O premieră îndelung aplaudată, cu săli pline, cu actori bucuroși să joace, chiar într-un spațiu care le este potrivnic.
Ion Sapdaru cunoaşte publicul botoşănean, la fel cum este apropiat şi de trupa Teatrului ”Mihai Eminescu”, alături de care a montat spectacole de mare succes.
După absolvirea, în 1983, a Institutului de Teatru din Chişinău, Ion Sapdaru a urmat Institutul de Cinematografie VGIK din Moscova. A adus în teatrul botoşănean structura îndrăzneaţă şi extrem de sugestivă a actorului puternic, de substanţă, făcut să contureze, prin gest şi limbaj, forţa artistică şi personalitatea regizorului de teatru.
Regizor lucid, cu îndelung probată generozitate artistică menită să echilibreze scenic fiecare apariţie a actorilor, Ion Sapdaru conduce firesc acţiunea, devenind astfel o călăuză pentru public, tocmai pentru că nu lucrează "împotriva textului", ci se încadrează ingenios în atmosfera şi intenţiile autorului.
În "Ivan Turbincă", după Ion Creangă, a mizat pe spiritul alert, jucăuş, ghiduş al actorilor, vârtejul artistic fiind greu de fixat într-o scenă care să se delimiteze de celelalte din spectacol.
Un spectacol cu care Ion Sapdaru a făcut istorie în teatrul botoșănean, cu ani în urmă. Dar nu numai la Botoșani. Pentru că Daniel Badale, cel căruia regizorul îi încredințase rolul principal în primul spectacol ”Ivan Turbincă” montat la Botoșani, avea să plece la Teatrul Național din București. Acolo unde Ion Sapdaru îl reîntâlnește și îl alege, pentru a doua oară, să interpreteze rolul lui Ivan.
La Botoşani, cel care prelua rolul lăsat de Daniel Badale era Bogdan Horga.
De data aceasta, Ion Sapdaru revine cu o nouă versiune a lui ”Ivan Turbincă”, oferind publicului un spectacol mult mai viu, mai antrenant. Consecvent din nou sieși, regizorul oferă rolul principal tot lui Bogdan Horga.
Și nu a greșit deloc! Sala plină, aplauzele, emoțiile de la premieră au vorbit de la sine.
”Astăzi participați la un moment extraordinar de emoționant pentru mine. Am reluat cu mare bucurie un spectacol care a făcut o carieră impresionantă în acest teatru, și anume ”Ivan Turbincă”. Au trecut 14 ani de când am făcut acest spectacol și acum îl reinventăm și îl repunem în pagină. Sunt foarte mulți cei care nu l-au văzut, a venit o nouă generație. Mă bucur că vă văd atât de mulți aici, atât de bucuroși. Vă mulțumesc că ați venit”,
Ion Sapdaru, regizor
Ivan păstrează, în spectacolul lui Ion Sapdaru, trăsăturile personajului lui Creangă. Este hâtru, naiv cât să amuze Raiul, furios cât să întărâte Iadul, supus greșelilor omenești, dar creștin în suflet.
După o viață de 30 de ani în armată, este lăsat la vatră. Se simte bătrân și, cum vrea să se bucure și el de libertate, caută să învingă Moartea. Milostiv și curat la inimă, îl convinge repede pe Dumnezeu să îi binecuvânteze turbinca. Însă Ivan o folosește tocmai împotriva poruncilor lui Dumnezeu. Împotriva Morţii.
Teatrul popular a fost genul de spectacol care a prins totdeauna la public, de la cel mai mic până la cel adult.
Or Ivan Turbincă a fost realizat astfel încât să își păstreze și publicul adult, Ion Sapdaru strecurând în scenă și mici gesturi la limită, dedicate celor mari. Realizat în spiritul poveştilor satirice ale lui Creangă, spectacolul se construiește cu fiecare replică, scenă cu scenă, personaj cu personaj. Actorii sunt antrenați, cei mai mulți dintre ei, în roluri multiple, reușind de fiecare dată să creeze atmosfera arhaică, populară, cu implicaţii folclorice, dar străpungând realitatea cu replici care stârnesc aplauzele la scenă deschisă.
O scenografie minimală, cu un decor fix și unul în continuă mișcare. Sunt redate sugestiv schimbările de registru, ușa Raiului devine intrarea în Iad doar printr-o simplă rotire. Decorul din Iad este sugerat prin culoare (negru-roșu), cel din Rai aduce în scenă albul și explozia de lumină.
Bogdan Horga este, de departe, actorul care se joacă nu doar cu personajul, ci și cu publicul. Amuzant, spontan, captivant deopotrivă, manifestă o expresivitate care dă forță personajului şi, foarte important, nu scapă nicio clipă din ochi publicul. Iar publicul îi rămâne aproape din prima până la ultima apariţie.
În vârstă de 42 de ani, absolvent al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, la clasa prof. Constantin Popa și Adi Carauleanu, Bogdan Horga reuşeşte, cum era de aşteptat, un rol de excepție, folosindu-și nu doar talentul și trăsăturile fizice, dar și bagajul teoretic și practic din anii de teatru.
Nu este de mirare, aşadar, că reluarea spectacolului a plecat tot de la Bogdan Horga, Ion Sapdaru asigurând, astfel, o continuitate și, desigur, și succesul din start al producției.
De remarcat, deopotrivă, personajele colective care, sub îndrumarea Victoriei Bucun, creează momente coregrafice bine conturate și cu impact la public. Ion Sapdaru a adus în spectacol personaje diverse, care se împreună-completează, dar se şi diferenţiază prin atitudine scenică, expresivitate, farmec individual. Bogdan Muncaciu, Răzvan Amitroaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc au stârnit ropote de aplauze.
”Ivan Turbincă” – regia Ion Sapdaru
Premiera spectacolului Ivan Turbincă a avut loc sâmbătă, 18 ianuarie 2020, și duminică, 19 ianuarie 2020.
Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia Victoria Bucun, asistent regie Bogdan Horga și Victoria Bucun.
Distribuţia: Andreea Moțcu, Alexandra Acălfoae, Mirela Nistor, Lorena-Petronela Chiribuță, Silvia Răileanu, Alexandru Dobynciuc, Bogdan Horga, Bogdan Muncaciu, Cezar Amitroaei, Florin Aionițoaei, Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaei.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Botoșăneni testați gratuit la Spitalul Județean într-o zi specială
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Portarul Alin Ciobanu, integralist în duelul România U17 – Grecia U17
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Primăriile din Botoșani verificate dacă respectă legea cu spațiile verzi
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Tichete de 500 de lei pentru elevi și preșcolari: DATA la care vor primi banii
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024