Din data de 1 iulie 2009, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a fost preluată de tînărul Liviu Rădăşanu, fost consilier în cadrul cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac. Încă de la începutul mandatului a mizat pe o politică de transparenţă în cadrul instituţiei, lucru posibil după un număr semnificativ de ani de-a lungul cărora aceste uşi au fost închise atît pentru jurnalişti cît şi pentru alte categorii de persoane. Noul director executiv al DGASPC este nimeni altul decît cel care a scos la iveală faptul că unele tinere instituţionalizate au practicat prostituţia, sau a depistat prejudicii importante aduse unităţii de către unii şefi de centre.Acelaşi Liviu Rădăşanu a fost la conducerea instituţiei şi în toamna anului precedent, cînd botoşănenii au văzut pe străzile municipiului una dintre cele mai mari acţiuni de protest din ultimii doi ani, la care au participat sute de angajaţi din sistem. Toate acestea se pare că l-au motivat, după cum susţine chiar el, în a lupta mai departe pentru o eficientizare a sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului.
« Ştiam că nu sunt bani de salarii »
- De ce Direcţia Copilului, de ce aţi acceptat să preluaţi tocmai această instituţie, care presupune o foarte mare responsabilitate şi care a avut o serie de probleme anul trecut mai mult sau mai puţin delicate?
- După cum ştiţi foarte bine, la momentul la care am participat la acest concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, lucram ca şi consilier în cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, dl. Mihai Ţâbuleac. Ştiam cît de cît fenomenul de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ştiam în mare cu care greutăţi se confruntă, că nu sunt bani de salarii suficiente şi mari parte din probleme şi chiar a fost o manifestare de curaj a mea şi chiar mi-am asumat participarea la un asemenea concurs fiind convins la acesl moment că lucrurile pot fi schimbate în bine. Cînd îţi doreşti întotdeauna ceva găseşti împreună cu colectivul cu care lucrezi cele mai bune soluţii pentru a face ceva care nu merge suficient de bine, să meargă perfect.
- Să înţeleg că tocmai responsabilităţile mari care le presupune preluarea acestei instituţii şi problemele cu care v-aţi confruntat de cînd aţi venit în fruntea Direcţiei v-au motivat cel mai mult?
- Da, fiecare greutate întîmpinată, fiecare problemă întîmpinată şi mai ales şi rezolvată, a avut un rol determinat în continuarea cu mai mult devotement, sau din ce în ce mai multă chiar şi pricepere în rezolvarea problemelor.
« Sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le ducem la îndeplinire »
- Sunt aproape 6 luni de cînd aţi preluat instituţia. V-aţi propus să faceţi ceva şi nu aţi reuşit încă?
- Da, sunt şi realizări destul de mari şi frumoase, sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le ducem la îndeplinire dar….
- În primul rînd mi-am dorit să schimb împreună cu colectivul de conducere, cei trei directori adjuncţi, mentalitatea în primul rind a beneficiarilor, copiilor, respectiv a adulţilor cu grad de handicap şi în acelaşi timp în paralel şi mentalitatea angajajaţilor şi eu zic că în mare parte am reuşit, dar nu integral.
- În momentul în care aţi venit la conducere îmi amintesc că mereu spuneaţi că mizaţi pe transparenţă în cadrul instituţiei, iar uşa biroului dv. dar şi a unităţilor subordonate va fi mereu deschisă pentru oricine. Credeţi că aţi reuşit să puneţi în practică aceste lucruri?
- Din punctul acesta de vedere chiar am avut uşile deschise, oricine a venit, fie din beneficiari, fie din angajaţi, pe cît posibil am rezolvat toate problemele şi chiar o există o schimbare de mentalitate din acest punct de vedere, al abordării şi a deschiderii totale, atît faţă de angajaţi, cît şi faţă de beneficiari şi bănuiesc şi dumneavoastră şi faţă de presă, o deschidere totală. Pur şi simplu sunt un om care nu are nimic de ascuns şi asta mă şi face să fiu deschis.
« Nu pot spune dacă vor exista sau nu persoane disponibilizate »
- În ciuda acestui lucru, aţi fost acuzat de lipsă de transparenţă de către un consilier judeţean (n.r. Dumitru Codreanu) pe motiv că nu ar fi fost făcut public acel raport întocmit de către o comisie de la nivelul instituţiei, constituită la finele anului trecut, prin care se dorea eficientizarea activităţii şi prin care ar fi fost urmărită disponibilizarea unui număr de angajaţi.
- Nu am spus niciodată că vor fi disponibilizări. Că am putea renunţa da, pentru că, vedeţi şi la nivel naţional se vorbeşte de disponibilizarea a 3.000 de persoane din sistemul asistenţei sociale.
- Totuşi, comisia şi-a făcut treaba, există un raport, care însă nu a fost făcut public niciodată. Din ce cauză?
