Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost modificată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru eliminarea a cinci state şi introducerea altor patru pentru care carantina este obligatorie la intrarea în România.
Cetăţenii care intră pe teritoriul României din aceste state cu risc epidemiologic ridicat vor fi obligaţi să prezinte un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, însă nu şi copiii până în trei ani. Chiar și așa, aceste persoane vor sta 10 zile în carantină la domiciliu sau la o locație declarată. Dacă se vor îmbarca fară a avea un rezultat la un test PCR, cetăţenii vor fi obligaţi să stea în carantină timp de 14 zile.
Prin lista atașată Hotărârii nr. 17/2021 a CNSU, au fost eliminate Antigua și Barbuda, Barbados, Paraguay, Qatar și Statele Unite ale Americii din lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.
Totodată, în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat au fost introduse:
Bosnia și Herțegovina;
Bonaire, Sfântul Eustasie şi Saba (Antilele Olandeze);
Insula Man;
Liechtenstein.
Prin Hotărârea nr. 9/2021, ce se aplică din 15.02.2021 (ora 00.00), CNSU a stabilit că, la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de zece zile, chiar dacă prezintă un test negativ RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
Copiii cu vârsta mai mică de trei ani sunt scutiți de la prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19, dar vor sta în carantină aceeași perioadă cât stau și cei ce i-au însoțit la intrarea în țară.
Pe de altă parte, persoanele care nu prezintă un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR la intrarea în România dintr-un stat cu risc epidemiologic ridicat trebuie să stea în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
De asemenea, tot 14 zile vor sta în carantină (ca excepție de la noua regulă de carantinare timp de zece zile) și cei ce vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, având, în continuare, obligația de a prezenta, la intrarea în țară, rezultatul negativ la testul RT-PCR pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.
Potrivit Legii 136/2020, carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități, în cazul în care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat sau au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.
Cei care intenționează să rămână pe teritoriul României mai puțin de trei zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, scapă de carantină.
Puteți consulta AICI tabelul cu lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ULTIMĂ ORĂ: Tânăr transportat urgent la spital după ce s-a răsturnat cu mașina
Oana Sava
Nov 28, 2024