Consiliul Local va dezbate în şedinţa de astăzi un proiect de hotărâre privind trecerea unor imobile din domeniul public în cel privat al municipiului Botoşani. Este vorba de patru terenuri cu suprafeţe cuprinse între 19,20 şi 371,18 metri pătraţi, situate în zona centrală a oraşului. Cea mai mare suprafaţă este cea din strada Ştefan Luchian 1.
Pe vremea fostului primar PSD au luat sediul
Este de fapt terenul de sub sediul
PSD Botoşani, acolo unde ani la rând, până în urmă cu aproximativ un deceniu, a funcţionat Starea Civilă. În mandatul primarului social-democrat Florin Egner clădirea a trecut din patrimoniul Consiliului Local în cel al
PSD Botoşani, care l-a cumpărat, beneficiind de prevederile unei legi care îi dădea acest drept. În 2005,
PSD Botoşani, condus pe atunci de Constantin Conţac, a perfectat cu
Primăria Botoşani un contract de concesiune a terenului pe care este amplasat imobilul pe durata de existenţă a construcţiei, redevenţa plătită fiind de aproximativ 1,5 lei/mp/an.
Acum se coace şi tranzacţionarea terenului?
La opt ani de la semnarea contractului de concesiune, mai exact pe 18 aprilie 2013,
Andrei Dolineaschi, preşedintele PSD Botoşani, a trimis o adresă la
Primăria Botoşani prin care roagă
„să-mi aprobaţi inventarierea în domeniul privat al municipiului Botoşani a suprafeţei de teren în suprafaţă de 371,18 mp pe strada Ştefan Luchian, nr.1”. Solicitarea nu este motivată în vreun fel, însă cert este că mutarea unui imobil din domeniul public în cel privat al municipiului Botoşani reprezintă o etapă esenţială în înstrăinarea unui bun. Atât timp cât o suprafaţă de teren sau o clădire se află în domeniul public, nu poate nici să fie pusă gaj la bancă şi nici să fie vândută, lucru posibil însă atunci când respectivul bun face parte din domeniul privat al municipiului.
"Am înţeles că n-avem făcute demersurile astea legale"
Preşedintele PSD Botoşani susţine însă că formaţiunea pe care o conduce nu intenţionează să achiziţioneze terenul de sub sediul partidului.
„Nu îl cumpărăm că n-avem cum. Noi avem clădirea cumpărată, dar terenul de dedesubt este la Primărie şi trebuie intabulat, că am înţeles că n-avem făcute demersurile astea legale. Intabulează prima dată Primăria, proprietar fiind ea”, ne-a declarat
deputatul Andrei Dolineaschi, preşedintele PSD Botoşani.
Raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre este avizat de viceprimarul liberal de la municipiu.
„În fiecare şedinţă de Consiliu Local apar chestii de genul acesta. Asta se face pentru Cartea Funciară, intabulare şi Cartea Funciară”, ne-a spus
viceprimarul Viorel Iliuţă.
Conform unei hotărâri mai vechi adoptate de Consiliu Local, terenurile din proprietatea municipiului pot fi vândute pentru minim 325 euro/mp. Banii trebuie plătiţi în maxim trei ani, cu un avans de 25% şi o dobândă de 10%.
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Miliarde pentru partide