Rechizitoriul mult mediatizatei tâlhării din 28 decembrie 2011 a fost trimis de două săptămâni la Judecătoria Botoşani, însă cercetările conexe acestui caz sunt abia în fază incipientă. Aceasta pentru că din dosarul propriu zis au fost disjunse alte trei cauze care se află acum pe masa procurorilor. Ele sunt atât în atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, cât şi în a celui de pe lângă Judecătorie. Unul dintre ele vizează o instituţie cât se poate de importantă din Botoşani.
Post de consilier juridic dorit pentru fiica unui salariat din Primărie
Trei noi cauze au fost întocmite de echipa de anchetatori a jafului din decembrie. Unul dintre acestea are ca obiect fapte care s-ar fi petrecut la începutul acestui an în Primăria Botoşani. Acolo s-a organizat un concurs pentru un consilier juridic, iar un şef din instituţie a încercat să îşi angajeze copilul. Postul a devenit vacant după ce ocupantul său, Lucian Creţu, şi-a luat concediu fără plată, suspendându-şi raporturile de serviciu pe o perioadă de un an. Astfel, locul de muncă respectiv era şi este unul pe perioadă determinată. Ei bine, o şefă de serviciu de la municipiu, care are o fată ce a absolvit dreptul, a vizat postul cu pricina pentru fiica sa. Surpriza este că, deşi lucrează de mai bine de un deceniu în Primărie, nu a apelat la vreun coleg pentru a obţine un favor, ci deşi pare greu de crezut şi de înţeles, a recurs pentru rezolvarea problemei la Simona Huţanu, cea aflată în divorţ cu Daniel Huţanu şi arestat de aproape trei luni sub acuzaţia de tâlhărire a lui Costel Jitariuc, pe care l-ar fi deposedat de 37.000 de euro.
Telefon interceptat la Simona Huţanu
Ghinionul respectivei funcţionare din Primăria Botoşani a fost că în acea perioadă Simona Huţanu era monitorizată de anchetatori, fiind suspectată de favorizarea infractorului.
Tocmai atunci ea a primit un telefon de la amintita şefă, care i-a cerut să intervină pe lângă cunoştinţele sale de la municipiu pentru a-i înlesni câştigarea concursului de către fata sa. Simona Huţanu i-ar fi promis că va încerca să o ajute. Convorbirea a fost însă interceptată de echipa care lucra la tâlhăria de lângă Rompetrol. Procurorul de caz a considerat că faptele în cauză se încadrează la trafic de influenţă şi instigare la trafic de influenţă şi a constituit un nou dosar care a fost înaintat spre cercetare Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani întrucât cel de pe lângă Judecătorie nu este abilitat să ancheteze astfel de fapte. Prim procurorul judeţului a confirmat primirea actelor în cauză de la Parchetul municipal.
„E un trafic de influenţă care s-a disjuns din dosarul de la Judecătorie. Nu s-a început urmărirea penală, ne aflăm deocamdată în faza actelor premergătoare”, ne-a declarat
Aurel Simion (foto dreapta). În aceste condiţii, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a explicat că nu poate să facă public numele salariatului de la Primărie suspicionat de amintitele fapte.
„Dăm dosarul la Parchet dacă ni-l cere, nu-i problemă”
Cert este că fiica respectivei nu a reuşit să dobândească postul menţionat. Nu se ştie dacă acest lucru este şi o consecinţă a faptului că Simona Huţanu a fost reţinută şi apoi arestată, însă cu siguranţă orice aspirant la acel loc de muncă avea nevoie de o vechime pe care tânăra în cauză nu ar fi avut-o.
„Consilierul juridic, ca să îl încadrezi, trebuie să aibă minim un an vechime”, a spus
Ioan Apostu (foto stânga), secretarul municipiului, cel care coordonează activitatea serviciului juridic. Acesta a părut foarte mirat de faptul că angajarea în cauză a ajuns obiectul unei cercetări a procurorilor în condiţiile în care salariul pentru respectivul post este în jur de 550 de lei. De asemenea, el susţine că nu s-a făcut nici o intervenţie asupra sa pentru a înlesni câştigarea concursului de către o anumită persoană.
„Dăm dosarul la Parchet dacă ni-l cere, nu-i problemă”, a mai afirmat
Ioan Apostu. Până la urmă concursul nu a avut parte decât de un singur candidat, Ciprian Bunduc, care nu este fiul nici unui şef din Primărie şi care a fost declarat câştigător.
Angajarea nu s-a mai produs, dar legea nu prea ţine cont de asta
În condiţiile în care nu s-a făcut efectiv vreo intervenţie pentru angajarea tinerei în cauză, iar aceasta nu a obţinut postul pentru că nici măcar nu s-a prezentat la examen, constituirea unui dosar ar putea părea că rămâne fără obiect. Legea prevede însă că şi simpla promisiune de intervenţie, chiar dacă nu a fost înfăptuită, poate fi încadrată ca trafic de influenţă.
„Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârşită de către o persoana care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani”, se arată la
articolul 257 din Codul Penal.
Dosare de şantaj şi mărturie mincinoasă disjunse din cel al jafului din decembrie
Unul din celelalte două dosare disjunse din cel al jafului din decembrie îl are ca principal actor tot pe Daniel Huţanu. Din declaraţiile obţinute de procurorul de caz Dragoş Bujorean şi de poliţişti în ancheta tâlhăriei a reieşit că acesta ar fi recurs şi la şantaj, acte de violenţă şi ameninţări şi ar fi derulat activităţi de recuperare pentru o serie de persoane din Botoşani în vara lui 2010. Totodată, ar fi cerut taxă de protecţie.
În cel de-al treilea dosar disjuns cercetat este Ioan „Lulu” Romaşcanu pentru mărturie mincinoasă. Acesta este acuzat că a iniţial a dat procurorilor declaraţii neconforme cu realitatea în cazul tâlhăriei din 28 decembrie, menite să îl acopere oarecum pe Aurel Fediuc, tatăl Simonei Huţanu. Ulterior Romaşcanu a revenit asupra primelor afirmaţii, lucru care probabil îl va absolvi de trimiterea în judecată. Tot pentru mărturie mincinoasă a fost amendat şi Luigi Ionescu. Este un tânăr suspectat de relaţii cu un parlamentar al puterii care a fost citat ca martor de procurori şi care a fost sancţionat cu 1.000 de lei. Atât dosarul care îl vizează pe Ioan Romaşcanu, cât şi cel de şantaj întocmit pe numele lui Daniel Huţanu se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.
Procesul tâlhăriei din 28 decembrie este programat să înceapă în luna aprilie.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Fiica patronului de la Lebăda a făcut dezvăluiri la Parchet
Exploziv : Nume grele din oraş acuzate de grave infracţiuni în jaful din decembrie