O sală aproape plină la proiecția filmului despre Regina Maria, film pe care sute de botoșăneni l-au urmărit alături de actorul Adrian Titieni.
Ca să stăpânești o țară mare trebuie mai întâi să te lupți pentru ea. Ca să conduci un popor măreț trebuie mai întâi să îl meriți. Maria a fost, din această perspectivă, regina care a și luptat pentru țara ei, a și meritat poporul pe care l-a condus.
Luni, în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Botoșani, o sală aproape plină a asistat la proiecția filmului „Maria, Regina României”. Bazată pe evenimente reale, pelicula este o fereastră deschisă către o istorie prea puțin cunoscută, dar o istorie care a marcat destinul unei țări într-un moment crucial.
O lecție de istorie pentru zeci de tineri care au venit atrași mai ales de prezența carismaticului actor Adrian Titieni, cel care a interpretat personajul prim-ministrului Ion I.C. Brătianu.
”Maria, Regina României” a fost construit după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru. Distribuția a fost împărțită între actori englezi, francezi și români: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Stirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson). Filmările au avut loc în România și Franța, la Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris.
Regizorul Alexis Sweet Cahill a creat filmul bazându-se pe un scenariu foarte bine documentat. ”Acest film este povestea unei femei hotărâte, ce devine eroina unei întregi nații”, spune Alexis Sweet Cahill despre pelicula care reconstituie un moment istoric din istoria România, și anume primăvara anului 1919 – Conferința de Pace de la Paris.
Aplauze pentru Brătianu-Titieni
Filmul a fost răsplătit cu aplauze în sala Cinematografului Unirea din Botoșani. Prezent alături de public, actorul Adrian Titieni a mulțumit deopotrivă publicului și echipei care a realizat filmul, pledând totodată pentru cinematografia românească ce se află, de o vreme, într-un moment fast.
”Cinematografia momentului se datorează unor tineri revoltați, revoltați inteligent, care și-au dat seama că trebuie să facă lucrurile în alt fel, care s-au exprimat pe ei înșiși într-un mod cu totul special, apreciat din păcate mai mult în afară decât la noi în țară. Asta reprezintă cinematografia română a momentului, fie că vorbim de regizori, scenariști, producători sau actori”,
Adrian Titieni, actor, interpretul personajului Ion I.C. Brătianu
Eminescu, Iorga, Enescu... Ivanov
Actorul venit la Botoșani special pentru a asista la proiecția acestui film nu a uitat să amintească faptul că se află pe un pământ care a dat României cele mai mari genii. De la Eminescu, Eminescu și Iorga, Adrian Titieni a continuat cu numele lui Vlad Ivanov, pentru ca apoi să se întoarcă spre un alt geniu căruia România îi datorează enorm: Regina Maria.
”Mă aflu în județul, în orașul geniilor. Statistic vorbind, e absolut nefiresc ca atâtea genii să se nască în același loc. Și totuși istoria ne dovedește că așa e. Aduc în atenția dvs. pe Eminescu, Enescu, Iorga, dar l-aș aduce și pe colegul Vlad Ivanov, un actor cu a cărui prietenie într-un fel sau altul mă laud. Mă bucur că sunteți într-un număr atât de mare la vizionarea acestui film care trebuia să apară, apropo de geniul Reginei Maria, care ar putea fi legitimat ca geniu al caritabilității, geniu politic. În ciuda faptului că nu a fost om politic niciodată, cred că a fost geniu al umanismului”,
Adrian Titieni
”Maria, Regina României” este un film care trebuia să apară, a punctat Adrian Titieni, și odată cu el toate paginile de istorie mai puțin cunoscute ar trebui, într-un fel sau altul, redate conștiinței publicului, ”pentru că s-au întâmplat lucruri importante și datorăm cu atitudine și prin atitudine ceva”.
Nu a fost ușor nici să accepte, nici să se identifice cu personajul prim-ministrului care avea să joace un rol atât de important în momentul istoric de după Primul Război Mondial, când România se lupta cu marile puteri pentru a i se recunoaște teritoriile.
”Am început să mă documentez despre Brătianu și m-am oprit când mi-am dat seama cât este de copleșitoare personalitatea lui. A fost pentru mine prima dată în viață când am interpretat un personaj care a existat cu adevărat. E fără echivoc că nu te poți ridica la înălțimea unei asemenea personalități”,
Adrian Titieni, actor
Discursul lui Adrian Titieni s-a transformat, treptat, într-o reală lecție de istorie. Un discurs pe care publicul l-a atribuit pe rând actorului și personajului. Pentru că Adrian Titieni a reușit să păstreze, după vizionarea filmului, ceva din aerul sobru al prim-ministrului interbelic. Le-a vorbit tinerilor despre curaj, asumare, despre ce înseamnă om al istoriei mari.
”Toată această lume și toate gesturile pe care le-au făcut Regina, Ferdinand, Brătianu și mulți alți necunoscuți erau pentru o cauză deasupra intereselor personale. Toată această luptă, această zbatere care acum aparent, nu mai contează, cu atât mai mult cu cât nu a fost cunoscută, ea de fapt contează, e importantă. Oameni care s-au sacrificat în sensul cel mai propriu al cuvântului pentru un interes dincolo de interesele personale. Cu ochiul liber se vede că și familiile regale au problemele lor. În ciuda acestor probleme, riscând să fie agravate problemele personale, au militat pentru ceva dincolo de ei, ceva care nu exista pentru moment, ci pentru posteritate. Asta a fost copleșitor”,
Adrian Titieni
”Vom avea o Românie mare când vom avea din nou oameni mari”
Fiecare timp istoric își are propriile personaje. Iar dacă generația de ieri nu a reușit să preîntâmpine problemele care ne-au adus în situația în care România se află în prezent, salvarea poate veni chiar de la cei care astăzi își construiesc tinerețea pe un set de principii sănătoase.
”Cred că totul e ciclic și că asemenea personalități copleșitoare sunt printre noi, poate nu suficient de vizibile, evidente, dar vor avea posibilitatea să își pună planurile, viziunile în aplicare mai devreme sau mai târziu. Probabil că mulți dintre tinerii de aici din țară, Brătieni și Regine Maria, vor face mai bine decât generația mea, care e puțin vinovată de tot ce ni se întâmplă acum, și asta cât de curând”,
Adrian Titieni
În sprijinul celor mărturisite de actorul Titieni a venit și profesorul de istorie Ioan Onofrei, de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, care a apreciat calitatea filmului, dar mai ales rolul pe care acesta poate să îl aibă în formarea noii generații.
”Le spun întotdeauna elevilor că în istoria României există ani fericiți, și un an fericit a fost 1918, așa cum fusese și 1859. Am venit cu curiozitate, nu văzusem filmul înainte. Cred că pentru publicul larg este un film foarte bun. Este o lecție de istorie pe care noi, profesorii, nu o să o putem aduce niciodată atât de aproape de cei care iubesc istoria sau de elevi cum o face, iată, un film. Să nu uităm că mare parte din ceea ce știm este o informație care ne vine pe cale vizuală. Vom avea o Românie mare când vom avea din nou oameni mari care să treacă peste interesele lor de zi cu zi, să gândească mai mult, chiar cu riscul de a pierde ceva, la interesele țării. Să nu uităm de Brătianu, de Iuliu Maniu care a murit în închisori, să nu uităm că printre noi pot fi oameni atât de mari. În școlile noastre pot fi asemenea oameni mari. Nu trebuie decât să îi încurajăm și să le spunem: iată, o pagină de istorie o puteți scrie și voi pentru binele nostru, al tuturor”,
Ioan Onofrei, profesor de istorie
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FC Botoșani, egal în ploaie cu Farul lui Hagi - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Jandarmi botoșăneni înaintați în grad cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Mascați, polițiști și jandarmi la Toamna Bobocilor: Amenzi și localuri verificate
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
„Comercianți” prinși în timp ce vindeau varză direct din portbagaj
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024