Unul dintre cei mai mari acuareliști români, Ion Murariu s-a născut la Dorohoi, pe 12 septembrie 1922.
După cursurile primare din orașul natal, a urmat studii la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1946), unde i-a avut profesori pe Otto Briese, Jean Cosmovici, Nicolae Popa. În primii ani de studiu la Academie, a participat la concursul „Premio cittá Firenze”, obținând o mențiune. După absolvirea Academiei din Iași, s-a stabilit în București. În 1950 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A obținut Premiul Fundației România Mare și Premiul Național „Ștefan Luchian”. A fost cetățean de onoare al municipiul Botoșani și al municipiului Dorohoi.
Lucrările sale – apreciau criticii de artă chiar de la primele expoziții ale acuarelistului de 23 de ani – sunt „în cea mai mare parte peisaje din diferite regiuni ale ţării, poartă semnul unor frământări creatoare ale căror rezultate [...] vădesc preocupări mai variate, mai adânci”. Apreciat în mod deosebit era suflul „de sinceritate, de onestitate”, Ion Murariu fiind „un pictor pentru care primordială este lecţia naturii şi care porneşte să-i reconstituie frumuseţea pe pânze, cu mijloace proprii, câştigate prin experiența și sensibilitatea lui”. Din ciclul de peisaje, critica evidenția lucrările: Vara la Babadag, Inserare la Liveni, Toamna pe dealuri, iar dintre portrete – Mama.
În 1961, la a treia expoziție personală, în Galeriile de Artă din București, de pe Calea Victoriei 132, Ion Murariu prezenta câteva acuarele inspirate din peisajul Moldovei, de locurile natale ale lui Eminescu, Enescu și Sadoveanu (Pe râul Suceava, Spre Ipotești, Toamnă peste păduri). Critica de artă menționa, în acest sens, „o interesantă interferenţă a sensibilităţii sale de plastician cu o discretă sugestie livrescă (de bună calitate) venită din înţelegerea creatorilor amintiţi în legătura lor intimă cu locurile de unde au plecat” (D. Russu).
Ion Murariu a realizat sute de tablouri, parte dintre ele plasându-se în galeria celor mai de valoare lucrări de artă din secolul XX.
Muzeul Județean Botoșani, deținător al peste 50 de lucrări de pictură și grafică (acuarelă) semnate de Ion Murariu, a organizat, de-a lungul timpului, numeroase expoziții tematice în care au fost expuse lucrări ale artistului, cele mai recente fiind expoziția permanentă „Artiști pentru Luchianˮ, deschisă la Muzeul „Ștefan Luchianˮ din Ștefănești, și expoziția deschisă în actualul sediu al Muzeului Județean Botoșani, din Piața Revoluției nr. 7.
Între 18-30 mai 2022, lucrări ale artistului au fost prezente pe simeze în cadrul expoziției „Galeria de maeștri, curator fiind Maria-Laura Tocariu, șef Secție Artă Plastică – Etnografie. În perioada 2 septembrie – 10 octombrie 2022, pe simezele de la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani a fost prezentată cea mai amplă expoziție dedicată artistului, intitulată „100 de ani… Ion Murariu, restituiri în culoare”, cu 55 de lucrări de pictură și acuarelă, majoritatea expuse în premieră. Evenimentul a fost curatoriat de Maria-Laura Tocariu. De asemenea, în perioada 3-18 iulie 2023, lucrări ale artistului au fost expuse în cadrul expoziției „Vara Galeriilorˮ – curator Ana Coșereanu.
Începând din 14 decembrie 2023 și până la finalul lunii ianuarie 2024, Muzeul de Etnografie Botoșani a organizat expoziția „Sărbătorile de iarnă între imagine și narațiuneˮ– curator Maria-Laura Tocariu, eveniment care a inclus în prezentare și lucrări semnate de Ion Murariu.
Opere ale artistului Ion Murariu au fost prezentate și în 2024, în expoziția ,,Timp după timp. Restituiri cromaticeˮ, deschisă publicului în perioada 9-29 februarie 2024 – curatori Ana Coșereanu și Liviu Șoptelea, respectiv ,,Suprapuneri estetice – Cămașa româneascăˮ (21 iunie – 5 iulie 2024) – prezentare Maria-Laura Tocariu.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea unor înlesniri la plata amenzilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
S-a stabilit programul etapei XVII-a din Superliga: Cu CINE joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Comunicat PNL: Dna Alexandra Huțu a demonstrat din nou că doarme în papuci – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024