După două decenii de social-democraţie Gheorghe Marcu a ajuns să conducă PSD-ul la Botoşani. Revoluţionar fiind, în 1990 a fost unul dintre cei mai tineri parlamentari din România. Timp de cîţiva ani a fost, cel puţin pe hîrtie, omul nr.2 al filialei, după Constantin Conţac. După îndepărtarea acestuia ocupă prima poziţie din organizaţie, calitate în care a produs surpriza alegerilor prezidenţiale: PSD a scos la Botoşani cel mai bun scor din ţară pentru Mircea Geoană. Aceasta n-a fost însă suficient ca social-democraţii să ajungă la putere, în ciuda bucuriei furibunde de la anunţarea rezultatelor sondajelor de opinie.
- Vă imaginaţi pe la 10-11 noaptea, în ziua de 6 decembrie că o să fiţi acum în opoziţie?
- Nu îmi imaginam că vom fi în opoziţie, dar poate nu chiar pe 6 decembrie pe la 10-11 noaptea. Eu chiar de la ora 21:00, dacă vă uitaţi pe declaraţiile mele, am fost suficient de rezervat şi în ce a constat rezerva mea? Dacă atunci sondajele de opinie dădeau o diferenţă mai mare... Atunci la orele 21:00 sondajele dădeau o diferenţă foarte mică, din cîte îmi amintesc era cam în jur de 1% şi am fost foarte rezervat. Uitîndu-vă încă o dată la declaraţiile mele, vedeţi că am fost foarte rezervat şi cam în sinea mea credeam că vom pierde. Chiar să vă uitaţi.
- Aţi avut o presimţire?
- O presimţire, o intuiţie de a mea şi fac această precizare: prin decalajul prea redus între cei doi candidaţi, atunci la sondaje.
„Fiecare are familie, fiecare are un loc de muncă şi sînt liberi să plece”
- De atunci a urmat nu neapărat un val, dar, oricum, au fost destule plecări din PSD. O să mai urmeze, o să se oprească, aveţi un plan de stopare a migraţiei?
- Nu, nu. Poate pentru prima dată dau publicităţii acum. Eu la nivelul judeţului am avut o altă abordare. Datorită faptului că, în opinia mea, toţi colegii mei care s-au implicat, şi din nou vă spun, s-au implicat cu suflet în această campanie şi au muncit enorm de mult şi tot timpul am afirmat că victoria în Botoşani a fost victoria echipei, am avut o altă abordare faţă de colegii din Bucureşti. În ce sens? Vedeţi că toţi de la Bucureşti spun că „hai să facem ceva, hai să ţinem oamenii să nu plece”. Eu am convocat tot activul de partid în luna ianuarie, i-am mulţumit pentru tot ce au făcut şi atunci le-am spus, puteţi întreba de colegii noştri, le-am spus: fiecare are familie, fiecare are un loc de muncă şi sînt liberi să plece şi niciodată n-o să-i condamn că au plecat fiindcă niciodată... sîntem un partid de opoziţie şi nu avem ce să le oferim, dar aţi remarcat că, în afara a două-trei plecări din partid, restul nu au plecat şi pentru aceasta le mulţumesc şi le rămîn profund îndatorat colegilor care au lucrat atunci şi cu care sper pe viitor să facem o echipă ca să cîştigăm în 2012.
- Nici pe dl.Zarug, de exemplu, nu îl condamnaţi, care a stat atîţia ani în partid?
- Nu, nu. Nu îl condamn, dacă vreţi, condamnarea sau o părere despre o persoană care a fost într-o funcţie la partid o dă electoratul, o dau vecinii, colegii de servicii, o dau în definitiv şi cetăţenii din acest judeţ, n-o dau eu.
„Cînd a fost dl.Geoană la Botoşani, nu era anunţată candidatura d-lui Ponta”
- Pînă la urmă pe cine a sprijinit organizaţia judeţeană la congresul de alegeri de la PSD?
- Au fost mai multe variante, aici lucrurile au fost mai complicate. Vă aduceţi aminte, noi am avut atunci o conferinţă înainte de congres la care a participat şi dl.preşedinte Mircea Geoană. Ştiţi foarte bine că atunci noi l-am susţinut în cadrul conferinţei pe preşedintele Mircea Geoană, dar, din sîmbăta respectivă a fost o diferenţă de încă o săptămînă pînă la congres şi au apărut alte elemente de noutate.
- Care au fost acestea?
- Elemente de noutate? A fost simplu: luni, cînd am avut întîlnire la Comitetul Executiv Naţional şi-a anunţat candidatura dl.Victor Ponta. Fiindcă, în momentul în care a fost dl.Mircea Geoană la Botoşani, nu era anunţată candidatura d-lui Victor Ponta. Ţineţi minte, atunci dl.Adrian Năstase s-a retras şi şi-a anunţat candidatura Victor Ponta şi în toate declaraţiile mele am lăsat delegaţii noştri să voteze cum le dictează conştiinţa.
- N-a fost o schimbare prea bruscă de atitudine, chiar dacă au apărut elemente noi?
- Ştiţi ce se întîmplă? De multe ori această schimbare bruscă de atitudine apare şi datorită unei dezamăgiri mai mari. În momentul cînd munceşti şi cînd doreşti cu ardoare să cîştigi şi cînd vezi că ai pierdut „la musteaţă”, atunci dezamăgirea este mai mare şi parcă îţi vine să te răzbuni pe cineva şi cred că aici a fost...
- V-aţi răzbunat pe Geoană?
- Nu din partea mea, dar pe fiecare coleg l-am lăsat să voteze cum crede fiecare.
„Eu sînt cel mai vechi la PSD”
- Aţi adus aminte de rezultatele de la prezidenţiale. Organizaţia judeţeană de la PSD a spulberat practic PDL-ul. Totuşi, la nivel central nu vi s-a dat nici măcar o funcţie de vicepreşedinte. Nu ar fi trebuit să existe o recompensă?
- Nu, nu. Vedeţi că eu sînt foarte corect şi vă spun că nu. Aşa e, am obţinut un rezultat foarte bun. Rezultatul l-am obţinut cu o echipă, dar ca să obţii o funcţie la nivel naţional trebuie să ai şi acea confirmare a organizaţiei judeţene. Noi am cîştigat prin brandul Geoană, brandul PSD şi prin vot antiBăsescu. Trebuie să fim foarte corecţi, am cîştigat datorită faptului că am reuşit să capacitez, să formez o echipă. Ne-am organizat total, total diferit faţă de ceea ce a fost pînă acum partidul. Partidul se află într-o restructurare şi nu ascund faptul că eu sînt cel mai vechi la PSD. Este pentru prima dată cînd am avut această funcţie de nr.1 la nivel de organizaţie judeţeană. Stînd tot timpul în plan secund am remarcat carenţele pe care le aveau cei care se aflau în fruntea acestei organizaţii şi practic ce am făcut? Am încercat să elimin carenţele foştilor preşedinţi.
- Şi care ar fi carenţa principală a fostului preşedinte, dacă tot aţi adus aminte?
- Da, principala carenţă a fost lipsa lucrului în echipă.
- Aţi fost totuşi, cel puţin teoretic, nr.2 în filială...
- Da...
- Aţi fost mîna lui dreaptă, nu aţi putut face nimic în sensul ăsta, să corectaţi?
- Încă o dată vă spun: lucrul în echipă şi poate o lipsă a comunicării.
„În toate birorurile permanente judeţene vorbesc cel mai puţin”
- Mai mult sau mai puţin voalat, au fost social-democraţi care v-au reproşat faptul că aţi stat alături de Constantin Conţac pînă în momentul X şi după aceea aţi trecut de partea cealaltă şi v-aţi împotrivit politicii d-lui.
- Foarte mult contează pentru un lider politic capacitatea de comunicare, capacitatea să asculţi, în general, pe cei care îi coordonezi, sînt lucruri esenţiale. Boala românilor şi boala, în general, a liderilor politici, este ca numai ei să vorbească, numai ei să fie ascultaţi. Ceea ce, în opinia mea, este o greşeală. Eu vă spun acum că în toate birorurile permanente judeţene vorbesc cel mai puţin. Las ceilalţi colegi să vorbească şi poate merg numai la nivel de concluzie.
