Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
Miros de cozonaci, friptura la cuptor și aroma de vin fiert pe masă te îmbie când intri în orice casă de oameni gospodari, cu ocazia sîrbătorilor de iarnă. Bucatele pregătite cu drag de gospodine sunt pe placul tuturor.
De Crăciun și Anul Nou se bea și se mănâncă mult, iar în unele cazuri, asta nu face deloc bine. În fiecare an, în zilele de Crăciun sau imediat după, zeci de botoșăneni ajung la urgențe din cauza excesului de mâncare sau alcool.
Am vorbit cu medicul nutriționist Carmen Galiano, de la Spitalul Județean Mavromati Botoșani despre tot ce înseamnă mâncare de Crăciun și cum ne protejăm de indigestii.
- Pe masa de Crăciun ar trebui să avem preparate tradiționale sau nu?
- Bineînțeles că trebuie să avem preparate tradiționale, dar nu trebuie să le mâncăm pe toate. Trebuie să selectăm sau să mâncăm pe jumătate din porțiile respective.
- Care este greșeala cea mai frecventă pe care o facem în această perioadă?
- Lumea, în general de Crăciun, mănâncă prea mult. Asta este greșeala de bază, nu e neapărat o greșeală, e un obicei. Toată lumea de Crăciun merge pe ideea de a mânca cât mai mult, din toate și să nu rateze nimic de parcă intră zilele în sac. Mai vin și Anul Nou și Paștele.
Sunt alimente consistente, cu multe grăsimi animale, în primul rând, chiar și vegetale, maionezele. Pot duce la indigestie, pentru că se adună prea multe. Ficatul nu poate metaboliza atât de multe într-un timp atât de scurt.
- Cine sunt cei mai predispuși la indigestie?
- În primul rând, persoanele în vârstă, care au afecțiuni digestive, pacienții cu diabet dacă nu-și respectă regimul de bază și oricine în ultimă instanță dacă abuzează de alimente și de alcool, poate ajunge la urgențe.
- Dacă am mâncat prea mult, cum putem repara greșeala?
- Nu mai mâncăm deloc, repaus alimentar, ceaiuri și eventual simptomatic. Ceaiul de sunătoare, de pojarniță sau de mentă, acestea sunt recomandate.
- Cum să nu ne îngrășăm de sărbători?
- Să nu mâncăm sau să mâncăm foarte puțin și să facem multă mișcare.
- Un pahar de vin roșu pe zi este recomandat?
- Este recomandat o jumătate de pahar de vin roșu, dar dacă medicul recomandă, pacientul automat va bea mult mai mult că așa se obișnuiește.
În plus, medicul nutriționist a adăugat că putem mânca preparate precum friptura de porc, dar să nu fie grase. Este recomandat să nu mâncăm costiță sau slănină și să le înlocuim cu pulpa de porc sau cotletul de porc făcut la cuptor sau grătar.
Așadar, cumpătarea nu trebuie să lipsească atunci când vorbim de partea gastronomică de sărbători. Același lucru am putea să-l spunem și de mișcare. Sportul ne ajută să ardem toate caloriile.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Iarna se instalează în forță: Ninsori abundente și viscol în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024