Pentru că începe weekendul și se anunță o zi însorită de august, cu siguranță mulți dintre noi se gândesc să iasă la o plimbare în natură și, de ce nu, în Parc.
Un moment potrivit să vă reamintiți și istoria celui mai frumos parc din Botoșani.
Potrivit CNIPT Botoșani, Parcul ”Mihai Eminescu” este un loc de promenadă şi relaxare pentru botoşăneni, deschis în 1869, la acea dată purtând numele de Grădina Publică Vârnav, proprietate a boierului Neculai (Nicu) Vârnav.
Până în anul 1870, timp de un an, s-a perceput o taxă de intrare în Grădina Publică iar, ulterior, Primăria orașului a acordat proprietarului o taxă anuală de 200 de lei.
Pentru a soluționa definitiv problema unui parc atât de necesar unui oraș ca Botoșaniul, edilii urbei au cumpărat la 27 octombrie 1873, de la proprietarul Nicu Vârnav, casa acestuia împreună cu anexele: grădina, via și livada, situate pe atunci pe strada Rosett, cu prețul de 47.000 lei noi.
Cu timpul, vechea casă boierească a fostului proprietar a fost demolată, împreună cu via acestuia, pentru a fi plantați noi arbori.
Mai târziu, Primăria orașului a angajat un grădinar priceput pentru a avea grijă de opulența vegetației parcului, ce a fost modernizat prin amenajarea unui lac, a unui foișor, un pavilion pentru muzică, un teren de sport etc.
Istoricii spun că, în acea perioadă, parcul era un adevărat furnicar, indiferent de anotimp.
Pe vreme de iarnă tinerii transformau Lacul din Centrul parcului într-un veritabil patinoar. Distracţia se muta mai apoi în clădirea actualului Muzeu Judeţean de Istorie, unde se organizau baluri.
Totodată, atmosfera de sărbătoare în Grădina Publică Vârnav era şi în fiecare zi din vară. Oamenii se bucurau de soare și de oaza de verdeață, iar pe lacul artificial se puteau face plimbări cu barca.
În foișorul din mijlocul Parcului, de sărbători, cânta Fanfara militară.
La intrare în Parc a fost amplasat în 1932, bustul lui Mihai Eminescu, executat de sculptorul Ion Georgescu, monument ce fusese amplasat în 1890 în fata Școlii Marchian.
Pentru a i se aduce un permanent omagiu marelui Poet, Parcul a primit numele de “ Parcul Mihai Eminescu”.
Şi astăzi, locul acesta îşi păstrează o parte din farmecul de altădată. Este locul ideal de relaxare pentru bătrâni, de petrecere a timpului liber pentru tineri şi de joacă pentru copii.
În Centrul Parcului, lacul, peste care sunt așezate două poduri impozante, oferă botoşănenilor posibilitatea de a se plimba cu bărcile sau cu hidrobicicleta.
Pe aleile principale sunt așezate busturile oamenilor de cultura botoșăneni, sculptate de pictorul și sculptorul botoșănean Marcel Mănăstireanu.
Parcul păstrează și câţiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu, care în ultima parte a vieţii sale, şi-a petrecut timpul aici.
Să nu uităm că Botoșaniul este orașul cu cea mai mare suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor, fiind considerat “o adevărată oază de verdeață” și “orașul cu cel mai curat aer din țară”, încheie CNIPT Botoșani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Declarația zilei 7 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 07, 2024
Gabriela Erdic
Nov 07, 2024
Șofer oprit de polițiști în trafic: Din „prinț” cu antemergător în pieton pentru jumătate de an
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024