Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
Prin primăvară, Cătălin Silegeanu era la PSD, de unde a fost exclus întrucât nu se subordona ”liniei partidului” astfel că a candidat independent la alegerile locale, unde a reușit fără un partid în spate și cu zero experiență în campaniile electorale să obțină 5,19% în cursa pentru Primăria Botoșani, clasându-se pe locul 4, înaintea pretendentului Pro România. Cu toate acestea, Cătălin Silgeanu a ales să intre în Pro România, partid pentru care candidează la Camera Deputaților.
Cum este posibil un asemenea traseu politic în mai puțin de un an, ce planuri de posibil parlamentar are și care este unica promisiune pe care o face botoșănenilor aflați din interviul de mai jos.
- Dle Silegeanu, în septembrie cereați votul botoșănenilor din postura de candidat independent, spuneați atunci că cea mai bună soluție pentru Botoșani este din afara unui partid. Acum cereți votul botoșănenilor ca membru de partid. Cum este până la urmă cel mai bine?
- Așa este, din păcate, după experiența pe care am avut-o ca și independent, am realizat faptul că botoșănenii, sau în general noi ca și români, nu suntem învățați să votăm independenți. Ați văzut și dvs. că la alegerile locale au fost tot felul de nereguli și gândiți-vă că eu, care nu am avut reprezentanți în secțiile de votare, dacă acele nereguli într-adevăr au fost, gândiți-vă câte voturi s-au anulat sau au plecat în altă direcție de la mine. Așa că, am ales să intru în Pro România pentru că este un partid de centru. Am ales să am o echipă în spate și cred că împreună putem reuși obiectivul pe care ni l-am propus la aceste alegeri parlamentare.
- Care este obiectivul?
- Obiectivul este să scoatem doi deputați și un senator. Primul deputat ales, iar al doilea prin redistribuire.
- Prin martie erați membru PSD, în vară – toamnă erați independent, acum sunteți membru Pro România. Nu este totuși cam mult pentru mai puțin de un an de zile?
- Nu este mult pentru că din PSD eu am fost exclus, din cauza ideilor, obiectivelor mele, acțiunilor, dorinței mele de a face bine acestui oraș, din dorința de a-mi crește copiii în acest oraș și din dorința de a nu mai fi orașul Botoșani penultimul din țară în ceea ce privește calitatea vieții. Iar ca independent am participat tocmai prin prisma faptului că, sincer, nu aveam pe cine să votez.
- Pro România se află într-o situație mai aparte la Botoșani: capul de listă la Camera Deputaților este președintele organizației județene, capul de listă de la Senat abia a venit din ALDE, iar dvs. abia ați venit din postura de candidat independent. Se mai poate vorbi de o echipă, de unitate, în această situație?
- Da, noi suntem o echipă pentru că Pro România este un partid deschis, eu chiar m-am bucurat enorm de mult că nu am fost primit ca în celălalt partid în care se impunea ceea ce comunicăm cu presa, ideile noastre erau puse într-un sertar și păstrate acolo, de altfel ceea ce se întâmplă și la nivel de Guvern la ora actuală. Vă dau ca exemplu Autostrada Moldovei care a trecut prin Parlament și stă de un an de zile undeva într-un sertar. Vreau să vă zic că la Senat așa a fost înțelegerea după fuziunea cu cei de la ALDE, că ei vor deschide lista pentru Senat. Faptul că eu am intrat în Pro România, vreau să vă spun că de ceva vreme cochetez cu acest partid, am urmărit cu interes atât declarațiile politice ale președintelui Ponta cât și direcția în care a mers acest partid, iar după rezultatele la alegerile locale am și anunțat public că următorul pas ar fi să intru într-un partid în care să mă regăsesc eu ca persoană, ideile mele, obiectivele mele, și atunci am ales Pro România
- Și ce aduce Cătălin Silegeanu nou, sau în plus, acestui partid?
- Nou și în plus acestui partid... Vin cu o viziune, sunt un tânăr care își dorește să aducă o schimbare acestui oraș, sunt un om ambițios, cred că cele mai importante sunt ideile mele și puterea mea de muncă pentru ca într-adevăr obiectivele pe care le avem noi ca partid să le putem duce la bun sfârșit.
- Spuneți-mi un lucru pe care l-ați transfera din firma dv.s într-o instituție a statului, nu știu, o procedură, un mod de lucru...
- În primul rând, oamenii competenți. Adică eu aș scoate din prima, sau mai bine zis, depolizitarea instituțiilor statului. Uitați-vă ce se întâmplă în spitale, uitați-vă ce se întâmplă în educație, uitați-vă ce se întâmplă cu infrastructura noastră! Sunt foarte mulți directori care habar nu au, au fost numiți politic, au fost numiți doar pentru că au fost lângă partid la împărțit pliante și lipit afișe.