- Raportul a fost o bază de pornire în gîndirea noii organigrame, a unui stat de funcţii, a spune la acel moment, sau a spune inclusiv astăzi, concluziile să le fac publice, ar însemna practic ca oamenii care sunt deja pe acele posturi posibil mizate de o restructurare, de o reorientare sau de o schimbare de comun acord a locului muncii, a condiţiilor de muncă, ar însemna să stea într-un stres şi pur şi simplu nu e cazul pentru că acel raport reprezintă doar o bază de la care se pleacă, împreună cu ideile pornite din fiecare centru, prin management participativ. Asta mi-am dorit şi sunt convins că vom reuşi în eficientizarea acestei unităţi la maximum.
- Concret, se vor face disponibilizări sau vor fi doar transferuri de posturi de la un centru la altul, care e deficitar la capitolul personal?
- La momentul actual au apărut şi acele standarde de cost de personal, lucrăm deja la normarea pe centre şi nu pot spune dacă vor exista sau nu persoane disponibilizate pentru că la o primă vedere s-ar apărea că, împreună, aceste standarde de cost plus standardele de personal, plus efectul aplicării legii unitare a salarizării, ar duce la o eficientizare de drept a activităţii noastre, posibil chiar şi fără disponibilizări.
« Nu ştiu concret dacă există riscul să iasă oamenii în stradă din nou »
- Deşi doar la stadiul de discuţii, aţi afirmat în urmă cu ceva timp că, salariile angajaţilor ar putea fi diminuate cu circa 30 de procente, tocmai prin aplicarea acestei legi. De cealaltă parte, fostul lider sindical Marius Oroşanu susţine că micşorarea salariilor ar fi o încălcare a drepturilor angajaţilor, întrucît nivelul de salarizare pleacă de la cel înregistrat în luna decembrie 2009 şi nu poate fi mai mic decît salariul de bază de atunci.
- La nivel naţional a intervenit un ordin al Ministerului de Finanţe dacă nu mă înşel, unde clar ca urmare a acestor discuţii, nu de la Botoşani, ci din toată ţara dintre patronate şi sindicate cu privire la această lege de salarizare, agenţiile judeţene de prestaţii sociale împreună cu direcţiile judeţene ale finanţelor publice din fiecare judeţ, vor instrui ordonatorii de credite cu privire la modalitatea de aplicare a legii salarizării. Practic, aceste comisii mixte, inter-ministeriale, inter-instituţionale, ne vor arăta calea corectă de calculare a noilor salarii în baza noii legi. Va deveni un mod unitar de aplicare al prevederilor legislative, moment în care vom vedea care sunt soluţiile, iar termenul final este 3 februarie pentru a se stabili pentru fiecare ordonator de credite, modalitatea de aplicare a noului act normativ. Şi nu este vorba doar despre instituţia noastră, ci de toţi ordonatorii de credite de la nivel local.
- Prin bugetul din anul 2010 am văzut că direcţiilor copilului din toată ţara le vor fi alocate fonduri mai mici faţă de cele din 2009. În aceste condiţii cum vă veţi descurca, vom vedea din nou oameni în stradă?
- Sincer vă spun că anul acesta mi-aş dori să fie un an liniştit, chiar să existe şi dialog social şi înţelegere şi sursa de finanţare. Depinde foarte, foarte mult de modul de aplicare al acestei legi unice, pentru că dacă interpretarea finală va fi cea pe care o credem noi, cum înteţegem noi angajatorii în general, pentru că am mai purtat discuţii şi la nivelul altor angajatori din Botoşani, se pare că, cumva, se va rezolva din probleme, în sensul că ne va ajunge bugetul pe tot anul. Dacă nu, nu ştiu concret la momentul actual care sunt paşii următori şi dacă există riscul să iasă oamenii în stradă din nou.
“Parlamentarii de Botoşani au acţionat cum au crezut de cuviinţă”
- Chiar preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat parlamentarilor de Botoşani să depună amendamente pentru alocarea de sume suplimentare în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, lucru refuzat de cei PD-L, care au depus doar pe investiţii. De ce credeţi că au refuzat colegii dv. de partid acest lucru, indirect nu şi-ar fi ajutat la rîndul lor un alt coleg?
- Deci nu este vorba de sprijin al unui coleg de partid, este vorba despre o modalitate de abordare. Parlamentarii de Botoşani au primit o propunere de amendament pentru că d-lor sunt cei care pot depune astfel de propuneri legislative şi probabil că au acţionat cum au crezut d-lor de cuviinţă.
- Aş vrea să vă întreb despre noul lider sindical. Sunteţi de părere că, dat fiind faptul că este nou venit în conducere, acţiunile sindicale vor fi mai puţine, pînă cînd se va familiariza complet cu activitatea sindicală şi pînă cînd va ajunge la experienţa d-lui Oroşanu, care era şi jurist de meserie?
- Nu pot eu să apreciez aşa ceva. Pur şi simplu sindicatele au rolul lor în societatea românească, patronatele la fel, nici nu mi-aş închipui un stat de drept cu democraţie fără sindicate, pentru că, pînă la urmă, trebuie să existe un echilibru pe care îl dau partenerii noştri sociali şi din acest punct de vedere indiferent cine ar fi la conducerea sindicatului, normal este să îşi exercite drepturile prin buna credinţă în limitele legale şi atunci cred că nu ar trebui să fie probleme.
Interviu realizat de Gabriela ERDIC
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024