De peste 150 de ani este locul de promenadă şi relaxare pentru botoşăneni, dar și pentru turiștii ajunși la Botoșani.
Parcul ”Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani s-a deschis în 1869, la acea dată purtând numele de Grădina Publică Vârnav și fiind pe proprietatea boierului Neculai (Nicu) Vârnav.
Până în anul 1870, timp de un an, s-a perceput o taxă de intrare în Grădina Publică iar, ulterior, Primăria orașului a acordat proprietarului o taxă anuală de 200 de lei.
Pentru a soluționa definitiv problema unui parc atât de necesar unui oraș ca Botoșaniul, edilii urbei au cumpărat la 27 octombrie 1873, de la proprietarul Nicu Vârnav, casa acestuia împreună cu anexele: grădina, via și livada, situate pe atunci pe strada Roset, cu prețul de 47.000 lei noi.
Cu timpul, au fost plantați noi arbori, iar Parcul a fost modernizat prin amenajarea unui lac, a unui foișor, un pavilion pentru muzică, un teren de sport, alei pentru promenadă etc., potrivit CNIPT Botoșani.
Mai târziu, Parcul s-a îmbogățit și cu Aleea Personalităților, pe aleile principale fiind așezate busturile oamenilor de cultură botoșăneni, sculptate de pictorul și sculptorul botoșănean - Marcel Mănăstireanu , omul care a slujit cu sfințenie la altarul Culturii, și a sculptat zeci de busturi .
Sunt cuprinse busturile lui George Enescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian, Grigore Antipa, Octav Băncilă, Scarlat Vârnav, Gr. Al. Ghica, Dimitrie Brândză, Emil Severin, Elie Radu, Mihai Ciucă și Dimitrie Pompei, aceștia fiind scriitori, istorici, botaniști sau pictori, toți botoșăneni la origine.
Astfel, Marcel Mănăstireanu, pictor, sculptor și una dintre personalitățile marcante ale Botoșaniului contemporan, și-a dedicat întreaga viață artei și promovării marilor personalități botoșănene, prin intermediul penelului sau al daltei…!
Nu se mai știe numărul busturilor și statuietelor lucrate de el. Cele mai multe îl reprezintă pe Mihai Eminescu. Multe dintre ele au ajuns și în afara granițelor țării. Drept urmare, acesta a și primit titlul de Cetățean de Onoare al Botoșaniului.
Pe lângă busturile de pe Aleea Personalităților, Parcul “Eminescu” păstrează și câţiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu, care în ultima parte a vieţii sale şi-a petrecut timpul aici, și totodată îi poartă numele, aducându-i astfel un permanent omagiu marelui poet botoșănean.
(Foto: CNIPT Botoșani)
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024