- Dar și Pro România are membri de partid directori la stat...
- Cred că mai degrabă, cei care au fost puși acolo, cred că știu la cine bateți un apropos, a fost pus de pe vremea PSD-ului. Eu nu pot să comentez acțiunile pe care colegii de la Pro le-au făcut pentru că, mă repet, sunt abia venit în Pro România și deciziile le iau dlor.
- România este unul dintre cele doar trei state europene în care salariile în sistemul bugetar sunt mai mari decât cele de la privat, cum facem să inversăm acest raport?
- Cred că s-a luat o decizie greșită în momentul în care s-a hotărât mărirea salariilor în instituții, față de ceea ce oferă privatul la ora actuală. Cel mai important este crearea de noi locuri de muncă. Nu putem să ne dorim să ne dezvoltăm ca țară dacă nu creăm noi locuri de muncă, dacă nu oferim oamenilor condiții ca aceștia să nu mai plece în afară.
- Dar locuri de muncă cred că sunt cât de cât la Botoșani, au fost săptămâni anul acesta când am avut și 900 – 1.000 de locuri de muncă. Nu prea se ocupă și nu se ocupă probabil din cauza faptului că salariile în privat sunt mult mai mici decât cele de la stat.
- Nu neapărat. Cele mai multe locuri de muncă pe care le vedeți sunt în construcții și în confecții. Oamenii mai vor și altceva, pe lângă acestea. Eu am întâlnit acum în campanie, mergând prin județ și încerc să ajung în toate comunele și sate, oameni dornici de muncă. Dar nu au unde să meargă. Credeți că cineva de la 40 – 50 km poate să vină până la Botoșani pentru a lucra în confecții când îți oferă minimum pe economie? Și uitați-vă și dvs., nu oferă nimic la ora actuală Guvernul pentru a face ca oamenii care sunt plecați în străinătate, să vină înapoi. Vă dau exemplu, în Londra sunt peste 200.000 de români care trăiesc, aproape cât populația Bacăului.
- Și ce idei aveți dvs., cum i-ați aduce în țară dacă ați ieși parlamentar?
- În primul rând, v-am zis, trebuie să creștem calitatea vieții. Pentru că, în primul rând, cât avem calitatea vieții crescută, o facem atât pentru noi, pentru bunicii noștri, pentru părinții noștri. Atât timp cât oferi locuri de muncă bine plătite, v-am zis și la locale, putem convinge companii străine care au filiale în România să vină să investească la Botoșani. Dar trebuie să le oferim și lor ceva. Trebuie mai departe să investim în partea de producție autohtonă pentru noi, în România. Momentan noi tot ceea ce facem aducem din afară. Majoritatea, 80 – 90%, suntem o țară de consumatori, nu de producători.
- Marilor companii le este greu să vină în Botoșani fiindcă nu există, nu autostradă, nu există niciun drum decent măcar până la Botoșani. Un drum expres măcar nu există.
- Tocmai de asta vreau să ajung în Parlament pentru a iniția legi să grăbească procesul prin care aceste drumuri se construiesc. Vă dau cel mai elocvent exemplu, la drumul Prăjeni unde 2,7 kilometri au termen de finalizare opt luni de zile. Atunci, noi de ce să mai vrem autostrăzi? Pe vremea 2012 – guvernarea Ponta, drumul Botoșani – Suceava s-a făcut în 6 luni și acolo vorbim de 43 de km.
- Pro România are cinci consilieri județeni și are și vicepreședintele Consiliului Județean de o lună de zile, ar putea face în așa fel încât să se urgenteze acest termen, nu?
- Cu siguranță asta vom încerca să facem, din păcate momentan atribuțiile vicepreședintelui CJ sunt limitate, însă cu siguranță, dacă voi ieși parlamentar sau dacă nu voi ieși parlamentar, vocea mea și obiectivele mele vor fi continuate prin colegii care îi avem. Atât cei care vor merge în Parlament cât și prin prisma viceprimarului și a vicepreședintelui CJ.
- Spuneați că încercați să ajungeți în toate localitățile județului, dar mi s-a părut că, cel puțin în primele trei săptămâni de campanie, nu prea ați stat prin Botoșani. V-am văzut pe la Bacău, pe la Sibiu cred, prin Arad, Bihor, București... Adică ați stat mai mult prin afara județului decât prin județ.
- Da, pentru că mi s-a părut foarte important, campania să o fac o săptămână jumătate. Am mai primit o întrebare: dacă știu problemele cu care se confruntă oamenii. Vreau să vă spun că eu locuiesc de 36 de ani în Botoșani, am avut bunici ca și dvs., am mers la ei, i-am vizitat, am drumuri în județ, deci știu ceea ce se întâmplă la ora actuală și lipsurile pe care le au oamenii. Nu vă mai zic că, în discuțiile cu ei nu a fost nimeni în stare să facă un proiect de lege prin care acești oameni să primească niște măști gratuite. Sunt oameni care au măști de unică folosință dar le spală de trei, patru, cinci, zece ori. Măști murdare! I-am întrebat de ce nu-și cumpără altele? Pentru că preferă să-și ia o pâine. Așa că, vă dați seama, la un bătrân de 70 – 75 de ani o mască murdară cred că mai mult rău îi face decât îl protejează.
- Un parlamentar are ca principală atribuție să facă legi, să inițieze acte normative. În calitate de parlamentar care ar fi prima lege pe care ați iniția-o dvs.?
- Nu aș putea spune eu în calitate de parlamentar, dar cred că mai degrabă ar fi ce am face noi de pe 7 decembrie? Cred că în 7 decembrie cel mai important ar fi deschiderea școlilor, relansarea economică, iar dacă ar fi să vă răspund și la întrebarea dvs. cred că aș iniția o lege care să includă un sistem de sănătate mai bun, un sistem de sănătate în care să nu ne fie frică să mergem și un sistem de sănătate la standarde europene. Pentru că momentan, vedeți și dvs., mor oameni, mor oameni în spitale, ne este frică să mergem la spital să facem un control de rutină și din ce cauză? Tocmai din cauza faptului că anumiți oameni care s-au perindat pe la putere - și aici vă dau exemplul și celor de la PSD cu cele opt spitale regionale – nu au au fost în stare să ducă sistemul de sănătate încât acum să fim și noi ca în celelalte țări, să fim liniștiți că, dacă mergem într-un spital, să ne tratăm de orice fel, nu ajungem în altă parte.
- Da, ne culcăm vii și ne trezim morți, cum spunea un vicepremier în funcție...
- ...
- La alegerile locale ați făcut o declarație extrem de sinceră, mi-ați spus atunci că nu vă faceți iluzii că o să ajungeți primar. Acum ce iluzii vă faceți, în privința parlamentarelor?
- Dle Sergiu Bălășcău, din toată inima vă zic că șansele sunt 50 – 50. 50%, restul prin redistribuire. Nu pot, tot cu aceeași sinceritate vă răspund, nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat. Nu. Dar sunt sigur că vom avea minimum un deputat și un senator. Iar în cazul în care nu voi fi deputat, cum am mai zis, obiectivele mele, țelurile mele, ideile mele vor fi preluate de către colegii mei din Pro România. Pentru că noi suntem o echipă, iar eu voi încerca și multă lume mă știe că sunt un om ambițios care dacă îmi pun ceva în cap reușesc, ca aceste obiective, să stau „pe capul lor” ca să fie duse la îndeplinire.
- Imaginați-vă că eu sunt acum în cabina de vot și stau să mă gândesc cu cine să votez. Și dvs. sunteți lângă mine și mă puteți convinge. Ce mi-ați spune?
- Ce v-aș spune? Dle Sergiu Bălășcău, vă invit să votați un tânăr, un tânăr ambițios, un tânăr care vrea să meargă în Parlamentul României, nu pentru beneficiile lui, pentru că am tot ceea ce îmi doresc și oricând pot demonstra oricui acest lucru, oricând pot să mă întâlnesc cu cineva să-i demonstrez acest lucru și mai departe ca să vă dau o știre senzațională: dacă ar fi să ajung în Parlamentul României promit că indemnizația de parlamentar o voi dona către orice ONG are nevoie.
- Vedeți că asta rămâne înregistrată...
- Vreau să rămână înregistrată și vreau să rămână și pe prima pagină, o puteți publica, pentru că este o promisiune care, dimineață, după ce anumiți candidați încearcă să mintă prin presa locală, chiar e deranjant cum pot niște jurnaliști să scrie așa ceva, am zis că îmi iau această promisiune acum, în fața dvs. Și mai departe de atât, sunt un om care îmi doresc binele acestei țări, îmi doresc ca copiii mei să crească aici. Dar ca să pot să-i cresc aici, această țară trebuie să ofere ceva. Nu avem educație, nu avem sănătate, nu avem mai nimic la ora actuală și cred că vechii dinozauri sau acești dinozauri care sunt momentan pe aceste fotolii, trebuie să dispară, să facă loc tinerilor ambițioși și să ne luăm țara înapoi.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O tânără a născut acasă un băiețel, cu câteva ore înainte a fost la Maternitatea Botoșani
Oana Sava
Nov 19, 2024