Jumătate de secol de stăreție, o viață dedicată lui Hristos, o blândețe îndelung probată și multă dragoste pentru cei care i-au căutat sfatul.
Un chip luminos, căutătura aleasă și înțelepciunea cultivată prin îndelunga stăruință în rugăciune, dar mai ales credință și smerenie.
Maica Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona, împlinește astăzi 86 de ani.
Născută la 30 iunie 1934, în satul Chișcăreni - Săveni, a fost al șaptelea copil al evlavioșilor creștini Costache și Maria Scântei, primind la Sfântul Botez numele Fevronia.
Pe când avea doar 8 ani, în luna mai 1942, a fost dusă de tatăl său la Mănăstirea Agafton și încredințată monahiei Mitrodora Savel, cea care s-a ocupat în mod deosebit de educația ei.
Aici, în Mănăstirea Agafton, a continuat școala începută în satul natal.
În anul 1948 a devenit rasoforă, iar un an mai târziu a fost transferată la Mănăstirea Râșca, cea care se transformase din mănăstire de călugări în mănăstire de călugărițe, condusă de o maică din Agafton, Stareța Nimfodora Baltag.
Decretul 410 din 1959 a scos din mănăstiri nenumărați călugări și călugărițe. Maica Teofana părăsește Mănăstirea Râșca. Nu mai puțin de nouă ani a luptat maica Teofana departe de mănăstire. A lucrat la Filatura de in și cânepă din Fălticeni.
În anul 1968 s-a reînființat Mănăstirea Vorona, prin stăruința P.F. Patriarh Justin Moisescu, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Sucevei.
La 10 ianuarie 1969, maica Teofana a fost numita stareță a Mănăstirii Vorona.
Maica Teofana urmează Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț în perioada 1979 – 1984.
"Mănăstirea Vorona a avut mai multe etape, mai bune și mai puțin bune. Cea mai puțin bună a fost cu Decretul 410, când Mănăstirea a fost desființată și a fost folosită de CAP-ul Vorona timp de 9 ani de zile. În 1968 s-a reînființat, eu am fost numită în 1969, de atunci ne ostenim zi și noapte în rugăciuni, în ascultări, pentru a menține frumusețea mănăstirii", spune maica Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona.
Mănăstirea s-a bucurat, în vreme, de vizita a numeroși ierarhi, demnitari politici, scriitori, atrași de mănăstirea liniștită, dar mai ales de smerenia și blândețea maicii de la Vorona.
"Chiar dacă mulți spun că Botoșaniul este un județ sărac, și cumva disprețuit, Botoșaniul este cel mai bogat județ spiritual. Pentru că a născut mulți oameni de bază pentru Biserică, mitropoliți, episcopi, călugărițe multe. Aici se dovedește că au fost în trecut oameni credincioși care au educat copiii în spiritul credinței și au păstrat credința", spune într-un interviu Maica stareță Teofana Scântei.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean a devenit viral după ce „și-a parcat” BMW-ul direct pe pârtie – VIDEO
Oana Sava
Dec 27, 2024
Realitate virtuală în comuna lui Eminescu, școli moderne în care fiecare elev are laptop
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Iftime nu are modele în fotbal: Nu vreau să fiu patron ca Șucu / Becali nu a plătit brandul
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Ministrul iubit de botoșăneni reclamat că și-a bătut soția
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Comercianții nu mai sunt obligați să dea bon fiscal la tranzacțiile cu cardul, decât la cerere
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile