De vreo jumătate de an Liviu Câmpanu a devenit cel mai mediatizat parlamentar la nivel central. Funcţiile de lider al grupului de independenţi din Senat şi de vicepreşedinte naţional al nou înfiinţatului UNPR, l-au adus în atenţia televiziunilor de ştiri şi în paginile cîtorva dintre cele mai importante cotidiene. Ciudat lucru însă, activitatea sa la Botoşani este însă una care abia în partea a doua a primăverii, odată cu demararea la nivel judeţean a proiectului UNPR, a început să se resimtă. Despre PNL, Florin Ţurcanu, Daniel Moruzi, trădare şi divorţ citiţi în rîndurile următoate.
- Din cîte ştiu aţi avut posibilitatea să vă întoarceţi în PNL, aţi avut o ofertă chiar de la preşedintele Crin Antonescu. De ce aţi ales să mergeţi totuşi cu UNPR-ul mai departe?
- Dintr-un motiv foarte simplu: v-am spus că nu am resentimente faţă de nimeni, n-am resentimente faţă de colegii mei din PNL. Ar fi trebuit să facem o construcţie în care eu aş fi trebuit să lucrez cu nişte oameni în care nu aş mai fi avut încredere totală, avînd experienţa prin care am trecut. De asemenea, ei ştiind că o dată a fost posibil, încălcînd statutul, în alte condiţii, să scape de un preşedinte care la un moment dat a fost incomod, nici nu ar fi fost eficienţi pentru politica PNL-ului în condiţiile în care m-aş fi întors în PNL. Datorită acestei relaţii biunivoce am refuzat să mă întorc în PNL.
„Dacă eu mi-aş pune în cap să-i fac rău lui Florin Ţurcanu, chiar aş putea”
- Dvs. spuneţi că nu mai aveţi resentimente. Într-o conferinţă de presă Florin Ţurcanu spunea, referindu-se la dvs., că, de cînd aţi plecat, îl şicanaţi continuu şi încercaţi să îi faceţi rău.
- Dar Florin Ţurcanu ştie ce înseamnă a şicana? Pentru că aici eu am o problemă, deci pe mine nu mă interesează persoana Florin Ţurcanu. Nu mă înteresează nici măcar politicianul Florin Ţurcanu. Ba mai mult, de cînd am plecat eu din PNL, l-am văzut pe Florin Ţurcanu de două ori în Parlament, nu ne-am vorbit niciodată …
- Asta înseamnă că chiuleşte el sau dvs.?
- Nu, nu, asta înseamnă că el este la Camera Deputaţilor, iar eu sunt la Senat, nu ne interferăm. Dacă Florin Ţurcanu s-a referit că îi fac şicane cînd a trimis acum trei săptămîni doi oameni la mine să mă convingă să le conving pe d-na Aurelia Aroşoaie şi pe d-na Cristian Bahrin să îşi retragă plîngerile penale şi i-am spus că nu pot să fac asta că nu am nici o implicare în chestia asta şi i-am spus, de asemenea că, conform Codului Penal din România, o plîngere penală nu poate fi retrasă pentru că ea merge înainte şi am mai spus că niciodată nu pot să fac rău la cineva, dar fiind vorba de persoana Florin Ţurcanu n-am nici o chemare să fac bine, dacă la asta s-a referit, atunci are dreptate. În rest, nu am avut nici o interferenţă şi credeţi-mă, dacă eu mi-aş pune în cap să-i fac rău lui Florin Ţurcanu, chiar aş putea.
„Cu un prefect puternic cum este Cristian Roman, un subprefect nu poate face nimic”
- Aveţi aproape jumătate de an de cînd sunteţi la guvernare, dar chestia asta se simte mai mult la centru, la Botoşani mai puţin, aveţi subprefect şi atîta. Nu aveţi nici un director. De ce?
- Eu am spus de mai multe ori. Suntem la guvernare pe interes naţional, suntem la guvernare printr-un ministru care şi-a asumat acel comportament de onoare şi demnitate. Nu am acceptat să fim la guvernare pentru a da impresii personale, motiv pentru care, în afară de faptul că la Botoşani a fost numit subprefect, lucru care l-am dorit să fie simbolul …
- Dl.Moruzi este un simbol?
- Nu!
- Sau al cui simbol?
- Un simbol de prezenţă al grupului independenţilor şi ulterior al UNPR-ului în această zonă a puterii pentru că, haideţi să fim realişti, un subprefect cu un prefect puternic, şi o spun cu responsabilitate, cu un prefect puternic cum este Cristian Roman, nu poate face nimic, nici să te ajute, nici să te încurce. A fost un simbol al prezenţei independenţilor şi ulterior al UNPR-ului în această zonă.
„Am încercat să găsim din zona noastră relaţională un om care să poată fi numit pe această funcţie”
- În alte judeţe independenţii sau, mă rog, UNPR-iştii, au posturi de directori de deconcentrate la ora acesta?
- Din cîte şitu eu, nu.
- Şi de ce se întîmplă lucrul acesta? De ce nu vă manifestaţi mai mult şi în plan local?
- Pentru că n-am discutat în coaliţie aceste aspecte cu PDL-ul. Probabil că, la un moment dat, dacă se va pune problema, vom discuta şi aceste lucruri. După cum bine ştiţi, la nivel naţional independenţii au ministrul Apărării, au unul dintre secretarii de stat de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, dl.Gheorghe Emacu, au un secretar de stat la Agricultură, dl.Rădulescu, au un subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării, dl.Ioan Sterian şi preşedintele ANL-ului, dl.Iftime. Aceştia sunt oamenii noştri la nivel naţional.
- Aţi adus aminte mai înainte de subprefectul Daniel Moruzi. Cum a ajuns el să fie susţinut de independenţi pentru ocuparea respectivului post?
- Foarte simplu. Am încercat să găsim din zona noastră relaţională un om care să poată fi numit pe această funcţie. Trebuia să îndeplinească, din punctul meu de vedere şi al colegilor noştri, două calităţi: să fie o persoană tînără, energică, iar din punct de vedere legal trebuia să îndeplinească şi a treia calitate, să fie funcţionar public. Dl.Moruzi s-a amprentat pe aceste trei lucruri pe care ni le-am dorit, motiv pentru care astăzi este prefect.
„Băi, trădătorul acesta şi-a lăsat nevasta şi a plecat”
- Subprefect !
- Subprefect.
- Inclusiv presa centrală a pus numirea d-lui în funcţie pe seama relaţiilor de prietenie pe care familia dvs. le are cu familia Moruzi.
- Presa centrală a pus aceste motive în prim plan preluînd presa locală. Ştiţi foarte bine lucrul acesta (rîde). Iar în ceea ce priveşte relaţiile mele de afaceri cu familia Moruzi, daţi-mi voie să fiu foarte clar. Vorbim de o afacere la care soţia mea este asociat cu soţia lui Florian Moruzi (patronul de la Casa Pîinii şi Casa Dulce – n.r.), deci cumnata subprefectului şi vorbim de o afacere din care pînă în momentul de faţă, deşi funcţionează de doi ani de zile, nici unul din asociaţi nu a luat un leu dividend.
- Dar despre ce afacere este vorba, în ce domeniu?
- Este o firmă care se numeşte „Sweet & Soft” şi se ocupă de producerea de dulciuri şi comercializarea lor.
- UNPR este privit în unele medii politice ca un partid de trădători întrucît iniţiativa formării lui vine dinspre o serie de parlamentari care au părăsit alte partide. Cum combateţi dvs. această etichetă care încearcă unii să v-o pună?
- Foarte simplu, adică fiecare poate să spune despre oricine absolut orice. E la îndemîna oricăruia să înjure. Din nefericire, e la îndemîna la foarte puţini indivizi să vină şi cu argumente. Aceste denumiri de „trădători”, „dezertori” sunt folosite cu foarte mare uşurinţă de oameni care sunt familiarizaţi cu aceşti termeni, oameni care probabil, comportamental, le folosesc, absolut uzual. Aţi văzut pe cineva din lumea politică divorţat să fie considerat trădător? Nu am văzut despre nici unul care a divorţat, din politică, să se spună „băi, trădătorul acesta şi-a lăsat nevasta şi a plecat”.
- Faceţi referire la un fost coleg de partid?
- … Pentru că acest lucru (rîde) … pentru că acest lucru, nu este speculat politic. Cînd pleci dintr-un partid în altul, chiar dacă fugi de păduchi, chiar dacă fugi de purici, chiar dacă fugi să-ţi salvezi viaţa, şi a ta şi a altor membri de partid, cînd spun viaţa o spun eufemistic, ei, atunci ţi se spune că eşti trădător. D-le, cînd eşti într-un mediu plin de purici şi de păduchi, încerci să ieşi de acolo, dacă nu poţi strivi păduchii.
„Începînd de la a fi primar la Darabani şi terminînd cu poziţia de la Cotroceni, mă văd absolut oriunde”
- Întrebarea era: cîţi oameni ar mai fi fugit de păduchi, purici şi ce mai spuneţi dvs., dacă UNPR-ul ar fi fost o formaţiune în opoziţie?
- Foarte mulţi, foarte mulţi şi vă voi garanta acest lucru. Şi chiar vă voi putea dovedi acest lucru, dar lăsaţi-mă să nu fac premoniţii politice.
- Unde vă vedeţi peste trei-patru ani?
- Peste trei-patru ani îmi doresc să fiu între prieteni.
- Nu, din punct de vedere politic vă întrebam ... şi în afară că vreţi să fiţi sănătos şi alte dintr-astea, că asta şi eu vreau.
- Din punct de vedere politic mă văd oriunde. Nu vreau să fiu acuzat de lipsă de modestie, nu vreau să fiu acuzat, ca mulţi oameni politici, că fabulează, şi am spus: începînd de la a fi primar la Darabani şi terminînd cu poziţia de la Cotroceni, mă văd absolut oriunde în următorii patru ani.
- Nu sunteţi modest deloc.
- Nu, nu sunt deloc modest, deci mă văd oriunde pe acest eşichier în următorii patru ani.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
Anunț Nova ApaServ: Mai multe localități din județ rămân fără apă din cauza unei avarii majore
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean reținut de polițiști după o „petrecere” în apartament
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
ACUM la Botoșăneanul TV: Succes german pe buletinele de vot de la Botoșani – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Cum te ajută un laptop 2-în-1 să fii mai productiv la muncă?
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Accident într-o intersecție din Botoșani: Biciclist lovit de o mașină
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024