Ceea ce Botoşăneanul a anticipat încă din data de 5 aprilie s-a întâmplat. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani a solicitat strămutarea procesului tâlhăriei din 28 decembrie 2011. Pe 9 aprilie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fost înregistrată cererea depusă de instituţie în această privinţă.
În principal, ea a fost făcută în baza art.55 din Codul de Procedură Penală.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad, în cazul în care imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor, când există pericolul de tulburare a ordinii publice ori când una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei”, se arată în amintitul
articol de lege. Conform acestuia, în cursul judecăţii strămutarea poate fi cerută de partea interesată, de procuror sau de ministrul justiţiei. Conform unor avocați contactați după aflarea acestei acţiuni, cazurile în care procurorii botoşăneni au solicitat strămutarea unor procese sunt extrem de rare.
Ori la Botoşani, ori la altă judecătorie din ţară
Cu alte cuvinte, la doar patru zile după ce
Botoşăneanul a scris despre intenţia Parchetului de a solicita strămutarea procesului acest lucru s-a şi întâmplat. La acea dată reprezentanţii instituţiei au negat că s-ar fi depus o astfel de solicitare şi au evitat să spună dacă se lucrează sau nu la o astfel de procedură. Parchetul a solicitat strămutarea pentru toţi cei nouă inculpaţi, adică Daniel Huţanu, Constantin Huţanu, Andreea Mihalache, Marius Aroşiţei, Florin Ciobanu, Paul Ciubotariu, Florian Roman, Simona Huţanu şi Aurel Fediuc. ÎCCJ poate muta procesul la o altă judecătorie din ţară.
CITEŞTE ŞI:
Lovitură în Jaful din decembrie : Se coace plecarea dosarului din Botoşani
Jaful din decembrie : Tâlhăritul chemat la audieri, avocata anunţă surprize