După dulceaţă, o moldoveancă vrea să autorizeze tradiţional şi oţetul de trandafir. Ea a pornit cu doar 500 de butaşi de trandafiri.
Gospodina a revenit în casa bunicilor, în judeţul Botoşani, şi duce mai departe o tradiţie, aceea a cultivării trandafirilor pentru dulceaţă. La 48 de ani, Mihaela Rusu duce o afacere care a început în 2015, iar în acest an plantaţia va ajunge la maturitate.
„Totul este în satul Iorga, comuna Manoleasa, unde este casa bunicilor. După ce m-am consultat cu familia am decis să ducem mai departe tradiţia de a face dulceaţă de trandafiri. Avem 10 ari, adică 1.000 de metri pătraţi, şi 500 de butaşi de trandafiri, toţi acelaşi soi. Nu avem irigaţii pentru că încă nu ne-am permis să facem un astfel de sistem”, am aflat de la Mihaela Rusu.
Ea spune că a avut recoltă în fiecare an, dar că abia în acest an se va atinge maturitatea trandafirilor şi se aşteaptă la o producţie mai mare.
Atelierul de bunătăţi
Prelucrarea petalelor de trandafiri o face în casa bunicilor, în comuna Manoleasa. Tot în satul Iorga este şi punctul de lucru deschis şi autorizat după normele Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
„Acolo preparăm dulceaţa, apa de trandafir, oţetul de trandafir şi ceai de trandafir. Dulceaţa este făcută cu produse bio, după o reţetă a bunicii, dar modificată puţin de mine, o reţetă care se face la noi în zonă de ani de zile. Pentru a o autoriza ca tradiţională a fost verificată, analizată şi a reieşit că este un produs autentic, tradiţional”, a mai spus antreprenoarea.
Atestarea ca produs tradiţional a dulceţii de trandafir din Manoleasa a fost făcută anul trecut. Cât priveşte amortizarea investiţiei de la Manoleasa, judeţul Botoşani, realizată din fonduri proprii, Rusu spune că abia peste trei ani de acum înainte poate spera la aşa ceva.
După dulceaţă urmează oţetul de trandafiri
Mihaela Rusu a înregistrat dulceaţa de trandafir produsă în Manoleasa ca produs tradiţional obţinut în judeţul Botoşani, iar în acest an ar vrea să înregistreze ca produs tradiţional şi oţetul de trandafir.
În ceea ce priveşte desfacerea produselor, Rusu a creat brandul „Deliciul Mihaelei”, a făcut un site cu acest nume, dar şi o pagină de Facebook. Cea mai mare parte a produselor o vinde în Iaşi, Braşov şi alte judeţe, mai puţin la Botoşani, unde a reuşit să intre într-un singur lanţ de magazine.
„La Botoşani mi s-a spus că botoşănencele îşi fac singure dulceaţă de trandafir şi că nu se va vinde, dar am găsit totuşi un magazin care să o preia”, a completat Mihaela Rusu.
„Dulceaţa este făcută cu produse bio, după o reţetă a bunicii, dar modificată puţin de mine” - a mai adăugat Mihaela Rusu. (Sursa: Evenimentul zilei)
Șoferii din Botoșani adoră senzațiile tari la volan
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Alerta de Cod Galben la Botoșani a fost prelungită: Sunt zone în care se poate forma ghețuș
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Șfaițer nemulțumit că Poli Iași nu a bătut Rapidul: Nu am prins-o într-un moment extraordinar
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Preoteasa din Botoșani lansează un nou apel: Un cuplu caută nași de cununie și verighete
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile