După opt ani de la arestare și mai bine de cinci ani de la data înregistrării la instanță, Tribunalul Suceava s-a pronunțat în dosarul privitor la ”Baroul Bota”. Magistrații din județul vecin au achitat pe linie toți inculpații pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat.
Și asta în frunte cu Pompiliu Bota, cel care a inițiat această formă de practicare a avocaturii în afara barourilor tradiționale.
Dar iată, succint, ce au hotărât magistrații în cazul acestuia:
- Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Naţională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat.
- Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Naţională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat.
- Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale.
- Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea a 162 infracţiuni de complicitate la înşelăciune, prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, prin raportare la activitatea infracţională a celorlalţi coinculpaţi, deoarece faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
- Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea a 28 infracţiuni de complicitate la tentativă la înşelăciune, prevăzute de art. 32 Cod penal, raportat la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, corespunzând activităţii infracţionale a celorlalţi coinculpa?i; deoarece faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
- Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea a 120 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, după cum urmează, 77 infracţiuni toate în formă continuată (câte două acte materiale aferente fiecărei infracţiuni), prevăzute de art. 48 Cod penal, raportat la art. 322 alin. 1 Cod penal, fiecare cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, corespunzând activităţii infracţionale a coinculpatului Jurgiu Marian Ionel şi 43 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzute de art. 48 Cod penal, raportat la art. 322 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, corespunzând activităţii infracţionale a coinculpatei Caisîn Liliana Adriana; deoarece faptele nu există.
- Dispune achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârşirea a 16 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, în forma determinării cu intenţie la săvârşirea faptei fără vinovăţie, infracţiuni prevăzute de art. 48 Cod penal, raportat la art. 52 alin. 2 Cod penal şi la art. 297 alin. 1 Cod penal, aferente activităţii infracţionale a coinculpatului Jurgiu Marin Ionel, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, deoarece faptele nu există.
Există doar două condamnări în acest dosar, însă pentru alte fapte.
Marian Jurgiu, consilier juridic din Botoșani, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată și la 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanța i-a contopit pedepsele la 3 ani și a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani.
În schimb, Marian Jurgiu a fost achitat pentru o mulțime de alte fapte: pentru săvârşirea a 47 de infracţiuni de înşelăciune, pentru săvârşirea a 18 infracţiuni de tentativă la înşelăciune, pentru săvârşirea infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, pentru săvârşirea a 18 infracţiuni de tentativă la înşelăciune.
A doua condamnare, tot cu suspendare, a fost aplicată Lilianei Caisîn, pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Dincolo de aceste condamnări punctuale, hotărârea reprezintă o veritabilă lovitură ținând cont de esența pentru care a fost constituit dosarul, adică practicarea fără drept a meseriei de avocat.
La opt ani după ce o mulțime de membri ai Baroului Bota au fost inclusiv arestați, după ce li s-a pus sechestru pe case și mașini, după ce li s-au confiscat o sumedenie de bunuri, aflăm că, de fapt, aceștia lucrau legal la acea dată.
De altfel, Tribunalul Suceava, care a lăsat nesoluţionate toate acţiunile civile formulate în cauză, a respins ca neîntemeiată confiscarea specială a unei puzderii de bunuri ridicate de la inculpaţi şi restituirea acestora la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
Iată câteva exemple:
10 insigne pentru robă
2 insigne pentru costum
5 ştampile Bota Pompiliu ,,Cabinet de avocat”
2 ştampile UNBR – baroul Bucureşti
27 ştampile cu inscripţia barourilor judeţene
4 ştampile cu inscripţia UNBR
3 ştampile cu inscripţia FIGARO POTRA –
1 robă cu bavetă şi eşarfă
3 carduri de indentitate pentru avocat – UNBR – Baroul Bucureşti
4 topuri cu contracte de asistenţă juridică – Bota Pompiliu
1 carnet însemnări personale Pompiliu Bota (pag.427-508)
98 cărţi de identitate pentru avocat în blank albastru
3 legitimaţii de avocat tip carnet roşii completate o 50 carduri de identitate pentru avocat albastre
5 capsatoare de diferite mărimi
La aceste bunuri se adaugă o mulțime de documente care trebuie înapoiate, de la Decizia nr. 1/11.09.2012 privind înscrierea inculpatului Bota Pompiliu în Baroul Constituţional Român la Decizia nr. 101/17.02.2011 privind numirea în funcția de decan al Baroului Botoşani a inculpatului Jurgiu Ionel Marian (f. 42);
De asemenea, instanța a respins ca neîntemeiată cererea de confiscarea specială a sumelor bani de la inculpaţi, după cum urmează:
o Inculpat JURGIU MARIAN IONEL: 750.285,39 LEI şi 335.500 EURO
o Inculpata CAISÎN LILIANA ADRIAN ELISABETA: 367.582,98 LEI şi 16.750 EURO
o Inculpata MAXIM DANIELA BRÎNDUŞA: 19.730 LEI
o Inculpatul MÎNDRILĂ DUMITRU ROLAND: 18.050 LEI
o Inculpatul DASCĂLU DUMITRU: 21.270 LEI
o Inculpatul ROIBU MARCEL DAN: 600 LEI
o Inculpatul MESLEC CONSTANTIN MIRCEA DAN: 86.195, 97 lei şi 22.840 euro.
Mai mult, Tribunalul Suceava a hotărât și ridicarea sechestrului asigurator dispus prin ordonanţa din 02.08.2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, asupra unui apartament și a unui automobil Mercedes ce aparțin lui Marian Jurgiu.
Procesul a început inițial la Judecătoria Suceava, care în 2016, după trei termene, și-a declinat competența, ceea ce ar însemna că hotărârea Tribunalului Suceava este supusă atacului.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024