II de pensii, în ciuda încercării Executivului de a dezminte această intenție. Cîțu a și făcut public un raport, în sprijinul afirmațiilor sale.
Guvernul României ar fi informat deja Comisia Europeană despre intenţia de desfiinţare a Pilonului II de pensii, în ciuda încercării Executivului de a dezminte această intenție, așa cum rezultă dintr-un raport făcut public de senatorul PNL Florin Cîţu.
Acesta precizează că în perioada 10-11 aprilie Guvernul a purtat discuții cu reprezentanții CE despre faptul că România ignoră creșterea deficitului structural și că în acest context Executivul a informat oficialii europeni de planurile sale privind suspendarea contritbuției pentru Pilonul II.
„Guvernul are în vedere o schimbare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii. Autorităţile au redus deja, ca parte a bugetului pentru anul 2018, contribuţiile sociale transferate în cel de-al doilea pilon de pensii. Potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate. Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde RON anual (aproximativ 1,5 EUR miliard; 0,8% din PIB). O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. În orice caz, câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung, deoarece contribuţiile sociale deviate de la Pilonul 2 ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti pensii pentru limită de vârstă în viitor. În plus, o astfel de inversare ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Transformarea celui de-al doilea pilon de pensii într-unul opţional ar lipsi România de posibilitatea invocării clauzei privind reforma sistemului de pensii în cadrul PSC”,
se arată în raportul trimis Consiliului Europei de către Comisia Europeană, publicat de Florin Cîțu pe Facebook.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
FC Botoșani a împrumutat un fundaș central în vârstă de 24 de ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Botoșănean amendat cu 1.500 de lei după ce a făcut „prostii” la ghena de gunoi
Oana Sava
Jan 16, 2025
MINUNE: O femeie și-a uitat poșeta pe o bancă în Centrul Istoric și nimeni nu a furat-o
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile