S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
După operația care a avut loc în Elveția, presa din România a urmărit ani la rând destinul celor două fete. Între timp, Gherghina s-a stins din viață.
Mai puțin, însă, s-a vorbit despre medicul providențial care a făcut posibilă minunea. Astăzi, medicul Gabriel Ionescu locuiește în Iași, alături de soție.
(Medicul Gabriel Ionescu - foto umfiasi.ro)
Imediat după 1989, doctorul a părăsit România pentru a se stabili în Africa de Sud, unde a rămas până în anul 2012, când a plecat în Emiratele Arabe Unite. A activat în neonatologie, cu rezultate excepționale. S-a întors în țară în 2017.
Pe 25 iunie 1901, în localitatea Vorniceni, din judeţul Botoşani, se năştea Octavian Ionescu. Fiul preotului Ioan Ionescu. În satul natal avea să urmeze Octavian Ionescu primele clase, pentru ca apoi să umble la şcoala din oraş. Până în 1920 este, aşadar, elev al Liceului ”A.T. Laurian” din Botoşani. Studiile universitare le urmează la Iaşi, unde se înscrie la Facultatea de Drept şi la Facultatea de Filosofie. În 1925 pleacă în Franţa, unde studiază la Facultatea de Drept din Paris, dar şi Facultatea de Litere din Sorbona. Avea 30 de ani când susţinea, la Paris, teza de doctorat. Imediat părăseşte Franţa pentru a studia din nou, de această dată în Germania şi Austria.
În 1942 este profesor titular la Facultatea de Drept a Universităţii din Iaşi.
Avântul profesional avea să fie brusc oprit când, în anii 50, este îndepărtat din rândul cadrelor universitare, fiind reîncadrat abia peste aproape patru decenii, în 1989. După ce a fost îndepărtat pe motive politice din învăţământul superior a fost profesor de limba română în învăţământul gimnazial şi secundar din Iaşi (1950-1961).
Pe lângă studiile de la Paris, Berlin, Sorbona sau Viena, prof. Octavian Ionescu avea să se mai aplece asupra unui aspect: Vornicenii natali. Scrie o monografie a satului pe care l-a îndrăgit nemăsurat.
A iubit nespus uliţele satului, oamenii simpli. S-a stins din viață pe 15 noiembrie 1990, la Iaşi. A dorit să fie înmormântat în curtea bisericii din Vorniceni, alături de soţia sa.
Octavian Ionescu şi soţia sa, Rica-Cecilia Ionescu, de origine elveţiană, au avut patru copii. Lucian Ionescu este profesor universitar doctor în Drept, Ilinca Barthouil Ionescu, de asemenea profesor universitar în Franţa (plecată din România în 1964, la un an după căsătoria cu Georges Barthouil), Maria Mureşanu Ionescu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Gabriel Ionescu este chirurg pediatru.
Cel din urmă este chiar medicul care, în anii 80, făcea istorie nu doar în România, ci şi în lume, realizând în Elveţia, alături de o echipă internaţională de medici, operaţia de separare a siamezelor Lina şi Gherghina Boariu, din Botoşani.
Astăzi, şcoala din Vorniceni poartă numele lui Octavian Ionescu, în semn de aleasă preţuire pentru omul care i-a făcut să fie mândri de locul în care s-au născut.
Reputatul chirurg pediatru a fost primul decan al Facultății de Medicină Iași după 1989, desemnat la primele alegeri libere. În anii 90 era, de asemenea, vicepreședintele Societății Române de Chirurgie Pediatrică, însă cel mai mult numele său era asociat cu povestea siamezelor de la Botoșani pe care le operase în Lausanne, Elveția.
Era 18 august 1991 când părăsea România.
”În 1990 eram un om de 40 și ceva de ani, șeful Chirurgiei pediatrice și celebru prin istoria cu siamezele, aveam o clientelă absolut demențială căreia îi făceam față, eram cunoscut internațional, umblam pe la congrese… Am călătorit chiar și în timpul comunismului: o dată pe an mă duceam la câte un congres”, mărturisește medicul Gabriel Ionescu într-un interviu pentru news.umfiasi.ro.
Era obișnuit cu ”străinătatea” de mic. Asta pentru că, povestește medicul, atunci când au venit comuniștii la putere în România, ”ne aflam în Elveția, părinții și cei patru copii. Și tata, cu sufletul lui de patriot, a vrut să se întoarcă în țară”.
La rândul său, atunci când a ales locul în care să plece, a optat pentru Africa de Sud. ”O țară cu natalitate mare”, motivează medicul Ionescu. Unde, mărturiseşte chirurgul, a realizat și alte operații de separare a unor siameze:
”Aveam 48 de ani când am plecat, nu este vârsta emigrației. Dar am avut noroc. Am separat și acolo siameze, am făcut oncologie pediatrică de mare clasă. Pentru că eu am multe specializări…. Sigur că am făcut tot ce înseamnă chirurgie generală pediatrică, neonatalogie, malformații și-n ultima vreme hemagioame – ceva foarte nou. Dar oase, picior, nu-ți mai face nimeni, acum ortopedia pediatrică este o specialitate complet separată. În originile mele, în România, sigur că am făcut și ortopedie pediatrică, cum făcea toată lumea. Dar am făcut oncologie pediatrică chirurgicală, neonatalogie, malformații…”.
(Foto: 7est.ro, umfiasi.ro)
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024
CAMPANIE la Spitalul Județean: Botoșănenii se pot testa GRATUIT pentru această boală
Oana Sava
Nov 04, 2024
SEARA TRECUTĂ: Un bărbat a făcut focul în parc pentru a se încălzi
Oana Sava
Nov 04, 2024
Doar 9 posturi disponibile pentru botoșănenii cu facultate – LISTA locurilor de muncă
Oana Sava
Nov 04, 2024