- Nu puteţi cădea în cealaltă extremă, să fiţi acuzat de lipsă de personalitate, de exemplu?
- Nu, nu, fiindcă poate... Vă mai spun ceva care foarte puţin au spus-o pînă acum: adevărata valoare despre fiecare dintre noi, ştiţi cînd o facem şi cînd o dăm? În intimitate. În intimitate însemnînd nu într-un cadru oficial, ci cînd poate sîntem acasă şi vorbim în absenţa respectivei persoane şi de abia atunci facem adevărata valoare despre respectiva persoană. Într-un cadru oficial sau cînd ne întîlnim cu cineva, poate din bun simţ, poate din modul nostru de a fi, nu spunem tot timpul ce gîndim, atunci nu ne exprimăm foarte corect. Poate sîntem puţini duplicitari nespunîndu-ne adevărata părere despre fiecare poate nici să nu jignim. Tot timpul mă pun în postura celui care îşi exprimă nişte puncte de vedere despre mine în momentul în care nu sînt acolo. Deci, de asta las pe ficare să vorbească, să se poată exprima şi încerc în calitate de lider cine spune mai bine şi să adaug plus valoare fiecăruia dintre noi, pentru partid.
„Parcă a fost o uşoară impunere să candidez pentru această funcţie”
- Candidaţi pînă la urmă la preşedinţia organizaţiei judeţene?
- Da, şi de ce? Vă spun acum că am avut o surpriză în momentul în care secretarul general a spus la conferinţa de presă. Dl.Liviu Dragnea m-a luat prin surprindere şi parcă, dacă v-aţi uitat, a fost o uşoară impunere să candidez pentru această funcţie.
- O impunere plăcută sau neplăcută?
- Înainte de a spune plăcut sau neplăcut eu spun că a fost o impunere care înseamnă responsabilitate. Eu încă o dată vă spun că e vorba de responsabilitate şi vă spun încă ceva ce voi face. Nu voi începe niciodată o conferinţă de presă sau un discurs politic pînă nu voi folosi exact ca şi cunoscutul comentator Badea. D-lui avea o vorbă „Tot timpul trăim în România”, ceva de genul acesta, eu voi începe cu fraza: „politica, înainte de toate, este ştiinţă”. Aici greşim enorm de mult. Politica este ştiinţă, înseamnă capacitatea de a găsi un optim între social şi economic la nivel de ţară şi asta presupune ştiinţă, competenţă, responsabilitate.
„Dacă nu cîştig alegerile locale eu singur îmi dau demisia”
- S-ar părea că există posibilitatea ca peste doi ani, la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, să vă confruntaţi cu fostul şef de la PSD.
- Nu este nici o problemă. Fiecare candidează, fiecare va avea un program politic. Cetăţenii din acest judeţ vor analiza proiectele, vor analiza şi omul, vor analiza omul dacă este credibil şi responsabil, dacă nu face acea actorie politică fiindcă la noi în România se practică foarte mult acum actoria politică. Vedeţi şi la nivel de ţară, am votat un actor politic, suportăm consecinţele.
- Apropos de actori, cît intenţionaţi să staţi pe scena politică?
- Lucrurile sînt foarte simple. În momentul în care am preluat interimatul acestei organizaţii, singur mi-am propus un criteriu de performanţă şi am spus că, dacă la nivel de organizaţie judeţeană Botoşani, nu cîştig, atenţie, independent de cîştigul sau pierderea d-lui preşedinte Geoană, eu îmi voi da demisia. Poate foarte mulţi atunci zîmbeau. Şi acum îmi pun următorul criteriu: dacă nu cîştig alegerile locale eu singur îmi dau demisia, consideraţi demisia în seara respectivă depusă şi dacă voi cîştiga nu voi sta mai mult de un mandat. Trebuie să laşi, să predai ştafeta celor care vin din urmă. Este o altă boală a oamenilor politici din România, care cred că, în momentul în care ajung într-o funcţie înaltă, cu ei începe şi se termină această lume.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Alexandru Albu, aproape de un transfer la FC Botoșani: Cred că lucrurile sunt ok și va veni la noi
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile